Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijska astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dupljanins

25.09.2009. 10:15

Postovani dr Richter,

djevojcica u dobi od 4 i pol godine. Skoro od rodjenja je imala osipe po kozi i ekceme u blazem obliku, sa 1.5 godina je uradjen alergo test:

kucna prasina +, grinje ++, perje ++, kikiriki +++, paradajz +, bjelance ++, soja +++, morska riba +, dok test na polene tada nije radjen.

Sa dvije godine je imala prvu bronhoopstrukciju (februar mjesec) a poslije trece unutar tri mjeseca je ukljucen fliksotid 2x2 od 50 mcg dva mjeseca, 2x1 dva mjeseca i 1x1 jedan mjesec (period od aprila do kraja septembra). Kako u tom periodu nije imala nikakvih problema niti potrebe za ventolinom fliksotid je iskljucen. Oktobar, novembar, decembar bez ikakvih problema, januar naredne godine ponovo opstrukcija, i pocetak aprila ponovo opstrukcija i ponovo ukljucen fliksotid kao i ranije (period od aprila do kraja septembra) i dalje ista slika kao i prethodne godine, opstrukcija u januaru 2009 i aprilu 2009, znatno blaze od prethodnih, prevazidjene ventolin inhalacijama bez kortikosteroida. Tada je (u aprilu 2009) konacno uradjen alergo test na polene i ostale inhalatorne ponovljen:

histamin 7mm, kucna prasina 5mm, grinje 7mm, polen trave 8mm, polen korova 7mm i ambrozija 13mm.

Kako je tada jedna sjajna doktorka koja nas je vodila prestala da radi nastali su i nasi problemi i krenula lutanja od doktora do doktora a specijalista alergologa u nasem mjestu gotovo da i nema. Tako nam je doktor (nacelnik djecijeg pulmoloskog odjeljenja ) rekao da dvije opstrukcije unutar sest mjeseci prevazidjene ventolin inhalacijama nisu nista i da mi nismo slucaj za specijalistu te da se javimo samo u slucaju tzih i cescih napada.
Pedijatrica nam je nakon sto je vidjela poslednji nalaz alergo testa ponovno ukljucila fliksotid koji smo koristili, ponovo, od 20. aprila 2009 (2x2 dva mjeseca, 2x1 jedan mjesec i 1x1 jedan mjesec) a 20. septembra 2009 je iskljucen jer u tom periodu nije imalanikakvih problema. Da li je po Vama ova terapija i ovo iskljucenje fliksotida u redu?
Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

26.09.2009. 03:40

Po meni treba da uzima zadnju minimalnu dozu cijele zime i cijele godine, osim, eventualno, na moru, ako ide na more. I tako najmanje 2 godine. Čim uzmogne, a neka djeca mogu već i sa 4-5 godina, neka učini spirometriju.

dupljanins

26.09.2009. 11:50

Hvala Vam na odgovoru.
Idemo redovno na more a spirometriju nam do sada niko nije ni spomenuo.

Darko Richter, dr. med.

26.09.2009. 14:25

Zašto bi je spominjao, kada vidi dijete, i može procijeniti da li je sposobno surađivati kod pretrage. Ako još nije, bit će s 5 ili 6 godina.