Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergijska astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vexx

16.03.2011. 12:55

Poštovani doktore,
zanima me vaše mišljenje vezano za alergijsku astmu koja je dijagnosticirana mom sinu u rujnu prošle godine. On u lipnju puni 10 godina.
Da ne duljim puno, ja ću Vam citirati, po meni, najbitnije dijelove povjesti bolesti, pa bih molio vaše mišljenje o daljim koracima(ukoliko ih ima) koje je potrebno poduzeti.

26.08.2010.
Dječak dobi 9 god, sklon je bronhitisima s otežanim disanjem, liječen inhalacijama Ventolina, sklon akutnim respiratornim infekcijama, često ima začepljene nosnice s osjećajem svrabeži, ponekad kiše, ne kašlje. Lab: eozinofilni granulociti(Dunger) 960 eo u mm3, IgE 2263 KIU/I, u obrisku sluznice nosa puno eozinofila.
Iz Statusa: Djelomično začepljenih nosnica, podočnjaci, urednog nalaza nad plućima.
Spirometrija: FEV1 126%, PEF 107%, VC 116%, F50 109%, F25 109%.
Kožni test inhalacionim alergenima(prick): Der.p.urtika 10 mm+eritem 20 mm, pelud stabala urtika 2mm, pelud trava urtika 3mm+eritem 5mm,Histamin urtika 3mm+eritem 5 mm.

09.09.2010.
Prije 6 dana imao je pogoršanje astme, s potrebom za inhalacijama Ventolina, a dobio je i injekciju.
Djelomično začepljenih nosnica, urednog nalaza nad plućima, PEF 250 l/min.
Lab: ECP 43 ug/l, IgE4882 KlU/l, IgE na Der.p.>100 KU/l(6. klasa, ekstremno poz.), IgE na mješavinu peludi trava i stabala pozit., IgE na mješavinu epitela životinja pozit., IgE na mješavinu nutritivnih alergena(bjelanjak jajeta,kravlje mlijeko, riba, pšenično brašno, kikiriki, soja) pozit.
IgE na mješavinu oraščića neg, IgE na pelud Ambrozije <0.35 KU/l(neg).
ORL: "Rhinitis allergica", Nasonex spray u nos, Aerius sirupper os.
Savjet o izbjegavanju štetnih alergena+Flixotide 125 spray, 2x1 dozu inhalirati preko Volumatika.

19.10.2010.
Lakše diše kroz nos,urednog nalaza nad plućima, PEF 230 l/min.
Lab: IgE na kravlje mlijeko 1.84 KU/l(2.klasa, nisko pozit.), IgE na pšenično brašno 0.79 KU/l(2.klasa, nisko pozit.)
IgE na bjelanjak jajeta i soju <0.35 KU/l(neg.)
Savjet o izbjegavanju štetnih alergena(eliminacijska dijeta).

Nakon ovoga išli smo na još jednu kontrolu, na kojoj je preporučena ista terapija do daljneg. Od kada je počeo uzimati Flixotide nije imao niti jednu smetnju u disanju, tako da nismo imali potrebu za ikakvim korištenjem Ventolina. Nekoliko puta je imao upalu grla. On sada dobija svaki dan 2 doze Flixotida, 5ml Aeriusa i Nasonex u svaku nosnicu. Ima oko 35 kg, i svakodnevno mu mjerimo vrijednost na Peak flow meteru, koja varira od 310 do 350 l/min. Izbacili smo mu pšenično brašno i kravlje mlijeko iz upotrebe.

14.03.2011.
Ponovljen nalaz (nakon 6 mjeseci dijete) igE f2 i f4
IgE na kravlje mlijeko 1.03 KU/l, IgE na pšenično brašno 0.39 KU/l

Mene najviše muči ta alergija na kravlje mlijeko i brašno. Pošto nikad nismo primjetili neku reakciju na brašno ili mlijeko, da li je potrebno potpuno izbaciti ove namirnice iz prehrane, s obzirom na nisku pozitivnost na njih? Vidljivo je da se izbjegavanjem ovih namirnica preosjetljivost na njih smanjila. Na ljeto bi trebao na eskurziju sa školom, pa ne znamo, ako ga pustimo, kako mu regulirati prehranu?

Mnogo vam hvala unaprijed.
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

16.03.2011. 23:15

Gdje je rađen nalaz sIgE na kravlje mlijeko i brašno, u kojoj bolnici ili laboratoriju?
I drugo, zašto baš na moijeko i brašno, zašto ne na grašak. bjelanjak ili raž?
Ukratko, takvi su nalazi u načelu beskorisni, i suže samo onome što se kod vas desilo: da ste zbunjeni, unatoč uspjehu medicine i potpunoj kontroli astme.

vexx

17.03.2011. 12:10

Hvala na brzom odgovoru.
Nalaz je rađen u Vukovarskoj bolnici.
Ranije je rađen i na bjelanjak, ali je bio negativan, pa nije ponovljen.
A zašto nije rađen na grašak, ili raž, ja to stvarno ne znam. Još mu mi pravimo kruh od raženog brašna.

Darko Richter, dr. med.

17.03.2011. 15:10

Nalaz ima veze samo onda ako u svezi s njime postoje suvisle smetnje. Inače služi za unošenje konfuzije, kao i u vašem slučaju. Kada neki liječnik indicira neki nalaz, koji nije uobičajeno raditi u dobi dotičnog pacijenta, onda bi sam morao znati da vam kaže što mu sada taj nalaz znači. Meni, na temelju svega što ste napisali, ne znači ama baš ništa.

vexx

18.03.2011. 10:40

Po mišljenju alergologa, dijetu bi trebalo nastaviti još 6 mjeseci, pa onda ponoviti nalaze.
A po Vašem mišljenju te nalaze nije trebalo ni vaditi, ili smo trebali izvaditi neke druge???
Da li to znači da treba odustati od dijete, jednostavno koristiti prepisane lijekove, i tu stati, ili imate neki konkretan savjet kako i što dalje?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.03.2011. 20:51

Opet niste shvatili bitni dio: zbog čega je bilo tko djetetu od 9 mj. vadio nalaz na kravlje mlijeko?
Ako nije bilo nikakvog razloga, ili obrazloženja, ja bih nalaze na mlijeko i pogotovo brašno zabatalio, i živio normalno dalje, kao da ih nije bilo. A istina je, da bih sada i ja taj nalaz na mlijeko (ne brašno) ponovio za tih istih 6 mj.

vexx

18.03.2011. 22:10

Moram vas ispraviti, radi se o djetetu od 9 godina.
Kod prvog alergološkog ispitivanja rađen je, između ostalih, i IgE na mješavinu nutritivnih alergena(bjelanjak jajeta,kravlje mlijeko, riba, pšenično brašno, kikiriki, soja) koji je bio pozitivan, pa se zato doktor odlučio za detaljniju analizu ove skupine.
Inače na zadnjem nalazu IgE(S) iznosi 4089 kIU/L.

Darko Richter, dr. med.

19.03.2011. 10:55

Znam da se radilo o dječaku od 9 godina, mj. je lapsus.
No, opet je glavno pitanje, a vi ne razumijete: zašto, pa opet zašto je netko djetetu od 9 g. testirao nutritivne alergene? Pitam po 3. puta.

ivana1q

12.04.2011. 20:22

Postovani
Imam sina koji je 1.4.2011. navrsio 2 godine.S obzirom na jako ucestale laringitise i bronhitise,napravljena mu je aler obrada na Srebrnjaku.Na koznom testu reakcija mu je bila na inhalacione uzrocnike.Nakon toga mu je vadena krv iz vene i nalaz je sljedeci:
CRP 5.7
ulgE 88.60
seg o.21
MCHC 351
limfociti 65
Receno mi je da ima alergijsku astmu,te je dobio terapiju FLIXOTIDE 50 2x1 do 6 mjeseca,nakon toga nista osim ventolina po potrebi i na kontrolu u 11 mj.S tim da sam mu na svoju ruku kupila od homeolaba alergy kuglice za cuclanje.
Mene zanima sljedece:
1.Receno mi je da se ne zna na sta je tocno alergican i da se ne moze saznat.Zanima me zasto se ne moze saznat?
2.Ako on preko lijeta dobi laringitis,sto obicno bude usred noci,tesko dise i sl (te mu nakon 2 dana prede u bronhitis),sta onda radim?
Dali mi kod laringitisda pomaze samo inhalacija fizioloskom(imamo inhalator)?
I sta radit kad prede u bronhitis?Najveci nam je problrm sto svaku vecer povraca,ali svaku...vecera pa slajm...Cistim mu nos(imam onaj nastavak za usisavac),kapam,puse nos,al uporno povraca..I zanima me kada mu dajem potisak ventolina(receno je po potrebi),kad ima laringitis il kad pocne u njemu pistat taj slajm?
3.Nikad nismo bili u situaciji da je dobio napadaj kaslja ili jako teskog disanja ali su rekli da je moguce.Sta tada radit?potisak Ventolina?
Unaprijed vam hvala na pomoci

Darko Richter, dr. med.

12.04.2011. 23:20

1.Rekli ste da je imao reakciju na inhalacijske alergene, pa odakle vam onda da se ne zna niti može saznati?
2.Možete mu dati inhalaciju Pulmicort Respules 0,5 mg/1 ml (privatni recept, marketing za lijekove), ili Rectodelt supp. 1 kom. (privatni recept, bilo koja apoteka). Može i fiziološka otopina, ili sve troje zajedno, s time da se fiziološka dodat u Pulmicort. Neće prijeći u "bronhitis" ako dijete uzima Flixotide. O povraćanju ne znam ništa, ne vjerujem vam. Zašto to niste rekli na pregledu na Srebrnjaku? Ako kaćete samo meni, a njima ne, koje li vajde? Tko vam je rekao da mu morate čistiti nos? Nos se ispuhuje, i to je sve.
Ventolin se daje kada pišti.
U najkraćem, preporučio bih vam da tražite dodatni pregled radi razgovora s doktorom iz prvog pregleda. Vama ništa nije jasno, pa onda ne može biti sasvim jasno niti ni meni.

ValBer

07.06.2011. 22:45

Cijenjeni dr. Richter,

u veljači ove godine sam sa svojim 2-godišnjim sinom bila kod Vas na obradi, dijagnoza je alergijska astma. Od tada redovito prima Flixotide 2x1 i nije bilo gušenja. U listopadu smo naručeni na kontrolu. Zanima me da li bismo preko ljeta mogli uvesti pauzu primanja terapije? Za sada mu svaki dan redovito dajem, a u rujnu idemo na more. Imam i 3-mjesečnog sina koji je već imao bronhiolitis prije 2 tjedna, a sad mu se opet čuje predenje, hroptanje, ponekad struganje. Bili smo u bolnici, jer nam je bilo daleko putovati 2x dnevno na inhalacije. Prvi dan je primio solumedrol injekcije i 2x inhalacije, sutra dan 1x inhalacije i od toga se je stanje popravilo, iako hroptanje nije u potpunosti nestalo. Imate li kakvu preporuku za njega? Živim u Hrv. Kostajnici, ako dođe u noći do gušenja moramo ići 50 km do Siska, pa me zanima da li biste preporučili da mu kod kuće dam Ventolin preko babyhalera u slučaju potrebe? Imam i Rectodelt čepiće, ali ne znam u kolikoj dozi, ako bih mu uopće smjela davati? Imam 3 male djece i zbilja mi je nezgodno ići na hitnu, jer mi muž radi noćne smjene, a živimo sami. Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

08.06.2011. 00:45

Ovom od 2 godine možete preko ljeta pokušati smanjiti na Flixotide 1×1, ali, ako opazite da se kvari, vraćajte nazad na 2×2 kroz 5 dana, zaitm starih 2×1.
Mlađemu možete dati Ventolin na Babyhaler, po 1 potisak, po potrebi svakih 6 h. Rectodelt nije za njega. Ako ima bronhoopstrukciju, trebao bi dobiti SoluMedrol ili inhalaciju Pulmicorta, kako sam odgovorio u travnju na zadnji upit prije vašeg posta.
Iako još nije dorastao niti za Flixotide, možete mu ipak bez veće brige dati Flixotide 50, 2×1 potisak na Babyhlaer, s time da ste svjesni da za neki efekt treba pričekati 5-6 dana. Za to vrijeme se možete ispomagati Ventolinom.

azica

12.11.2012. 18:10

Imam 22 godine i od djetinjstva imam alergiju na polen,prašinu i još mnogo toga. Prošle godine mi je utvrđena alergijska astma, gdje sam koristila pumpice alvesco i ventolin, a na ventolin sam također alergična, iako ga nekad znam uzeti jer mi on pomaže kod gušenja i neprestanog kašlja. Astma se smirila jedno vrijeme i sad mi se ponovo užasno pojavila. Koristim pumpice i dalje, ali kašalj i stezanje u plućima mi ne može nikako da prestane, nije mi jasno zar je moguće da je sad alergija kad imam mi je većina simptoma u proljeće i ljeto i da li postoji neki način kojim mogu da jačam imunitet i pripremim se za iduću sezonu ?

Darko Richter, dr. med.

12.11.2012. 23:40

Imate kroničnu astmu, s alegijomna peludi, ali očito i na grinju iz kućne prašine (pa sami to kažete). Zato me čudi da vas čudi što vam smetnje traju u svim sezonama.
No, što se tiče terapije, treba učiniti dvije stvari: urediti stan protiv grinja (ukloniti tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima, i sl., tj. sve što skuplja prašinu. Ostaje krevet, kojeg treba opremiti antialergijskim navlakama za jastuk, jorgan i madrac) i uzeti adekvatnu terapiju. Alvesco bi bio adekvatna terapija, ali je pitanje da li je dostatno doziran, i još više, da li korektno znate udisati lijek iz pumpice. Na Ventolin teško da možete biti alergični, ali i njega treba zanti dobroudahnuti. Uglavnom,preporučio bih vam da nabavite pomagala za udisanje: Aerochamber (u ljekarnama) i da vam netko dobropokaže kako se lijekovi inhaliraju ikz pumpica. Ako vam uza sami Alvesco ne bud edobro, možete uzeti kombinirane lijekove (steroid + "ventolin" dugog djelovanja), npr. Seretide ili Symbicort..