Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mironi

15.01.2015. 10:10

Štovani!

Moj problem je slijedeći. Naime, krajem mjeseca studenog 2014. godine sam "pokupio" virozu skupa sa većinom mojih ukućana kojom prilikom sam imao trodnevnu temperaturu ne veću od 37.6, što je za mene iznenađenje jer već dugi niz godina nisam imao vezanu povišenu tjelesnu temperaturu, najviše jedan dan. Nakon što se četvrtim danom temperatura normalizirala, viroza mi se nastavila dalje manifestirati kroz djelomično suhi kašalj sa povremenim iskašljajem kao i malo težim disanjem u vidu blagog sviranja u prsima pri izdisaju, negdje u području grla/dušnika, kao i osjećaja težine u prsima, kao da netko sjedi na meni, odnosno imao sam osjećaj da ne koristim puni kapacitet pluća. Naravno, pošao sam liječniku koji me je pregledao i dijagnosticirao akutni bronhitis, prepisao sumamed i tablete panautus protiv kašlja. Osjetio sam blago poboljšanje, nisam bolovao već sam uredno funkcionirao, bavio se sportom, išao na posao i slično. Međutim, stanje mi nakon 10-ak dana opet vratilo u prvobitno stanje kojom prilikom me liječnik opet poslušao rekavši mi da još imam bronhitisa, prepisao mi antibiotik amoxisicklin i tablete Pholcodin za suzbijanje kašlja. Nažalost, poradi obima posla nisam mogao ići na bolovanje te sam i dalje radio, te mi se prvotno stanje malo smirilo koje se opet pogoršalo nakon Božićnih blagdana u vidu ne toliko teškog disanja, jer je disanje bilo više manje ok, koliko me mučio pritisak na prsima i nedostatak zraka, kao i bol u prsima i leđima. Posumnjavši na nešto ozbiljnjije, opet sam pošao k liječniku gdje mi je dao uputnicu za snimanje pluća i srca, kao i vađenje krvi. Svi nalazi su bili uredni, iako sam se bio zabrinuo na nalaz i mišljenje radiologa jer je u istome stajalo: "Hiperinflacija plućnog parenhima čime doprinosi tvrđa tehnika snimanja bez aktivnih pataloških zasjenjenja uz uredan ostali nalaz na plućima i srcu." Na radiologiji prilikom preuzimanja nalaza su mi rekli da je to sve ok, nalaz ureda, kao i moj liječnik kojem sam donio rezultate. Isti je također rekao da je sve ok, da se inhaliram, da me prsa bole od kašlja, jer mi "ne čuje ništa" na plućima, da su ista "čista" te da je sve u redu. Međutim, moje tegobe su se nastavile ali u dosta blažem obimu jer sam mirovao kod kuće ali su i dalje bile prisutne u smislu pritiska i "sjedenja" na prsima. Tada samoinicijativno odlučim izvršiti spirometriju koja mi je bila uredna, kao i testirati se na alergiju "prick" testom gdje mi je ustanovljen negativan nalaz na više od 20 alergena, osim da sam alergičan na grinje iz kućne prašine, u rasponu 5,5. Nakon što sam liječnici koja mi je radila alergo test ukratko ispričao gore navedeno, odnosno što me muči, ista je propisala terapiju koju sam odnio svome liječniku te mi je isti propisao Escontral tablete i Ventolin aerosol po potrebi. Napominjem da sam u djetinjstvu imao bronhitis, te da nisam imao do danas nikakvih problema sa disanjem, imam 35. godina, bavim se sportom i dobroga sam zdravlja.
Stoga bih vas molio da mi, ako možete temeljem napisanog, kažete o čemu se radi kod mene, jer moj liječnik tvrdi, nakon svih nalaza koje sam donio, da nemam astmu, već da me muči neizlječena viroza, bronhitis i alergija na grinje?
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2015. 10:25

Izgovoreno vas "muči neizlječena viroza, bronhitis i alergija na grinje" jest jednako alergijskoj astmi. Trebali biste otiči do audltnog pulmologa ili alergologa, učinti spirometriju i Ventolinski test i dobiti terapiju, ali, ne samo Ventolinom, nego inhalacijskim kortikosteroidom (ima ih raznih, od Flixotidea, Qvara, Alvesca, Becotidea, ... itd.). Usput, zanimalo bi me što vam to znači alergija na grinej u rasponu 5,5 ? To meni ne znači ništa. Valjda ima neka jedinica uz tu brojuk, a valjda postoje i druge brojke na tom nalazu od 20 alergena.

mironi

19.01.2015. 14:25

Štovani, hvala na odgovoru.

Naime, naivno misleći da je oznaka 5,5 uz pozitivan alergološki nalaz za grinje nekakva uvriježena medicinska mjera/forma, istu sam poslao misleći da će vam biti jasno. Ipak, nakon vašeg odgovora sam kontaktirao liječnicu koja mi je radila nalaz kojom prilikom mi je ista objasnila da je moj Histamin 4 mm., dok se alergija na grinje manifestirala 5,5 mm, odnosno 1,5 mm više od dopuštenog, dok mi je ostalih 19 alergena označeno kao 0., te da je to zapravo to na nalazu.
U svakom slučaju, tegobe su mi trenutno u blažem obliku, tokom dana da ih skoro pa i nema, ali se pojave pred spavanje, ali dosta blaže nego što su bile prije nekih 10-ak dana, odnosno kad legnem, te sam se, prema vašem savjetu, naručio kod specijalista-pulmologa ovaj tjedan pa da vidimo što je posrijedi, a nadam se ništa!
Lijep pozdrav...

Darko Richter, dr. med.

19.01.2015. 23:25

U svakom ste slučaju alergični na grinju. To može biti podloga alergijskoj astmi.

mironi

18.02.2015. 10:20

Štovani, nastavno na naše prethodne upise, obaviještavam vas da sam u konačnici realizirao pregled kod specijalista pulmologa koji mi je dijagnosticirao Asthma G1, te navodi auskultacijski difuzno diskretno produljen ekspirij, uz terapiju Alvesco 160 1 udah ujutro, Ventolin po potrebi i Medrol 32 mg 3 dana u pogoršanju. Tom prilikom mi je objasnio da se kad mene radi o aktivaciji Astme koja se tijekom mladosti smirila, da se radi o blažem obliku koja se više ne mora pojaviti te da imam dva izbora, jedan je da koristim terapijiu 1 godinu koju ne smijem prekidati, a što specijalist smatra da moj slučaj nije takav, već da, a to je drugi izbor, koristim gore navedenu terapiju sa Alvescom, te ako mi se pogorša stanje priključim Medrol, a što sam i izabrao.

Molio bih vas, ako vam gore navedeno zvuči poznato i u vašoj dugogodišnjoj praksi, da mi eventualno povratno odgovorite jeli ovo pravi put ka liječenju/izlječenju?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

19.02.2015. 19:05

Naravno da mi zvuči poznato, ali mi je nepoznata vaša interpretacija te teapije. Alvesco se uzima redovito, stalno i dugotrajno, tako da mi nije jasno razlika između vašeg poimanja jedne i druge terapije, jer to je jedno te isto.

mironi

20.02.2015. 15:55


Zapravo sam na krivi način interpretirao mišljenje pulmologa. Naime, isti mi je ponudio terapiju od godine dana (a koju mi nije precizirao kakva je, odnosno od čega bi se ista sastojala), kao i mome stanju primjereniju terapiju u vidu Alvesco i Medrol, kao i Ventolin po potrebi, jer smo obojica smatrali da mi zasada nije potrebna neka dugotrajna terapija.
Međutim, nakon što sam vam napisao prethodni post pošao sam do svoga obiteljskog liječnika sa nalazom specijaliste te mi je isti korigirao terapiju na način da mi je preporučio Alvesco jedan udah svako jutro do potrošnje, odnosno svih 120 doza, bez uporabe Medrola, te Ventolin stvarno ako je neophodno, uz napomenu da ako bude potrebe za Ventolinom tri dana u nizu da mu se javim. Isti liječnik nadalje smatra da moje tegobe, kojih sada skoro da i nema, nisu prave astmatične tegobe, a što mi obrazlaže negativnim Ventolin testom, a kojeg on navodi kao "zlatnim standardom" dijagnoze Astme.
Tako da, kako bih rekao, s jedne strane imam mišljenje uglednog liječnika, pulmologa-specijalista, a s druge liječnika obiteljske medicine, također uglednog i na glasu kao vrsnog dijagnostičara, a čija mišljenja i terapije nemaju previše dodirnih točaka.

Ovo je inače zaključak sa pregleda pulmologa-specijaliste:

Spirometrija uredna (104/88/70), VT negativan, Alergtest pozitivan na DP.

Koje je vaš zaključak/mišljenje?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2015. 23:30

Ja sam vam još 16.1. rekao sve, pa zbrojite i oduzmite što su vam rekla tri doktora na glasu, i zaključite sami.

mironi

16.03.2015. 11:50

Štovani dr. Richter!

Nastavno na našu prethodnu komunikaciju vas želim izvjestiti da evo već tri tjedna svako jutro uredno koristim Alvesco 160 jedan udah, te nemam nekih posebnih smetnji u vidu samog disanja, dok me povremeno obuzme neugodan osjećaj blagog pritiska u prsima, odnosno osjećaj kao da moram "na silu" disati, nekako sam svjestan disanja, te me u dva navrata tokom sna uhvatio osjećaj "nedostatka zraka" Pitam se može li to biti dio reakcije na terapiju, odnosno nuspojava Alvesca, ili je to astma u nekom svom obliku i odgovoru na terapiju ili nešto treće?

Darko Richter, dr. med.

17.03.2015. 22:25

Kod ovakvih simptoma najbolej jest uzeti 2 potiska Ventolina iz pumpice, ali ta se pumpica obavezno uzima preko Volumatica, naprave ili pomagala za udisanje. Utipkajte u Google pa ćete naći slike. Kupi se u ljekarnama.
Sad, da uopće ne bi dolazilo do potrebe za Ventolinom, vi možete malo revidirati tehniku udisanjha Alvesca, ili, ako je ona dobra, onda uzeti dvostruko veću dozau, tj. 2 potiska od 160, ili 1 od 320.