Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma - bronhitis?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamiri

25.03.2011. 15:00

Poštovani doktore, molim Vas za pomoć, savjet... Moj sin, sada ima 4 godine, je s prekidima na Singulairu od svoje 2. godine (od 4. mj. 2010. svakodnevno, bez prekida), da bi mu se lani uveo i Flixotide od 50 pa od 125 mg. Napadaji nisu tako česti i tako agresivni kako je bilo prvi puta kada mu se prsni koš uvlačio skroz (nadam se da sam dobro objasnila). Prvi napad se javio otprilike u ovo doba godine i pedijatrica je rekla da je vjerojatno alergija na čemprese (2 velika su nam pod prozorom) da bi pulmolog na Kantridi rekao da je alergija na pelud kod tako malenih jako rijetka, pokazao je jaku reakciju na grinje i poduzeli smo sve što možemo da smanjimo prašinu u kući. Prije tjedan dana ponovno je dobio napadaj (možda ja to krivo zovem, no počne jako kašljati i nemože izbaciti šlajmić), dobio je dvije injekcije i inhalacije i sada je malo lakše premda još uvijek kašlje u nekoj manjoj mjeri, teško diše, zapuhuje se.

Darko Richter, dr. med.

25.03.2011. 19:50

Koje je pitanje?
Koju terapiju uzima zadnjih mjesec dana, do uključivo danas?

mamiri

26.03.2011. 13:56

Na Singulairu junior 5mg i flixotide 125mg je već 6 mjeseci redovito, no ponovo smo u ponedjeljak završili kod pedijatrice sa suženim bronhijima (injekcija i inhalacije ). Terapija mu očito nije dovoljna (mislim na singulair i flixotide jer ih neprestano koristi od 4. mj. 2010.).

Darko Richter, dr. med.

26.03.2011. 21:15

Terapija je dobra, no pitanje je da li se dobro primjenjuje. Recimo da sa Singulairom nama problema, ali, s Flixotideom, koji je za vaše dijete sada bitniji lijek (jer je riječ o alergijskoj astmi), izgleda da imate probleme. Badava vi stiščete pumpicu, ako lije ne ulazi u pluća. A od pritiska na pumpicu, do poluća, dug je put. To je jedn amogućnost. Druga je mogućnost da ima, uz astmu, drugu bolest koja komplicira astmu: npr. gastroezofagealni refluks, ... .
Treća je mogućnost, da niste poduzeli mjere ekspozicijske profilakse, tj. mjere smanjenja količine grinja u stanu: ukloniti tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima, i sl., tj. sve što skuplja prašinu. Ostaje krevet, kojeg treba opremiti antialergijskim navlakama za jastuk, jorgan i madrac. Nije dosta učiniti jednu stvar, i mislit da će se stan sakramentalno očistiti od grinja. Treba sa svih strana rješavati grinje. Možete, osim ovoga, nabaviti i vodene usisivače, pjene i sprejeve s akaricidima, itd. No, ono što sam napriso prvo, najvažnije je: ukloniti izvore grinja, a krevet zatvoriti u antialergijske navlake.