Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma i paracetamol


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mijana

05.10.2008. 23:00

Veliki pozdrav !
Citam da je ustanovljena veza izmedju astme i paracetamola.
Sta dati djetetu, koje ima dijagnosticiranu astmu ,u slucaju visoke temperature i sl stanja u kojima smo obicno posezali za paracetamolom?

Drugo pitanje se odnosi na nasu skoru selidbu u Kambodzu. Da li podneblja sa visokom vlagom u zraku i konstantno visokim temperaturama pogoduju astmaticarima ili ne? Da li uopce ima neke veze ? ( Dijete je 14 mjeseci u procesu hiposenzibilizacije na grinje ,po potrebi uzima Ventolin sirup i povremeno uzima Seretide ).

Darko Richter, dr. med.

06.10.2008. 07:35

"Dijete je 14 mjeseci u procesu hiposenzibilizacije na grinje, po potrebi uzima Ventolin sirup i povremeno uzima Seretide".
Prvo da riještimo paracetamol: ma što god netko nekome davao, naći će neku vezu s nečim, i, ako hoće raditi karijeru u alergologiji i pulmologiji, naći će vezu između paracetamola i astme ili neke alergije. To su istraživanja koja služe da netko postane profesor, a ne da olakša život ljudima. Po tome bi trebalo napustiti paracetamol, a asprin smo već napustili, tako da ostajemo na ibuprofenu. To će se svidjeti proizvođačima ibuprofena, i to je sve. Da ne biste mislili da nisam opazio ili pročitao, vidio sam sažetke tih radova, koji su nedavno publicirani, i nimalo me nisu uvjerili da bih nešto trebao promijeniti, a i neću, dok se o tome i sličnim novotarijama ne oglase krovna stručna tijela, npr. GINA.
A sada ono glavno.
Uzimati Ventolin sirup, uz Seretide, koji je inhalacija (bilo pumpica, bilo diskus) ne ide nikako zajedno, kao što ne ide niti "povremena" terapija Seretideom. Ventolin se uzima iz pumpice, u inhalaciji. Seretide se ili uzima trajno, ili ne uzima. Ne postoji povremena terapija Seretideom. Astma se nikako ne može liječiti SAMO hiposenzibilizacijom. Nemam pojma odakle izviru ovakve sheme liječenja astme. Raditi takve gafove, a mudrovati o paracetamolu i astmi, ravno je ludilu. Gaf nije jedino ako dijete možda i nema astmu. Ali, tada je i povremeni Seretide puno previše, a Ventolin isto tako.
Podneblja poput Kambodže pogoduju raznim alergenima, a najviše grinjama.