Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pogoršanje asthme


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dkbaki

03.10.2008. 21:50

Poštovani doktore !
Godinama bolujem od asthme točnije 7 godina ,također bolujem i od alergijskog sinusitisa.Zbog učestalih upala operirala prvi puta sinuse i polipe 2005 g a potom također polipe prošle godine.Od lijekova koristim Aerius 5 mg ujutro,navečer Singulair 10 mg ,te turbuhaler Symbicort 2xpo jedan udisaj i u proljeće Tafen nasal za liječenje alergijskog rinitisa te nosnih polipa,Dosada sam asthmu imala pod kontrolom i bilo je jako dugih mirnih razdoblja.Međutim s početkom ove godine točnije u veljači stanje mi se jako pogoršava i završavam u bonici 10 dana na amilofilinu i solimedrolu,uz moju uobičajnu terapiju.Nalaz spirometrije jako loš,nakon uzimanja terapije uspostavlja se normalna funkcija pluća.U maju veliki napadaj asthme završavam na hitnom traktu,opet amilofilin i solimedrol jako stezanje u prsima,škropotanje,Napravljena spirometrija,RTG pluća nalaz u normali ali u dogovoru s doktorom,strogo praćenje,mjerenje uz peak flow dva puta na dan i strogo uzimanje terapije.Inače po ljeti uvijek dobro,međutim ovo ljeto katastrofa pojavljuje se jak kašalj,jaka hunjavica s sekretom iz nosa koji se slijeva,napadaji asthme 2x tjedno.Odlazak doktoru ponovo,ali rezultata nema.Sada je već listopad početak jako loš,stezanje u plućima,sviranja,kašalj pomalo sam umorna od svega.Mislim da terapija nije zadovoljavajuća,bolest izmakla kontroli,ne pomažu više in škola disanja ,prevlada panika kada nastupi napad.Mislim da sam premlada 37 g.za ovoliko puno lijekova koje koristim,prije sam bez problema savladavala napadaje tehnikom disanja,bavila se bez problema s sportoma danas mi predstavlja veliki problem i dizanje uz stube.Molim pomoć.Zahvalna

Darko Richter, dr. med.

03.10.2008. 23:10

Ne znam za neki jači lijek od Symbicorta, odnosno paralelog Seretide-a, za bilo koju tešku astmu, osim najteže kod koje ne ide bez oralnih . Kada bolest nije pod kontrolom, najčešće je u pitanju svojevoljno uzimanje i neuzimanje terapije, kako se kome svidi, i kako "tko sam za sebe procijeni" bez obzira na doktora. Čim vi pričate kako vam "niti škola disanja ne pomaže", vidim da ne razumijete što je astma. Isto kao da mi netko priča kako je zaustavio proljev snagom volje. A doktor je sigurno rekao da se lijek uzima stalno, i neprekidno, a ne na mahove. Symbicort se uzima svaki dan, dvaput na dan, i može se uzeti 2×1 pa do 2×4 udaha. Ne vidim da bi vam Singulair i Aerius tu trebali pomoći. Samo vas zbunjuju, i, najvjerojatnije, njih, koji su razmjerno slabi lijekovi za težu astmu, uzimate striktno, a Symbicort tek onako. Dakle, za hunjavicu je sasvim dosta uzeti Tafen Nasal ili Flixonase ili Nasonex u nos (sve intranazalni steroidi), a za astmu Symbicort 160, 2×1 2×2 ili 2×4 potiska. Preporučio bih da uzmete sada 2×2, ali stalno i trajno, a ako treba, povisite i na 2×4. Singulari i Aerius u ovoj situaciji možete slobodno ispustiti.