Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronhijalne opstrukcije....


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pan1122

09.05.2016. 16:00

Poštovani,

Moj sin od 6 ipol godina ima dijagnosticiran atopijski dermatitis (već 3 godine) i dermatitis je dosta dobro kontroliran i jako rijetko (jednom - možda dva puta godišnje) se pojavi manji osip koji kroz par dana i prođe jer prepoznamo uzrok. Većina rekacija je vezana uz prehranu pa je lako i kontorlirati tj. spriječiti stanje.

Također prije godinu i pol/možda dvije godine je dijagnosticirana astma i trenutno jedino koristimo ventolin (po potrebi), a na početku je imao i terpiju ventolin+flixotide koja je ukinuta. Astma je alergijska (alergijski rinitis), i blaži oblik.

Prije nekoliko mjeseci je dijagnosticiran i pseudo-krup laringitis nakon dosta jakog napada tijekom noći, i od tada nije imao sličnih napada. Rečeno nam je da takve napade opet može imati ili za par dana ili par mjeseci ili nikako. Hvala Bogu, nije od tada imao slične napade.

Sa astmom nismo kroz zadnjih 8-9 mjeseci imali previše problema, tj. skoro pa nikako, iako smo u početku odreagirali na duži kašalj sa inhalacijom ventolina, ali smo i to smanjili jer bi pedijatrica tijekom pregleda rekla da se ne radi o astmatskom kašlju. Ti problemi sa kašljom su dosta netipični tj. nije ono na što smo se navikli (astma) a nažalost i neznamo kao i zašto bi imao te epizode koju u bile doduše kratkotrajne do nedavno. U navratima kada bi to trajalo par dana, na pregledu bi pedijatrica redovno rekla da se na plućima ništa ne čuje.

Kroz zadnjih 20-ak dana se događaju neke reakcije i bronhijalne opstrukcije nekaraktersične onomu što mu se dosada događalo i to nas brine.
Naime počelo je prvo sa laganim kašljem (produktivnim), pa nakon par dana je to postao plitki kašalj koji je trajao dva dana skoro pa neprestano, s tim da bi dijete dok bi bilo vani na zraku i igralo se skoro ne bi nikako kašljalo. Pedijatrica ga je pregledala i grlo i pluća su bili čisti. Onda 3-4 dana nije skoro nikako kašljao dok smo bili na odmoru na otoku (napominjem da i mi živimo na moru, pa ne znam jel sama promjena mjeta mogla imati utjecaj, al pretpostavljam da je vrijedno vam spomenuti).
Par dana nakon povratka opet krenuo produktivni kašalj i iskašljavanje (dva dana je to trajalo i jedno popodne je imao manju temperaturu i nisu mu davani lijekovi za spuštanje nego se povukla), da mi nakon dana opet počeo taj plitki/suhi kašalj neprestano dva dana. Taj kašalj je 'išao iz grla' da se tako izrazim, jako kratke udahe bui radio i skoro svaki put kašljao. Ono što smo mu davali je bilo po preporuci pedijatrice (med, limun, čajevi, inhalacija fiziološkom). kako nije prolazilo odveli smo ga jučer u bolnicu i napravljena je krvna slika (CRP povišen na 39, leukociti povišeni, eozoliti povišeni), te je doktorica dala terapiju Sumamed + Aeris. Ostatak krvne slike uredan.
Dijagnoza nije postavljena, doktorica je rekla da su problemi sa dišnim putevima.
Nakon prvog uzimanja terapije jučer, kašalj je sada produktivan i i malo rjeđe kašlje. Nisam siguran jel to radi lijekova ili ne, al svakako pretpostavljam da je bitno za znati.

Dosada je napravio alergijske testove na koži i alergičan je na grinje. Dom smo prilagodili (maknuli tepihe, zavjese, provjetravamo, ne puši se u kući, koristimo anit-aergensku posteljinu isl.)

Prije nego mu je dijagnosticiran atop. derm. napravili smo i test na alergene (ne znam sada točno kako se zove - rađen je iz kapi krvi koja je slana na analizu) i tu je bilo dosta alergija (20+) na prehranu , ali nam je pedijatrica rekla da to zanemarimo jer ti testovi nisu referentni - 'ispada da smo svi na sve alergični'... Moram napomenuti i da stvarno nije nikada imao nikakvu jaku reakciju na bilo kakvu prehranu koja bi mu jako smetala, već bi možda došlo do tipičnog atopičnog osipa, koji bi prošao, ali mi smo svakako izbjegavali ono što je navedeno kao potencijalni problem u prehrani.

Znam da je Vam je dosta teško neke zaključke donijeti ovako preko poruka, ali me svakako zanima vaše generalno mišljenje ukoliko iz mojih komentara možete izvući nešto više, ali ponajviše Vaše preporuke o tome što da napravimo da bi se možda približili uzroku njegovih tegoba.
Pretpostavljam da je većina vezana uz alergije, pa me zanima koje sve vrste testova bi bilo poželjno da napravimo ( i ako je moguće preporuke gdje da to napravimo?). N

Najmanje želimo raditi stvari na svoju ruku, ali smatramo da bi neki opsežniji testovi možda pomogli pri izolaciji ili pronalaženju nečega što mu izazvia tegobe, pa Vas molim neke savjete i mišljenje i ukoliko je moguće savjet kaakav specijalistički pregled mu je potreban

Hvala.


Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 00:40

Treba ponoviti prick test na inhalacijske alergene, ili učinit ukupni ć specifični IgE na grinje, mačku, peludi trava, te, ako ste na moru jućnije od Zadra, na crkvinu (drrijenka, parietariju), peludi malsine, čempresa i bora.
Onda treba napraviti i spirometriju. Možda ima astmu, i možda mu treba stalnaterapija inhalacijskim kortikosteroidom. To bi se isplatilo dati već sada, za probu.
Ali najvažnije od svega bilo bi da vi napišete kakve tegobe ima vaš sin, jer ovo što ste napisali je sve samo ne opis njegovih tegoba. Ovo je roman o tome što drugi poduzimaju oko njega, ali jako malo se vidi kakve on to ima smetnje. Zapravo, ja mislim da nema smetnje. Ali, ako vi mislite da ih ima, onda moramo upriličiti pregled, da ja vidim što je istina. A sklon sam mišljenju vaše pedijatrice, koja nikada nije našla ništa.

Pan1122

12.05.2016. 12:25

Poštovani Dr. Richter,

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru i preporukama, svakako ćemo ih poslušati. isprike zbog romana, htio sam dati što bolji uvid, ne zamjerite.
Što se tiče tih tegoba, one se odnose na to da je kroz nekoliko zadnjih mjeseci mu se na nekoliko dana (5-6 dana cca) pojavljivao kašalj koji bi počinjao kao jako 'plitki kašalj' , koji ga je skoro pa neprestano mučio tijekom par dana i noći, pa bi nakon par dana bio produktivan i iskašljavao bi, i onda opet dan-dva plitki kašalj. Prema preopruci pedijatrice, mi smo kroz te periode primjenjivali samo inhalaciju fiziološkom, med, limun, čaj i sl. jer se nije čulo ništa na plućima i nije imao nikakve druge tegobe.
Neke efekte te terapije u periodima npr. nakon inhalacije ne bi primijetili, nego bi jednostavno isti plitki kašalj nastavio istim tempom kao i prije inhalacije. U prijašnjim situacijama kad bi bila ili viroza ili tipične tegobe sa astmatičnim kašljom, ipak bi se osjetilo malo poboljšanje tj. sporadičniji kašalj.
Ali bi kroz nekoliko tjedana opet bila epizoda od nekoliko dana i tako par puta, sve do prije 20-ak dana do danas, gdje je jedini period sa 3 dana pauze bez kašlja bio dok smo bili na odmoru na otoku.
Napominjem da nije bilo nikakvih viroza ni upala kroz prvotne tegobe, dok je zadnji put imao povišen CRP, leukocite i eozolite i blagu temperaturu jedan dan. Danas je već bolje i manje kašlje (produktivni kašalj) i sigurno je terapija sumamedom i aerisom odradila svoje.
Također, prilikom prijašnjih epizoda kašlja, tijekom boravka i igre vanka na zraku, on se ne bi niti jednom zakašljao u par sati igre, dok pri boravku u kući kašaljo... Čak ni tijekom treninga (dvaput tjedno - različite sportske igrice za njegov uzrast) ne bi kašljao, nego pretežno dok je u kući ili kod bake, djeda i rodbine...

Mislim da iGE nismo radili dosada, pa ćemo poslušati sve savjete, a ukoliko sam uspio malo bolje opisati tegobe, svakako bi cijenio daljnje savjete.

Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 13:55

Opis se ne razlikuje od onoga iz prvog posta. Zato bih vam preporučio da se učini alergološko testiranje, spirometrija, Ventolinski telst, i prje svega, jedan dobar pregled. Pregled se sastoji od isljeđivanja istine, tj. potrage za suhoparnim dokumentarnim elementima u vašim epskim opažanjima. Jer, ja jednostavno ne vidim što je u tome loše da netko kašlje. Samo na groblju se ne kašlje, to treba imati uvijek pred očima.
Međutim, ako to smeta roditelje, onda treba potražiti alergijski rinitis ili alergijsku astmu, pa, ako se nađe barem alergija na inhalacijske alergene, vrijedio bi pokušati liječiti taj rinitis odnosno astmu.

Pan1122

13.05.2016. 12:30

Poštovano Dr. Richter,
Hvala na odgovoru. Ne bojimo se kašlja, ali razumijem poantu koju želite dočarati.
Svakako hvala na savjetu, svakako ćemo ih poslušati.
Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

14.05.2016. 07:50

Nemojte ništa sami pokušavati, u tome i jest jedan od problema komunikacije s liječnikom: kada pokušavate sami, a usput se koristite besplatnim liječnikom. Postoji primarni liječnik, on je isto besplatan, ali to je red kojim se ide.