Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bojo84

28.11.2015. 20:05

Poštovani doktore,
Imamo dijete od godinu i 2 mjeseca, te od njegovog 3 mjeseca života imamo problema sa bronhitisom. Prvi put smo u bolnici završili sa njegova 3,5 mjeseca na inhalacijama . Odmah nakon toga za 15 dana ponovno bolnica. Početak je bilo malo curenje iz nosa, kašalj iz čega se razvije doslovno za 2-3 sata otežano disanje,hroptanje i onda ponovno inhalacije koje popuste stanje za nekih 2 dana ali nastavimo inhalirat se i sljedećeih 4-5 dana do potpunog poboljšanja. Kada mu je bilo oko 5 mjeseci radili smo ukupni IgE koji je bio 7,8(normalno) i ECP 17,2( također uredno),kao i bris nosa na eozinofilne granulocite koji je također bio negativan. Ponovno se vraća bronhitis i tada sa njegovih 6,5 mjeseci krećemo sa singular 4 mg granulama 1x1 dnevno te inhalacijama ventolin 5ml i 1ml fiziološka. U ljetnom periodu je super, tada smo i prestali sa singularom,ali problemi krenu pred jesen i evo zimu. Zadnja naša hospitaizacija u bolnici 17.09., po redu treća, prije 2 mjeseca gdje je ponovno bilo otežano disanje nastalo tako da je legao zdrav bez bilo kakvih problema i za sat vremena se probudio uz kašalj i otežano disanje... Ponovno smo na singularu već skoro 2 mjeseca te zadnja terapija je bila peroralna antibiotska terapija (azitromicin) uz inhalacije sulbutamolom i flutikazon propionatom te solumedrol paranteralno. Ponovno bronhitis 15.11. ventolin i solumedrol paranteralno,otežano disanje i nad plućima wheezing(sviranje). Prva dva puta kada smo bili u bolnici je bilo tako da je bila prehlada, pa malo curenje nosića,kašalj i za nekoliko kritično stanje, međutim zadnja 2 puta dijete legne bez ikakvih simptoma i probudi se za sat vremena s kašljom,otežanim disanjem i hitnim reagiranjem da mu to stanje moramo smirivati. Pomislili smo da nisu u pitanju alergije jer mi je muž alergičar i astmatičar i imali smo dodir sa prašinom te napravili smo ponovno nalaze evo prije par dana i ukupni IgE je 19, ali je ECP 54,1(normalno 24). Napravili smo također i alergene gdje je pokazalo grinje iz buđi, mix trava,topola,akacije,polen crnog pelina i crkvine sve 0,20-0,25 (ali razred 0) znači bez ikakvog reagiranja. Također u par navrata na stomačiću su mu se pojavile male crvene flekice ko krugići pa smo pomislili da nije neka alergija jer mi je reagirao na bjelance (1 godina i 1 mj) kao i na brokulu sa nekih 8mj. Također smo i koristili Omni probiotik Panda mjesec dana u kombinaciji s magarećim mlijekom. Sada je pitanje kako mi našem djetetu možemo pomoći,jer ono i sada doji te sam mu uvela i magareće i kozje mlijeko 100ml jednog i 100ml drugog radi poboljšanja imuniteta,jako dobro jede i neznam više što bi mu napravila da se njegov bronhitis pojavljiva što manje. Uvijek nam govore da treba raditi na jačanju djetetova imuniteta i to stalno radimo. Molimo vaš savjet!
Unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

29.11.2015. 11:40

Nemojte mu jačati imunost, jer to ne možete nikako pojačati, a niti oslabiti, svojim metodama, ili prehranom.
Vjerojatno ima ili virusno inducirane bronhoopstrukcije, ili alergijsku astmu, a ovo potonje je vjerojatnije. Sitne alergije koje ste već detektirali, pojačat će se u nalazima kroz godinu-dvije dana. Djetetu možete davati Flixotide 50, 2×2 kroz 3 tjedna, pa u nastavaku 2×1 trajno, i to će ga štititi od ovakvih noćnih iznenađenja, i općenito otežanog disanja u miru ili u naporu.

bojo84

29.11.2015. 23:35

Doktore, nama je još ostalo da odradimo alergije na hranu koje nam je plan napraviti kroz par dana, e sad dali je moguće da hrana nekada njega dovede u ovo stanje jer upravo nam je danas popodne ponovno počeo da kašlje i već se čuju kroz 2 sata struganje i kašalj postaje sve češći. Dali ono što je danas pojeo je moguće da mu je povelo do ovoga? Rekli ste da je vjerojatno alergijska astma na što i mi sumljamo pa dali ta alergija na hranu može da mu napravi ovo? Upravo smo mu odradili inhalaciju 0,5ml ventolin i 1 fiziološka? I molim vas jel uredu da ga stalno držimo na kortikosteroidu? Ima li ikakvog drugog rješenja za ovo stanje? Hvala

Darko Richter, dr. med.

30.11.2015. 19:40

Sve može i ne mora. Što vam koristi mudrovati o nutritivnim alergijama, kada ih još ne znate. Bitno mu je da uzima Flixotide,i to je te. Ostala su pitanja suvišna, ako želite da u je dobro. Od Flixotide 50, 2×1, i čak 2×2 ne može mu biti loše, već samo dobro.

bojo84

30.11.2015. 23:30

Hvala puno doktore. Sada nam je pomogao ventolin i evo nakon 1 dana inhaliranja smo dobro, ako bude još nekog učestalijeg uzet ćemo Flexotide.
Zahvaljujem i lijepi pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

01.12.2015. 23:05

Ne "uzet ćemo", nego, "već uzimamo".

Milena Lucija

07.12.2015. 01:25

Imam sina starog sedam godina, ima bronhitis, astmu...pratimo se kod dr. D. Drinkovica. Po njegovoj preporuci koristimo fliksotide 50, 2puta po 2potiska od ove god.
i ventolin po potrebi. Moje je pitanje smije li pedijatrica na svoju ruku promjeniti terapiju. Ja sam tel. zamolila lijek da ne prekidam terapiju jer smo bez istog ostali. A ona mi je napisala recept za fliksotide 125, 2 puta po jedan potisak, s napomenom da nam HZZO vise ne odobrava fliksotide 50 tako je rekla (a znam da to nije tocno, lijek i dalje ide na recept.) Hvala na odovoru.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2015. 18:45

Nema velike razlike između jedne i druge formulacije Flixotidea: za 5 mikrograma dnevno. A Flixotide 125 je odobren za djecu od 6 godina, dok je Flixotide 50 odobren do dobi od 5 godina. Tako da za dijete od 6 g. HZZO neće više priznati Flixotide 50.

55tovivi

07.12.2015. 18:50

Postovani,
Dijete je staro 3,5 god. Ima prvu bronhoopstrukciju u zivotu. Cijelo vrijeme je dobrog opceg stanja, nije bilo temp., niti vecih problema s disanjem. Od prije ravno tjedan dana je na Ventolinu 3x1 potisak na babyhaler. U petak, prije 3 dana, a buduci nije bilo znacajnijeg poboljsanja, uveden je Pulmicort 2x dnevno po pola ampule + 2 ml fizioloske otopine preko el. inhalatora (imamo ga kod kuce). Danas na kontroli stanje je bolje, ali jos se cuje zvizdanje pri izdisaju. Preporuka je jos jedna doza Pulmicorta i 3x1 Ventolin do srijede. Dijete nema nekih poteskoca, no prema Vasem misljenju upucuje li na nesto ozbiljnije cinjenica da bronhitis unatoc terapiji traje vec tjedan dana te da su i dalje prisutni zvizduci koje vrlo cesto mogu cuti i goli uhom kada ga naslonim na djetetova leda i prsa?
Napominjem da povremeno produktivno kaslje, a taj kasalj i poticemo velikim kolicinama tekucine, inhalacijama fizioloske otopine te provodenjem drenaze na nacin na koji nam je pokazana.
Najljepse zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav.

luiza

08.12.2015. 08:15

Molim Vas za mišljenje o smetnjama šestogodišnjeg dječaka koje ću vam u nastavku opisati.
Od 1.-4. godine je svaka prehlada rezultirala bronhitisom kojeg smo liječili ventolinom. Jednom je uveden flixotide kroz cca6mj. no nije polučio nikakve rezultate. (Nalazi krvi su uvijek bili u redu. Testiranje na alergije nije rađeno uz objašnjenje da je maleni za to i da nam je ista terapija znali ili ne ako je na nešto alergičan.) Od 3.-4.godine se s vremenom smanjivao njegov intenzitet da bi od 4.-6.god. bili bez bronhitisa.
Pred 3mjeseca je došlo do prehlade iza koje je ostao neobičan kašalj. U početku bi dječak plazio jezik kad bi kašljao što je izgledalo kao da se pretvara tj. sam sili na kašljanje ili kao da mu je nešto zapelo u grlu; potom je kašljanje uz "izbeljivanje" prešlo u "normalan" oblik kašlja s tim da i dalje ostaje učestao i suh. Nije kašljao stalno već u nekim nepravilnim napadajima nevezano uz toplo/hladno, kuća/vani, igra/ležanje... Jedino pravilo koje se nije promijenilo do danas je da od kad zaspi do buđenja nema kašlja. On se uobičajeno ponašao, na ništa se nije žalio.
Obavljen snimak pluća i krvna slika. Sve je u redu. (Zadnji nalaz DUNGER 0,34 IgE 51,18) Uveden flixotide50 2x2potiska s dijagnozom alergijski bronhitis. Uz to se kašalj smanjio, ali nije skroz nestao u smislu da se još kroz dan može svako toliko čuti 1-2nakašljaja. Do sada ga koristimo 3mj. Posljednji naputak je bio "još mjesec dana koristiti pa ćemo onda vidjeti." U tom razdoblju je bilo još prehlada koje bez temperature i većih tegoba prođu kroz tjedan dana i tada se primijeti da se promijeni vrsta kašlja. (Bude produktivan) Pred 10dana je imao laringitis. Za ventolinom kroz opisano razdoblje nije bilo potrebe.
Unazad 10ak dana sam primijetila da ti mali nakašljaji postaju učestaliji prilikom skakanja ili življe igre što prije nije bilo pravilo. U obitelji imamo dosta alergičara i slučaj astme.
Bi li Vi na osnovu opisanog postavili istu dijagnozu i može li se još što učiniti da bi konkretnije znali što uzrokuje taj kašalj?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

08.12.2015. 23:00

Mislim da mu je davno trebalo napraviti alergološku obardu, ali, kada do sada nije, onda barem sada.
Iz ovoga što pričate ne mogu se odlučiti za neku dijagnozu, ali bih svakako volio imati alergološki status.
Ako bi bio pozitivan, sve bi to ulazilo u neku vrstu astme, i ono od prije, i ovo sada. Ali, ako je negativan, ono prvo su bile virusno inducirane bronhoopstrukcije, a ovo drugo je mamino natezanje malih smetnji u velike, iz samo mami znanih razloga. Meni se čini da je sve to ovaj drugi slučaj.
Međutim, ima i treća mogućnost. Da su ono provo bile virusno inducirane bronhoopstrukcije, a ovo da je tek alergijska astma. U tom slučaju mama ne nateže namjerno, ali je dosadna.
To vam sve pričam zbog toga što je razvidno da je trebalo težiti alergološkom razgraničenju dok je još imao opstruktivne bronhitise, i tada reći, da li su samo virusno inducirane bronhoopstrukcije, ili već alergijska astma. Ali tu priču da je dijete još premalo za testiranje, ali, očito nije premalo da ima pravu alergiju, ja nemam snage više iskorijeniti, iako sam pokušavao zadnjih 15 godina. Bezuspješno.

55tovivi

16.12.2015. 22:30

Poštovani,
ljubazno molim Vaše cijenjeno mišljenje, koliko je to moguće samo temeljem činjenica koje ću izložiti.
Dječak, 3.5 god., prvi bronhitis u životu, dosad nije teže bolovao. Opće stanje neporemećeno, bez temperature, nije bilo osobito teškog disanja (SpO2 uvijek u razmacima 97-100%), tek povremeno zaduha i malo ubrzanije disanje. Unazad 5 dana ni potonje nije prisutno, međutim zviždanje na plućima se i dalje čuje i to nekad i golim uhom.
Terapija u protekla 2.5 tjedna: Ventolin 3x1 potisak na Babyhaler 11 dana neprekidno, u međuvremenu 3 dana Pulmicort ampule (2x1 ml). Zatim tri dana pauze od svega, na kontroli nalaz na plućima bolji, ali još prisutno zviždanje. Ponovo Pulmicort, 5 dana (danas je 3.), 3 dana Atrovent 4x1 te od sutra, a do kontrole u petak, ponovo Ventolin 3x1. U međuvremenu je popio i Sumamed (3 dana x 5 ml) zbog sumnje liječnika da je u podlozi svega možda kakva bakterijska infekcija.
Krvni nalazi, uključujući i crp i acidobaz. status su uredni osim eozinofila = 13.2 rel %, 1.78 aps.
Rtg srca i pluća također uredan, osim, citiram: "difuzno se vidi pojačan bronhalni crtež".
Naš pedijatar smatra da nismo još za obradu pulmoalergologa.
Konkretno, zanima me slažete li se sa tvrdnjom da nismo za obradu, što mislite o ordiniranoj terapiji i zaključno, je li baš normalno ovako dugo trajanje bronhitisa unatoč svoj toj terapiji i bez obzira na činjenicu da je dijete, osim što zviždi, cijelo vrijeme "dobro"?
Najljepša hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2015. 23:05

Ima najvjerojatnije alergijsku astmu, i treba pregled alergologa, i alergološku obradu. Makar ona još može biti negativna, za koju godinu pokazat će se alergijska senzitizacija. Terapija: Flixotide pumpica svaki dan, a Ventolin po potrebi 2 poitska u razmacima ods 4-6 h. Kada krene s Flixotidoem, Ventolin mu najvjerojatnije više neće niti trebati.

55tovivi

17.12.2015. 17:30

Hvala na tako brzom odgovoru.
Molila bih jos samo da mi ukratko kazete koja je razlika izmedu Flixotidea i Singulaira, odnosno Monlasta? Tj. kada se prepisuje jedno, a kada drugo? Ulazi li i Singulair u skupinu kortikosteroida?

Darko Richter, dr. med.

17.12.2015. 22:30

Flixoitde se udiše, a Singulair se guta, ili topi u ustima. Singulair niej kortikosteroid, flixotide jeste.
Za alergijsku astmu glavi je lijek Flixoitde, no u dobi malog djeteta, tj. do polaska u školu, Singulair može biti dosta dobar i sam, ali češće kao dodatak Flixotideu.

bojo84

30.12.2015. 19:30

pozdrav doktore, već smo vam pisali i rekli ste nam da pređemo na uzimanje flexotide na baby haler, i na tome smo nekih 20 dana međutim danas se dešava ponovno ista situacija počinje grozni učestali kašalj s pogoršanjem disanja i napadi. Što nam je dalje činiti? Uveli smo ima 2 sata i inhalacije 0,5 ventolin i 1 fiziološka. Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

31.12.2015. 10:55

Najprije Ventolin 2 potiska na Babyhaler, zatim flixotide 4×2 potiska u razmacima od 4 h, tijekom dana, dok napad ne stane (obično dan-dva).
Ako možete nabaviti Rectodelt čepić, onda jednokratno 1 čepić u guzu, uz Ventolin kao gore, i flixotide 50, 2×1 ili 2×2, već kako je bilo do sada.
Ako imate električniinhalator, onda može dobiti Pulmicort 1 respulu + 2 mg Ventolina (0,4 ml ili 8 kapi) + 2 ml fiziol. otopine, što se smije ponoviti triput u razmacima od 6-12 h. I uz ovo flixotide od prije ide dalje, a Ventollin na Babyhaler luvijek u razmaku od najmanje 4-6 h od bilo kojeg prethodnog Ventolina.

BossGirl

29.11.2022. 15:15

Postovani,
Vec dugo vremena imam problem sa plucima. Ceste upale, bronhitis.. Takodje da napomenem da imam astmu. Zadnjih 10 dana sam bila prehladjena i mislila sam da ce ta prehlada proci sama od sebe, uz coldex ili druge napitke za prehladu. Cim sam osjetila bol u plucima, i kasalj, odmah sam posla kod doktora. Prilikom pregleda na slusalicama, receno mi je da imam poostren disajni sum, dato mi je da vani labaratorijske nalaze, koji su sasvim u redu, crp 3,89, sed.er 14, leu 8, mon 15, baz.granulociti 1,29. Zbog nemogucnosti snimanja pluca ponovo, za veoma kratak vremenski period, doktor mi je prepisao antibiotik uz obrazlozenje da smatra da je bronhitis, ali takodje postoji mogucnost i da je upala pluca. Smatra da sam prerano odradila labaratorijske nalaze i da postoji mogucnost da se tek razvija upala u organizmu. Pa me zanima vase misljenje. Zakazala sam privatno kod pulmologa pregled za 5 dana. Takodje da naglasim da izbacujem zuti slajm prilikom kasljanja.

Darko Richter, dr. med.

02.12.2022. 16:05

Imate pogoršanje astme. Treba da uzmete Ventolin pumpicu, po 2 potiska vakih 4-6 h prema stanju (ne morate uzimati ako vam je taj čas dobro), ali, trebate stalno biti na inhalacijskom kortikosteroidu, kojem god, a siguran sam da i to imate u terapiji. Ili ste prekinuli, ili ga trenutno ne uzimate. Ako je to slučaj, onda vam treba sistemni kortikosteroid, npr. Decortin ili Medrol, napr. 3×20 mg kroz 34 dana. Ako niste trudni. Nemam ništa protiv antibiotika, ako je iskašljaj sivkast, zelen ili žut, ali onda treba biti u dobroj dozi, a ne nekoj pipkavoj dozi koja ne bi bila niti za dijete. A pitanje jest i koji ste antibiotik dobili.

BossGirl

05.12.2022. 21:50

Postovani,
Klinicki nalaz mi je sledeci: SAT 94% Askultatorno bazalno obostrano poostren disajni sum, RTG pluca-desno sa trakastim zasjencenjima.
Na osnovu ovoga, dali su mi terapiju amp Lemod 40, Ceftriaxon 2,0, takodje uz to da pijem paknlav, a nakon terapije ciprinol od 500mg.
Pa me zanima kolika je vjerovatnoca da imam upalu pluca a nalazi ne ukajuju na to.
Na proslom postu ste me pitali koji konkretno antibiotik su mi prepisali. Prepisali su mi panklav, koji sam nastavila da koristim. Temp idalje imam do 37,5 al od ove veneke terapije mi je dosta bolje.
Hvala na lepom odgovoru,
S postovanjem