Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronhitis, spazam....


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Samo Mama86

24.05.2018. 12:15

Poštovani doktore, molim Vas za savjet. Imam dijete od 8 godina. Do njegove 3.godine nije bilo nikakvih zdravstvenih problema. S 3 god je krenuo u vrtic i nakon par mjeswci je poceo jako kasljati. Krvna slika je bila uredna, na plucima se nije culo nista. Kasalj se s vremenom pojacavao, radena je nova kks te je poslan u bolnicu na obradu. Dijagnoza je bila atipicna upala pluca, 6 dana bolnickog lijecenja. Nakon sanacije bolesti prvo vrijeme je bilo sve u redu. Opet se poceo javljati kasalj, po ekad suhi, ponekad vlazni, ponekad je zvucao poput tuljana. Nocu kad zaspi probudio bi ga iznenadni napadaj kasalj koji bi se smirio tek nakon sto povrati. Kks uredna. Poslani smo na pulmolosku obradu. Nalazi u dobi od 5 god:
Ukupni Ige 55,70
ECP 13,50
d1 dermatophagoides pte 2: 1,81
g6 phelum pratense: 0,00
t9 pelud masline: 0,00
w21 parietaria officina:0,00
Histamin 2
Dermatophag.pter 3 6
Duhan 2 4
Dunger E6 (prvi put)570
Dunger E6(ponovljen nakon par mjeseci) 610
Uvodi se terapija Singulair i Aerius.
U ljetnom razdoblju kasalj se smiri, cim dode jesen krece sve ispocetka. Znaci kasalj koji traje gotovo cijelu zimu bez prestanka, vlazni, suhi naizmjenice, bez poboljsanja uz terapiju, a skoro svaki takav napadaj (pogotovo po noci) zavrsava povracanjem, nakon cega se kratkotrajno smiri. Nakon obavljenih pretraga zakljucak je bio da je takva situacija normalna u kolektivu i da ce se smiriti jacanjem imuniteta do skole.
U rujnu prosle godine dijagnosticiran mu je prvi bronhitis. Kks je pokazala upalu i dobio je antibiotik. Za cca 2 tjedna ae smirilo. U studenim ista situacija. U veljaci ove god poceo se žaliti na bolove u ledima i otezano disanje (uz kasalj naravno). Doktor mu je odmah dao 2 injekcije (adrenalin i jos nešto) radi velikog spazma. Dobio je Ventolin, Singulair i Aerius. Kks je opet pokazala upalu pa je uz to dobio i Klavocin. Nakon tjedan dana simptomi su mu se pogorsali i tada mu je dijagnosticirana gripa. Tek nakon dva mjeseca se vratio u normalu. Mjesec dana je sve bilo u redu, do neki dan. Navecer je opet poceo kasljati a sutra je jedva disao. Doktor mu je opet dao injekcije radi jakog spazma (adrenalin pamtim i jos dva sastojka), opet Ventolin i Singulair. Danas smo bili na kontroli, sve je u redu.
Dijete je rodeno iz uredne trudnoce, 36/37 tjedan, apgar 10/10. Tata je alergijski astmaticar koji je radi bronhitisa proveo polovicu najranijeg djetinstva po bolnicama.
Molim Vas savjet koje pretrage mozemo napraviti, kako olaksati djetetu? Sto dalje? Koji razlog moze biti da se bronhitis poceo javljati tako kasno (nije li to bolest koja se javlja vec u dojenackoj dobi i smanjuje se kako dijete raste)? Uslijed cega nastupa tako jaki spazam da dijete mora dobiti injekcije, zasto se vraca? Postoji li nacin da to sprijecimo? Unaprijed Vam hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

25.05.2018. 12:20

Ja ovo čitam kao neki vremeplov iz 1980.-tih.
Gdje živite i tko vas liječi?

Ovdje se radi o alergijskoj astmi, za koju dijete t reba dobiti inhalacijski steroid, npr. Flixotide 50, 2×2 potksna na BABYHALER 8Ne drugo, baš BABYHALER), TRAJNO.

U slučaju pogoršanja, suhog koašlja, sviranaj, spazma, ot ežanog disanja i pritiska u grudima, uzeti po potrebi VENTOLIN

Darko Richter, dr. med.

25.05.2018. 12:20

Ja ovo čitam kao vremepolov iz 1980.-tih.
Gdje živite, tko vas liječi?
Dijete ima alergijsku astmu. Treba dobiti inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide 125, 2×1 potisak na BABYHALER (baš BABYHALER, ne nešto drugo), trajno. Po potrebi, u sluačju stezanaj u grudima, spazma, kašlja, dato VENTOLIN 2 potiska na BABYHALER, i prema situaciji ponavljati u razmacima od 4 h. Ali, do toga neće dolaziti ako bude redovito uzimao Flixotide. Vrijeme do stabilizacije traje obično 3-4 tjedna.
Ako hoćete malo brži efekt, uzmite Flixotide 125, 2×2 potiska kroz 10 dana, u nastavku 2×1. Ako je pod tom terapijom dobro mjesecima, možee mu u vrijeme kada mu je inače lakše, smanjiti terapiju na 1×1 potisak, i tako ostaviti do daljnjega.

Samo Mama86

25.05.2018. 14:55

Hvala Vam na odgovoru. Nas su doktori koji su lijecili dijete uvjeravali da su u pitanju normalne djecje prehlade koje se kod njega malo jace manifrstiraju malo jace i da dijete nije alergicar, tek neznatno.

Samo Mama86

25.05.2018. 15:40

Postovani, izvinjavam se na zbrckanom odgovoru, ostala sam zatecena. Znaci vec 5 god dijete koliko dijete ima problema sa kasljem doktori me uvjeravaju da su to normalne djecje bolesti i da je cijeli kolektiv takav. Da ce se to smiriti do skole. A djetetu je polaskom u skolu jos gore. 4 opstrukcijska bronhitisa u cca 8 mjeseci, od toga 2 puta intervencija injekcijama zbog velikog spazma. I opet sam uvjeravana da to nije nista i da ce to proci. Pulmolog je zakljucio da su njegove alergije blage i da ne mogu biti uzrok ponavljajuceg kaslja. Na moje pitanje d li je moguce da je alergijska astma (radi tatine dijagnoze) receno mi je da ne. Na pitanje doktoru zasto ide na gore, receno mi je da ja panicarim bez potrebe.
Radi svega navedenog obratila sam Vam se s punim povjerenjem u Vasu stručnost. Jako mi je bitno da napokon dokucimo uzrok, i da se ponasamo u skladu s problemom, da olaksamo djetetu.
E sad, kako zivjeti s alergijskom astmom?
Dijete je do prosle godine treniralo nogomet, s prvim bronhitisom je savjetovano mirovanje i prestanak treniranja. Znaci li astma da se dijete vise ne moze baviti sportom? Na sto jos trebamo paziti?
Molim Vas, objasnite mi jos samo da li je moguce da se na ovaj nacin manifestira alergija na grinje i duhan (iako smo izbacili tepihe, na posteljinu posebno pazimo, ja sam jedini pusac u obitelji)? Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

28.05.2018. 19:45

Uporno pokušavam od vas saznati gdje živite (živimo?).
Samo napravite ono što sam vam napisao 25.o.mj.