Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


drugo mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

djevojčicalili

19.03.2015. 18:45

Poštovani primarijus,
zbog razilaženja liječnika (specijalist pedijatar i liječnik obiteljske med.) vezanog uz terapiju, ali i dijagnozu, lijepo bih molila Vaše cijenjeno mišljenje. Djevojčica u dobi od 9 godina (138 cm, 30 kg) je zbog izraženog postnazalnog slijeva, stalnog pročišćavanja grla i otežanog disanja na nos upućena na ORL pregled i alergološku obradu. Nalaz je sljedeći: obradom dijagnosticirane uvećane adenoidne vegetacije koje zatvaraju oko 90% hoana te se preporuča adenoidektomija. Prick test: histamin 6 mm, dlake psa 3 mm, dlake mačke 3 mm, breza 5 mm, trave 5 mm, artemisia vulgaris 5 mm, ambrozija 5 mm, a grinje, lijeska, plijesni negativno. Ukupni IgE 180. Krvni test specifičnih IgE sljedeći: ambrozija < 0,35, artemisia <0,35, breza 0,76, grinje <0,35, lijeska <0,35, dlaka mačke <0,35, dlaka psa <0,35, trave 5,40 U međuvremenu je učinjena adenoidektomija, nakon nje dobro diše na nos, nema više pročišćavanja grla niti slijevanja. U zaključku, nakon alergološke obrade piše: klinički je dobro, uredne spirometrije, plućni FeNo 16 ppb%, u slučaju potrebe za Ventolinom uvesti profilaksu Flixotide 125 2*1 potisak.Učiniti Ventolinski test te na jesen metakolinski test. Kako je djevojčica par dana nakon testiranja počela kašljati ( bio je početak travnja), uveden je Flixotide ( na hitnoj službi na Srebrnjaku je uvedena terapija nakon što je dobila Ventolin i injekciju SoluMedrola), zaista je odmah bila bolje i terapiju smo, prema uputuama nastavili. Na sljedećoj kontroli je učinjen Ventolinski test: prije ventolina VC max 2,07, poslije 2,05, FEV1 prije ventolina 1,71, poslije 1,77 (razl. 3 %), FVC 1,92, poslije 1,91, MEF25 prije 0,99 poslije 1,43 MEF50 2,47 poslije 3,04 MEF75 4,11 poslije 3,51, PEF 4,45 poslije 4,73 U zaključku stoji pretežno alergijska astma, treba napraviti metakolinski test ( koji nije napravljen jer je dijete išlo na operaciju treće mandule). Terapija Flixotide 125, 2*1 pot. od 15. veljače do 1. studenog. S nalazima kod liječnika ob.medicine, on izražava sumnju u ventolinski test jer nema porasta FEV1 od 12%, predlaže da se on ponovi pa vidi prema njemu potrebu za terapijom (Flixotide).U međuvremenu, u sklopu jače viroze u pedijatrijskom dežurstvu, pregledana, (bio je dr. Raos), rečeno da nema elemenata astme i da ne treba uzimati Flixotide. Molimo vaše mišljenje o dijagnozi i terapiji.

Darko Richter, dr. med.

20.03.2015. 23:25

Ima alergijsku astmu, treba uzimati Flixoitde, a metakolinski će test biti pozitivan.

djevojčicalili

23.03.2015. 11:55

Poštovani primarijus, zahvaljujem na odgovoru. I mi smo slutili da je tako kako ste napisali pa iako liječnik obiteljske med. bez ponovnog ventolinskog testa nije bio za to da uzima Flixotide, mi smo ipak prije 3 tjedna, uoči breze koja se očito već pojavila, uveli terapiju Flixotideom. Zaboravila sam pitati o terapiji za vrijeme ambrozije s obzirom na razilaženje između Prick testa i testa iz krvi ( Prick test, ambrozija 5 mm, histamin je 6 mm), a nalaz iz krvi je negativan, tj. <0,35, s tim da je Prick napravljen u ožujku prošle godine, a nalaz iz krvi u siječnju ove godine.
Drugo pitanje: koliko dugo smije upotrebljavati u kontinuitetu Flixonase za smetnje uzrokovane alergijskim rinitisom?
Treće pitanje: u kojim slučajevima i nakon koliko vremena bez smetnji u dobro kontroliranoj astmi se može očekivati smanjenje terapije, tj. koja doza se smatra niskom dozom, a koja srednjom dozom (Flixotide 125), dijete sada uzima Flixotide 125 2*1 potisak i zadnje pitanje: kolika je vjerojatnost da "preraste" astmu?
Zahvaljujem na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

23.03.2015. 14:50

Terapija je trajna što se tiče Flixotide, za vrijeme kao i izvan vremena raznih peludi. Trajna, cijele godine. Treba je svesti na minimalnu dozu, npr. 1 potisak od 125 dnevno, ako je to dovoljno. Pauze su moguće na moru, ako tamo nema tih alergena. Obično u pubertetu astma se smiri, ali alergijski nalazi traju cijeli život i u odrasloj se dobi alergijske smetnje mogu opet ispoljiti. Flixonase se uzima najduže 6-8 tj. na mah, a potom treba vidjeti s ORL je li u nosu sve u redu.

djevojčicalili

24.03.2015. 13:55

Poštovani primarijus,
još samo pitanje u vezi sporta, djevojčica bi trenirala plivanje, sad, kako zajedno idu astma i visoka vlažnost u zraku na bazenima?

Darko Richter, dr. med.

24.03.2015. 17:15

Ne uvijek dobro, ali, ako nju ne smeta, i ako stalno uzima Flixotide, može ići. Klor u vodi je najveći iritans.

djevojčicalili

20.04.2015. 13:00

Poštovani primarijus,
jutros sam prvi put nakon više od godinu dana, od kada je dijete na terapiji, (uzima Flixotide 125, 2x1) morala dati Ventolin (2 potiska). Jučer smo veći dio dana proveli u zoološkome vrtu, ulazila je i u zatvorene izložbene prostore, i navečer počela kašljati. Kako kašalj nije bio jak, nisam dala Ventolin, noć je prošla potpuno mirno i jutros odmah nakon buđenja počela jako podražajno kašljati, a s obzirom da se intezitet pojačavao, dala sam Ventolin. Trebam li nastaviti i danas s Ventolinom i povisiti na nekoliko dana Flixotide na 2x2? Prije nego sam dala Ventolin, puhala je u PEF metar, vrijednost je bila ista kao najviša koliko inače u najboljem slučaju napuše, jedino je jako kašljala. evo , sad 4 sata nakon Ventolina opet kašlje, vrijednost na pef metru je u redu. Kako postupiti?

Darko Richter, dr. med.

21.04.2015. 10:25

Ako su PEFovi uredni, čak najviši, onda nema puno mjesta za Ventolin. Prije za neki antihistaminik, kapi za nos (npr. Operil, Nasic, Meralys, efedrin, ... ), ili čak intranazalni steroid - izgleda da kašalj potječe od peludne (alergijske) hunjavice.

djevojčicalili

21.04.2015. 12:00

Poštovani primarijus,
terapiju smo počeli (Flixotide 125, 2x1) 19. veljače, a Flixonase 22. ožujka na prvi znak svrbeža i smetnji s nosom i sve je bilo zaista potpuno u redu, terapija je "držala". Prošle godine nam u sezoni nije pomogao Nasonex pa smo promijenili u Flixonase i on djeluje. Nakon boravka, višesatnog, u zoološkome vrtu u nedjelju ( bila je u bliskom kontaktu sa životinjama a prick test je bio graničan 3 mm i na dlaku psa i mačke), počela je navečer kašljati, jučer još gore i kako se žalila da teško diše i nema zraka, ipak smo otišli na Srebrnjak. Saturacija kisikom 100%, a spirometrija uredna, tj. kažu jako dobra. Askultacijski nalaz na plućima. pooštreno disanje, bronhitično.iz nosa se slijeva. Terapija: ventolin 4*2 potiska kroz 3 dana, zatim 3x2 potiska 3 dana, a Flixotide povećati na 2x2 potiska 2 tjedna pa onda smanjiti na 2x1. Dr. nam govori da joj nije jasno kako je spirometrija tako dobra, a disanje na slušalice joj se čini oštro i bronhitično.Savjetovala da probamo dati Aerius ovih dana.S obzirom da je astma bila dobro pod kontrolom, cilj nam je normalno opet se vratiti u to stanje. Jutros skoro pa ne kašlj, ali je kaže puna šlajma. Ni ja ne vidim potrebu za tolikim Ventolinom, ali ne mogu sama znati, osim ako stručnjak pregleda i posluša dijete i kaže da je tako. Zato, evo usuđujem se pitati, postoji li mogućnost da pregledate dijete, sada dok je u pogoršanju i dok se kako su nam rekli čuje taj bronhitis?
Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

21.04.2015. 12:30

Postoji mogućnost, iako mislim da tražite kruha vrh pogače; trebali biste mi se javiti s uputnicom za Hitnu službu, danas ili sutra od 11:30-15:30 h.
Možete me pokušati dobiti na mob. 091/4922666.
D. Richter