Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Haloterapija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dotepenka

05.06.2009. 09:50

Poštovani,
koje je vaše mišljenje o haloterapiji?
(npr. http://www.slana-soba.com/terapija_solju.php)

Pomaže li boravak u "slanoj sobi" astmatičarima, osobama s alergijskim rinitisom, bronhitisom...?
Je li pogodno za djecu?

Darko Richter, dr. med.

05.06.2009. 12:40

Nisam to učio, niti se igdje spominje u liječenju astme. To je isto kao da me pitate da li pohani šnicli pomažu astmatičarima. Probajte, ili ne probavajte. Ništa nije bez rizika. Odluka je vaša.

Tina_M

09.04.2010. 10:35

Poštovani !
Žalosno je što kako doktor kaze da "nije učio " da Halo terapija pomaže kod dišnih problema. danas je internet pun podatka speleoterapiji i Haloterapiji pa ći biti slobadan i objaviti jedna citat iz stručnih novina koji kaže citiram: Naime, već niz godina u nizu zemalja se provode posebni programi liječenja pacijenata s alergijama, bronhitisom i drugim problemima disanja. Ta terapija nazvana je speleoterapija. Blagodati špilja su čisti zrak, bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i sa visokom koncentracijom iona. To su sve faktori koji poboljšavaju disanje, ne samo za vrijeme boravka u špilji, već i kasnije. U tretmanu pacijenata s astmom u Češkoj, oni borave u špilji po nekoliko sati na dan tijekom nekoliko tjedana. Za vrijeme boravka u špilji miruju, kreću se, te rade vježbe disanja kako bi se špiljski zrak infiltrirao u njihova pluća. Speleoterapija se također izvodi u centrima u Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Rusiji. ( iz članka sa stranice http://www.osmbrozovic.hr/speleo/znanost/speleoterapija/index.html )
isto tako još jedna interesantan članak : Još u davna antička vremena stari Grci su otkrili da rudnici soli i slane spilje imaju dobar utjecaj na dišne probleme. Rudari u rudnicima soli nisu oboljevali od plućnih bolesti pa se tako razvila speleoterapija (poseban oblik klimatoterapije) koja koristi samo prirodne uvjete rudnika soli i slanih spilja. Speleoterapija je bila djelotvorna i jeftina metoda liječenja ljudi svuda po svijetu. Najviše slanih jama bilo je na teritoriju Austrije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Rusije i Ukrajine i te jame i danas služe ljudima za liječenje i jačanje tijela. Zbog činjenice da rudnici soli nisu dostupni u svim dijelovima svijeta nakon višegodišnjeg istrživanja liječnici i znanstvenici pronašli su način kako stvoriti uvjete kao u slanoj spilji i učinkovito provesti terapiju solju te takav način liječenja nazvali haloterapija. Ime dolazi od grčke riječi halo što znači sol, pa bi se jednostavno moglo reći da je haloterapija liječenje sa solju. Pod tim imenom terapija je postala poznata u cijelom svijetu i počela se primjenjivati u slanim sobama.

Doktor je lijepo napisao da se moze probati ili ne probati i odmah dodao kako to moze biti opasno
Gospodine doktore evo i par linkova koje su popratili CNN i ABC news

link CNN : http://www.youtube.com/watch?v=nd6deAf5Dyo
link ABC : http://www.youtube.com/watch?v=oi1vuhqOwtI
.

Darko Richter, dr. med.

09.04.2010. 14:45

Nisam doznao ništa što bi bilo stručno fundirano. CBS ili CNN il New York Times nisu stručna medicinska literatura, iako su sigurno daleko pouzdaniji mediji od mnogih naših.
Moj je odgovor i dalje onaj gore.