Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergotest i bronhijalna astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanjar

29.03.2010. 13:05

Poštovani,

2005.godine rađen mi je alergotest i potvrđena alergija na grinje i kućnu prašinu. U ljeto 2007. dobivam nekoliko uzastopnih napadaja, kada mi je dijagnostisirana astma bronchiale. Od srpnja 2007. do travnja 2009. bila sam na terapiji Alvesco 1x1 udah i Tafen nasal, i to bez ikakvih smetnji tijekom čitavog perioda uzimanja.
Od travnja 2009. do danas nisam pod nikakvom terapijom. Zadnjih 15 dana ponovno imam smetnje disanja, jaki suhi, nadražajni kašalj. Čekam pregled kod pulomologa.
Moje pitanje se odnosi na alergotest.
Koliko često se obično radi, da li se tijekom vremena može razviti i alergija na neke druge alergene pa bi stoga trebalo ponvaljati alergo-testiranje? Smatrate li u mojem slučaju da treba ponoviti alergotest s obzirom da je zadnji rađen 2005. godine?

Srdačan pozdrav i hvala!

Darko Richter, dr. med.

29.03.2010. 20:55

Smatram da trebate uzeti inhalacijski kortikosteroid, i to prvih 7 dana malo više: npr. 2×2 udaha Alvesca, zatim kao ranije, 1×1. Također, prvih dana uzmite Ventolin 2 potiska PO POTREBI (dakle, ako suho kašljete, ili osjećate gušenje ili pritisak u grudima) 2 potiska, što se može ponavljati svakih 4-6 h.
Nema nikakva razloga da nešto iščekujete, bez terapije koja vam je potrebna.
Možete se testirati od sada do vječnosti. Ako ste jednom imali dokaz alergije, imat ćete ga do svoje obdukcije. Grinja naće proći, a dodatni se alergeni mogu pojaviti. No, što to mijenja na stvari? Imate alergijsku astmu, i treba vam terapija, a ne obrnuto, da vam treba test ili pregled. Ovi vam trebaju samo radi nastavka terapije, i to, u prvom redu spirometrija, a ne alergološki test.