Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hronični bronhitis, astma ili HOBS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sead_Sarajevo

05.01.2014. 00:55

Poštovani doktore,

Već jednom sam slao upit ali nije prošao, te Vas molim da mi odgovorite. Pitanje i opis problema ću kopirati ispod, a do današnjeg dana i dalje imam povremeni dnevni kašalj (ujutro najviše) nije jak ali postoji ispljuvak zutozelene ili bijele boje. Od terapije trenutno nekoristim ništa. Da li trebam zahtjevati dalju pulmološku obradu?
Napomena: moja dijagnoza po doktoru iz Doma zdravlja spec.pulmologa je hronica bronhitis! Negdje u svim Vašim odgovorima koje ste pisali, sam pročitao da ne postoji hronični bronhitis, već ili je astma ili hobs ili nešto treće.

Ranije :
Imam 29 godina zivim u Sarajevu.Pušač sam jednu kutiju dnevno. Do sada nisam bolovao neke bolesti.
Prije mjesec dana osjetio sam kao blagu prehladu sa groznicom i vrućicom od 1 dan. Poslije toga sve je uredu osim što sam dobio kašalj. Prvih dana on je bio intezivan i moram reći sa iskašljajem (uglavnom zućkaste boje). Danima se pojačavao te naročito kada legnem spavati, bio bi nadrazajan i počelo su čuti kako mi "škripi" u plućima i negdje u dubiti grla. Otišao sam liječniku porodične medicine koji je nakon što je poslušao pluća, rekao bronhitis i propisao Panklav 7dana, Bronhostop za iskašljavanje. U tih 7 dana stanje se nije popravilo, te sam od tog noćnog kašljanja (1h nakon što legnem) toliki kašalj da nakon 15 min istog, počeli su mi se skupljati dišni putevi od kojih sam imao otezano disanje, koje je trajalo po 1h, nakon što bi se ja smirio i disanje bi se normaliziralo. Opet na kontrolu, uputa pulmologu. RTG pluća, gdje pulmolog k aze da su pluća "čista" da nema bronhitisa, te je rekao da je to sve od grla i sinusa, i propisuje terapiju Azax 7dana, kapi za nos (mislim nešto za alergiju) i Kalcijum sa vit C. Završavam terapiju, kašalj je i dalje tu, malo manji , škripanje malo manje ali postoji naročito pri izdisaju i samo kada legnem naveče, tu ali nemam stezanja u grudima. Nakon 7 dana idem na ORL kontrolu gdje me uputio pulmolog koji kaze nakon pregleda, da je grlo uredu kao i sinusi, da je "zavirio" malo dublje zagrijanim ogledalom u grlo, da je ta upala i nadrazaj na crveno, više prema dušniku i bronhima. Terapija Azax antibiotik.. Javljam se opet svom liječniku koji uključuje 7 dana injekcije Lincocin. Nakon injekcija nemam škripanja u prsima i grlu, i dalje nemam stezanja, gušenja, ali kašalj je i dalje tu. Zadnjih par dana kašalj se smanjuje ali je tu i uvijek je produktivan, tj.ima iskašljaj koji je uglavnom u nekim periodima tokom dana,uglavnom je zut postaje manje ljepljiv, ne budi me noći i pojačan malo ujuto. Opet idem pulmologu, koji nakon "slušanja pluća" kaze da i dalje čuje bronhitis, da u plućima (gornjem dijelu) ima sluzi koju ja iskašljavam, te propisuje terapiju: Astmasan 10mg naveče, te pupica Budelin 200, ujutro i naveče.
Na moje pitanje da li imam astmu rekla je da se još ne zna, da je sadašnja dijagnoza Hronica bronhitis (jer traje skoro mjesec dana), te da nakon 8 dana terapije i lab.nalaza dođem na kontrolu. Moje pitanje, a znam da ne mozete ovako dati dijagnozu, da li postoji mogućnost da imam astmu ili neku sličnu bolest?Da li da trazim neke dijagnostiče postupke koje nisam radio osim rtg-a pluća koji je uredu?Nikada nisam bio alergičan, jedina mana i najveća je ta što sam pušač nekih 8 god, ne bavim se nikakvom fiz.aktivnošću i gojazan sam?Nakon 3 dana korištenja Astmasan tabl i pumpice kašalj je i dalje tu, i ništa više.Moram priznati da pumpicu više ne koristim da nemam više nikakvih problema sa disanjem, škripucanjem u plućima ali je kašalj tu. Noću se nebudim radi kašlja.
Nadam se da će te mi odgovoriti....Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

05.01.2014. 19:05

Malo se čudima da nigdje nemate učinjene spirometrije.
No, ovdje se radi ili o astmi, pa opet nedostaje ne samo spirometrija, nego i alergološka borada, ili se radi o kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB ili COPD). Sasvim je nemoguće opredijeliti se za jednoili drugo bez nalaza spirometrija dopunjene Ventolinskim testom, i bez alergološke obrade.

iva40

03.05.2014. 12:35

Poštovani,
početkom 3. mj. ove godine javila sam se svom doktoru zbog suhog kašlja dobila sam lijekove za smirivanje kašlja Pholcodin 10mg i napravljena je krvna slika. Krvna slika je bila u redu. Nakon pet dana kašalj se pretvorio u zreli i plućima mi se javlja sekret i sviranje u udisaju i izdisaju. Uzimam Fluimukan i javljam se doktoru koji dijagnosticira brohitis (Bronchitis acuta) i prepisuje mi lijek Teolin 300mg pola tablete i Fluimukan 600mg . Nakon par dana na kontroli stanje u plućima je isto sviranje uz sekret koji teže mogu iskašljati. Doktor spominje astmu. Terapija se nastavlja fluimukan više ne uzimam. Nakon par dana naručena sam na kontrolu doktor me skida s terapije i kaže da je sve u redu. Rađena je još jedna krvna slika koja je bila u redu. Problem je slijedeći što sam ja i dalje imala povremeno sviranje i piskanje u plućima točnije u lijevom plućnom krilu i to me je brinulo. Javila sam se doktoru on me je poslao na snimanje pluća, nalaz je bio u redu. Nakon toga ponovo počinje suhi kašalj s minimalnim sekretom iz nosa i doktor mi daje terapiju Rinoco sprej 7 dana dva potiska u nosnicu nakon toga jedan potisak i escontral 5mg do daljnjeg, kontrola za 3 tj. Na kontroli sam bila 30.4. Poslije te kontrole doktor me šalje na Pulmologiju pod dijagnozom Bronchitis acuta na prvi pregled (jedna uputnica) i na spirometriju( druga uputnica). Moram reći da nisam pušač i nisam izložena na poslu štetnim tvarima, po noći nemam napadaj kašlja i teškog disanja samo je to sviranje iz plućnog lijevog krila povremeno prisutno i već dugo traje. Nakon uzimanja terapije za alergiju se smirilo čak i nestalo na par dana, no sad sam opet prehlađena i boli me grlo pa se ponovo čuje. Mislim da nije alergija nego prehlada jer opet osjećam bolove i žarenje u grlu. Povremeno kašljem.
Moje pitanje je zapravo slijedeće da li trebam prestati uzimati terapiju prije pregleda pulmologa i da li trebam sačekati da ova prehlada prođe. Da li je moguće da je riječ o astmi? Nisam nikad imala bronhitis niti sam teže bolovala u djetinjstvu ni nakon.

Darko Richter, dr. med.

04.05.2014. 10:30

Iz vaše priče nij emoguće zaključiti što je, no ja bih pogađao da se radi o infektivnom bronhitisu i čudi me da niste dobili neki antibiotik, npr. Klavocin, Sumamed ili sl.
Za rpegled kod pulmologa, može vam smetati antihistaminik, ukoliko on poželi učiniti prick test (alergološki kožni test). Escontral bi trebalo prekinuti barem 10 dana prije tog pregleda. A mislim da bi ga trebalo prekinuti i inače, jer, da je sto puta alergijska astma, antihistaminici na nju nemaju nikakav efekt.

iva40

05.05.2014. 00:00

Hvala Vam doktore na brzom odgovoru, zaboravila sam napomenuti da sam pila Klavax bid 1g nakon one prve kontrole kada sam već pila Teolin 300mg pola tablete. Nakon pregleda gdje je uz upotrebu terapije teolina i fluimukana stanje bilo isto doktor je povećao teolin na 300mg dnevno izbacio fluimukan i uveo klavax bid 1g 14 dana. Oprostite što ću reći ali i ja sam mišljenja da bi to mogao biti infektivni bronhitis, ali kada je doktor počeo spominjati astmu sada sam u brizi. Hvala za savjet o Eskontralu pripremala sam se javiti kod pulmologa već slijedeći tjedan pa ću pričekati i prestati uzimati te tablete. Od njih mi se jako spava cijeli dan, što sam napomenula doktoru pa je rekao da uzmem pola,no stanje je slično. Hvala još jednom!