Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hroptanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tatti

21.03.2012. 20:10

Poštovani,
moj sin ima 8 mjeseci. Rođen je u terminu, APGAR 10/10, nije bio na kisiku, nitko u obitelji nije pušač, nitko od poznatih u obitelji nema astmu, alergije niti bronhitise tijekom života.
Sin je 2 puta po 6 dana odležao u bolnici zbog bronhiolitisa (s navršenih 4 i s navršenih 5 mjeseci života). Prilikom hospitalzacije utvrđen je, oba puta, manjak imunoglobulina A. Ostali imunoglobulini (dakle i ukupni IgE u normalnoj su vrijednosti). Liječen je inhalacijom fiziološke otopine i ventolinom, fizikalna terapija i aspiracija nosa. RSV virus nije izoliran, te oba puta nije bio febrilan.
Nakon tih bronhiolitisa, dijete čujno hropti prilikom igranja i ostalog kretanja, te "više-manje" svaki dan kašlje (produktivni kašalj - po danu samo 2-3 puta "kašljucne", no ima jači "napad" produktivnog kašlja po noći, najčešće oko 1 ujutro. Kada se takav napad desi, uspješno ga saniramo inhalacijom 0,2 ml ventolina u 2 ml fiziološke otopine.
Zbog konstantnog hroptanja, ipak sam se odlučila odvesti sina na Srebrnjak, dr je ustanovila da ima akutni bronhitis i da je taj i dalje postojeći bronhitični nalaz iznad pluća posljedica onog prvog bronhiolitisa. Napravili smo kloride u znoju, nalaz normalan (30). Alergo test nije nikada rađen.
Dr. je uvela, PRIJE 3 TJEDNA, kao terapiju Flixotide 2x1 na babyhaler 30 dana i Singulair 1x1 do ljeta, ventolin pp. Situacija je, NAKON 3 TJEDNA minimalno bolja, no nema znatnog poboljšanja. Da li mogu očekivati u bliskoj budućnosti poboljšanje, ili smatrate da ako terapija niti nakon 3 tjedna nije dala znatnije rezultate, nije odgovarajuća? Plaši me što bi, za TJEDAN DANA, trebali ukinuti Fliksotide, a hroptanje nije sanirano. Hvala Vam Doktore na odgovoru unaprijed. Bilježim se sa štovanjem.

Darko Richter, dr. med.

22.03.2012. 18:20

Prekida Flixotidea se ne trebat bojati, jer on tu ionako nije od vajde. Singulair nastavite.
Međutim, obavezno prekinite sve drugo, apsolutno sve, što mu vjerojatno usrdno dajete: sirupe, kapi i inhalacije za i protiv kašlja, za i protiv nosa.
Ništa osim Singulaira, hrane i vode.

Tatti

22.03.2012. 23:25

Zahvaljujem na odgovoru.
Već smo prije 2 tjedna prestali ispirati nos fiziološkom otopinom, a po vašoj uputi prestat ćemo i davati ventolin sa fiziološkom na inhalator.
Molim Vas za uputu koliko potisaka Ventolina na babyhaler dati po noći kada sin bude dugo kašljao i naprezao se zbog kašlja?
Također, molim Vas za podatak da li se utvrđeni manjak imunoglobulina A, prema statistici, u većini slučajeva kod beba tijekom njihovog rasta poveća? Napominjem da ćemo ponoviti krvni test radi izolacije imunoglobulina kada beba navrši 9 mjeseci (to će biti 6 mjeseci nakon zadnje utvrđenog manjka IgA). Hvala.

Darko Richter, dr. med.

26.03.2012. 17:25

Ventolin se ne daje za kašalj, osim ako je kašalj od astme. A daje se 1-2 potiska u dojenačkoj dobi, ne češće od svakih 6 h.
A što se tiče ponavljanja IgA, rebalo bi to malo prorijediti, npr., ponoviti ga između 1.i 2. godine, pa između 3. i 4. Tek ako dijete s napunjene 4 godine i dalje ima nedetektibilni IgA, kaža se da ima IgA deficijenciju.

Tatti

12.04.2012. 11:50

Hvala na preporuci.
Djetetu i dalje dajemo samo singulair mini granule uvečer. Ništa drugo ne dajemo.
I dalje u noći jedanput bude iskašljavanje sekreta uz veliko naprezanje koje zna trajati i pola sata.
Ujutro nakon spavanja dijete uglavnom bude malo šmrkavo, ali ne da se sekret vidi, već dijete proizvodi nazalne zvukove i često kiše vodenasti sekret, kao da je konstantno prehlađeno, iako ga dobro oblačimo i pazimo na temp. u stanu. Inače dijete ima odličan apetit i raspoloženje.
Dijete unazad tjedan dana i dalje hropti po danu, no promjena je ta da mu se hropci čuju i osjete se pod rukom samo na desnom plućnm krilu.
Moja pitanja su (oprostite unaprijed na laicizmu):
1. Da li je moguće da je "ozdravila" lijeva strana, a da je "patološka i dalje samo "desna" strana?
2. Da li da oćni kašalj suzbijamo na način da ga prekidamo davanjem tople vode na dudu i da li da mu dajemo ventolin kada počne to iskašljavanje?
3. Da li će biti od pomoći ako od 1.5. odem s djetetom na otok Pag (na more) i budem s njim 3 mjeseca, dok mi ne istekne porodiljni dopust?
Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2012. 18:40

Mogu sam ponoviti svoj prethodni odgovor, na drugi način: djetetu treba dijagnoza. Sve ostale priče o terapiji, nemaju efekta. Tek kada je jasna dijagnoza, bit će jasna i eventualna terapija, prije ne.
Jedino što mogu, to je ponuditi vam termin za predled, npr. ako želite sutra ili u četvrtak ili u petak u 14 h.
(Rebro, nova zelena zgrada, liftom na razinu "P", pa malo lijevo).

mrkiade

10.01.2013. 10:05

postovani,
vec duze vrijeme imam problema sa sluzi u donjem dijelu grla. ispio sam terapiju amoxicilina, jer mi se sluz sliva iz sinusa, prestalo je slivanje, ali je i dalje ostala sluz u grlu i nemogu nikako da je se rijesim. nisam pusac, ne kasljem nikako. sam na ogledalu vidim sluz sive boje. trenutno pijem bromheksi, malo ko bolje, ali cim prestanem uzimat odma se vrati na staro. ispiro sam cajem od kamilice, zalfije i hajducke trave, pomaze ali na kratko. sta biste mi vi preporucili?
hvala

Darko Richter, dr. med.

10.01.2013. 15:25

Ja bih preporučio prekinuti svu terapiju, baš svu.

jasa1978

26.03.2013. 10:45

poštovani,
dječak od 11 mjeseci već duže vrijeme kašlje produktivno, pokušali liječiti sa prospanom, više tekućine ali bez ikakvog učinka. prije pet dana dobio temperaturu i na savjet pedijatra dobio injekciju geramicin+urbazon+analgin te sirup cefaleksin 2 x 3 ml + bisolvon kapi 10 kapi 3x dnevno. no sutradan mu se disanje pogoršalo i čuje se hroptanje, ponovno odlazimo pedijatru i dobiva terapiju injekcijama 3 dana geramicin ujutro i uveče te urbazon ujutro i nastaviti dosadašnju terapiju. nakon 2 dana terapije nema nikakvog poboljšanja, dijete i dalje hropti dok diše (možda čak i više nego prije), kašlje produktivno i curi mu nosić.
što biste vi preporučili kao terapiju i da li je to normalno da nema nikakvog poboljšanja.

Darko Richter, dr. med.

27.03.2013. 11:00

Ja bih kao terapiju preporučio dobar pregled, a onda sve ostalo.
Terapija koju opisujete, za mene je potpuna novost.