Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bjelovar16101999

13.03.2013. 11:30

Poštovani,
Imam curicu od 6,5 godina kojoj je 2010 god.u 10.mjesecu nakon 2 opstruktivna napada u razmaku od 3 mjeseca dijagnozirana alergijska astma, Ige-396,Grinje 15mm,trave i korovi 6mm. Od tada je bila na flixotide 50-1x1 potisak 16 mjeseci.Prestali samosa tom terapijom 20.02.2012. i bila je bez terapije do 31.1.2013.god znači skoro godinu dana kada je pokupila virozu koju su nam dijagnozirali kao bronhits acuta te nas je zamjenska doktorica vratila na terpiju flixpotidom na mjesec dana iako nije bilo opstrukcije nego su se čuli hropci na lijevom plućnom krilu. 07.02.2013. smo ponovili alergo testiranje prick testom i sada je nalaz slijedeći Ige-140, grinje 7mm, trave 7mm, korovi 9mm i dlaka mačke 5mm. Dijagnoza astma i rinitis. Napominjem da djete od 2010 godine od 10.mjeseca nije imalo nikakav opstruktivni napad niti je reagirala niti prošle niit predprošle godine na grinje, korove i trave te od istog tog datuma nismo koristili ventolin. Molim vas vaše stručno mišljenje na ovu dijagnozu. Ono što mene brine je povećanje alergija i u kojem to pravcu ide i dali se tu i dalje radi o alergijskoj astmi i rinitisu kad nema nikakvih simptoma već 2 i pol godine i dali prick test određuje sklonost alergiji ili je to zdravo za gotovo djete alergično na navedeno. Na žalost kod nas su doktori skloni vraćanju djece na terpije (jer postoji alergo podloga ) i kod najmanjih viroza. I to se dogodilo i nama. Hvala

Darko Richter, dr. med.

14.03.2013. 20:45

Zdravo za gotovo, dijete je alergično. A koje smetnje ima od alergije, to odrređuje dijagnozu: astma ekcem, rinokonjunktivitis, urtikarija, i sl.
Ako dijete ima dijagnozu trajne astme, onda treba trajnu terapiju glixotide ili Singulair, a ne povremenu. Povremene terapije Fflixotideom nema, iako se Singulair katkada može tako davati, no to obično nije slučaj kod alergijske astme.
Nisam siguran da vi znate što je astma, pa tako ne uzimam zdravo za gotovo kada vi kažete da "nema nikakvih smetnji". Ja u takvom slučaju pitam par "triik" pitanja, i u nastavku napravim spirometriju s Ventolinskim testom. Pa nerijetko dokažem astmu, crno na bijelo, neopovrgljivu od Tokija do Philadelphie.

Bjelovar16101999

15.03.2013. 11:35

Poštovani,
U pravu ste kad kažete da je ne znam puno o astmi, zato se i gnjavim ovdje i i pokušavam doći do odgovora koje nisam dobila kod našeg alergologa i molim vas da mi pojasnite i date vaše mišljenje. Jer nakon 2 opstruktivna napada moje djete ima već 2 i pol godine dijagnozu astma iako se opstrukcije više nisu ponavljale od 2010.god.Pojasnite mi u koju kategoriju alergijske astme ona spada po ovome i koji je period bez opstrukcije dovoljan da se prestanemo bojati napada i dali to upće postoji ili ćemo cijeli život strahovati?
Jasno mi je da je djete alergičar i da će vjerojatno cijeli život biti alergično na nešto, i da je su njezine 2 opstrukcije bile uzrokovane alergenom. Ja nisam primjetila unazad 2 godine otežano disanje piskanje suhi kašalj niti pri naporu što bi upućivalo na astmu (nalaz spirometrije je na svakoj kontroli uredan, ventolinski test nismo radili) pa me zato i zanima na što još trebam obratiti pažnju. Što se nadalje tiče dijagnoze -rinitis ni tu nije imala simptome tipa pojačana sekrecija iz nosa, kihanje ,kašalj, naotečene i suzne oči itd...tako da joj nisam davala ni aerius.Koža čista bez osipa i ekcema. (napominjem da je suprug alergičan na ambrozioju i vidim po njemu šta se događa i kako mu je u periodu ambrozije) i dajte tih par trik pitanja pa da se mogu orijentirati.Ovo je ono što ja kao laik zamjećujem. MI i dalje nemamo nikakvu terapiju tipa flixotide. Samo nam za dalje piše aerius po potrebi u slučaju pojačane sekrecije iz nosa. Molim vas vaše mišljenje u vezi terapije dali bi ona i dalje trebala biti na flixotidu ili ne po ovom sadašnjem alergo testu. Pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

15.03.2013. 20:35

Previše sami umujete, i to potpuno krivo. Vi mislite da u astmi opstrukcije nastaju zbog alergena. To je tek na drugom mjestu.
Ali, s obzirom da se ne možete riješiti lošeg umovanja čim nešto upecate, neću vam reći što je na prvom, Da ne biste naškodili svojem djetetu. iako vi mislite da je to nemoguće.
Vašem djetetu treba jedan uredan alergološki pregled, i da se stvari postave na čvrstu osnovu: da se kaže što dijete ima, a što nema, što mu treba, a što ne treba. I da vam netko u brk skreše čime se vi morate baviti kao roditelj djeteta s tom i tom dijagnozom (ako je ima), a čime se bavi doktor. I, tko koga sluša. Redoslijed jest: najprije doktor vas, a onda vi doktora. I tu je točka.
Ja vam nudim takav kompleksni tretman, bez ulagivanja. Ako imate snage, naći ću je i ja. Alergološka ambulanta, Poliklinike Dječje Klinike na Rebru, nova zelena zgrada. Mail: bibice@live.com.

Bjelovar16101999

15.03.2013. 22:40

Hvala Vam na otvorenoj ponudi. Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

16.03.2013. 20:35

Ponuda je otvorena. Mnogi su nešto slično preživjeli, a i ja te mnoge. I djeci je uglavnom bolje.