Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


lijekovi za astmu u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

triniti

01.09.2008. 11:15

Postovani,

prije godinu dana dijagnsoticirana mi je alergijska astma. Od lijekova koristim symbicort i tafen nasal. Postoji mogućnost da sam trudna a neko vrijeme ne mogu doci do svoje doktorice. Da li navedeni lijekovi mogu nasteti trudnoci? Imam i ventolin ali mi on toliko ne pomaze kao symibcort.
Zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

01.09.2008. 12:00

Treba nastaviti terapijom tako da nemate nikakvih astmatskih smetnji, osobito dok ste trudni. Symbicort ima kategoriju B što se tiče trudnoće, tj. može se smatrati sigurnim na temelju postmarketinškog praćenja nuspojava lijeka. Da je kojim slučajem učinjena prava kontrolirana studija, i da je ispala dobro, imao bi kategoriju A. Od lijekova za astmu niti jedan nema kategoriju A, jednostavno jer istraživanja nisu učinjena, a i pitanje je kako bi se to etički moglo izvesti. Samo budesonid, koji je sastavni dio Symbicorta i Tafena, ima kategoriju B, ostali su u sferi nepoznatog.

Darko Richter, dr. med.

12.09.2008. 15:25

Pojašnjenje: nije sasvim točno to da Symbicort ima kategoriju "B", već budesonid, koji je kortikosteroidni sastojak Symbicorta, ima tu kategoriju. Niti jedan kombinacijski pripravak danas registriran nema neku specificiranu kategorijju za liječenje astme u trudnoći. Radi jasnoće.