Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opstruktivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MrsV

01.03.2023. 15:10

Poštovani,

Dijete od dvije godine, heterozigot Gilbert i manjak alf 1 antitripsin. Od dobi od 8 mjeseci ( jesen 2021.)pocinje u virozi razvijati opstruktivne bronhitise. U cetvrtom mjesecu 2022. godine uveden Melarth, s pauzom od 6. - 9. mjeseca, u kolovozu opet opstrukcija u virozi. Od rujna prosle godine na Melarthu trajno, bilo je dobro do sijecnja, kad je opet pocelo te je do danas imao 3 opstrukcije, sve tri u virozi. Jucer je pulmolog oveo Flixotide 50 mcg jedan potisak 2xdnevno, uz Melarth, po potrebi 0,3 ml Salbutamola do 4 x dnevno te u prvu i zadnju dodati po pola respule Pulmicorta.

U 4 mjeseci 2022. vadjena krv za alergije i ovo je nalaz:
Dunger 620 eo/mm3, u DKS 7.8 %, ige 24.7 ku/l, spec ige grinja, phleum pratense, maslina, bor, cempres, parietaria, jaja, mlijeko, pš. brasno, soja sve < 0.10, ECP 19.6 mcg/l

Dijagnoza:
BRONCHITIS OBSTRUCTIVA RECIDIVANS
HETEROZIGOT ZA MORBUS GILBERT
HETEROZIGOT ZA ALFA 1 ANTITRIPSIN

Molila bih misljenje o terapiji, dijagnozi te eventualnim daljnjim postupcima. Takodjer, iako smo poprilicno daleko, zanima me da li je jos uvijek moguce doci kod vas privatno na obradu i da li je za to dovoljan jedan dan? I mislite li da je to u ovom trenutku dobra ideja?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

02.03.2023. 22:50

Uglavnom bih se složio s terapijom, a zanimalo bi me zbog čega je rađena gentika Gilberta i alfa-1-AT. Nije bitno da li je heterozigot, nego da li je alfa-1-AT snižen.
Kad kažem da bih se složio s terapijom, to je zato jer dg. jhš nije jasna, mada naginje prema alrgijskoj astmi. To ć s vidjeti s vremenom, bilo za 1 ili 3-4 godine. S Flixotideom bi u tom slučaju trebao biti posve dobro, bez napada. Pitanje je da li dobro inhalira iz pumpice, a za to je potreban originalni Babyhaler od 23 cm dužine, a ne nešto što s samo zove "babyhaler".
Pričekajte da vidite efekt ovog liječnja do ljeta, pa onda možete odlučiti treba li potegnuti do Zagreba. Radim u Poliklinici DermaPlus, Kaptol 25.

MrsV

03.03.2023. 10:55

Genetika je radjena zbog produzene zutice te na kontroli s mjesec dana izvadjena krv i jetreni enzimi su bili dosta poviseni, alt, ast, ggt, bilirubin, na sljedecem vadjenju su jos porasli i nakon toga je izmedju ostalog izvadjen i alfa 1 antitripsin koji je bio 0.622, a ref. vr. su 0.9-2. Ako imate mozda savjet, preporuku, bilo sto vezano za taj manjak, bila bih vam zahvalna. Zasad nam govore da ga treba samo pratiti, jednom godisnje izvaditi nalaze i to je to.

Sto se tice pumpice, kupila sam Philips respironics, na preporuku pulmologice, maska 1-5 god, ako treba druga, molim preporuku.
Prilicno sam sigurna da nije dobro udahnuo niti jedan od dva puta sto sam mu danas dala, ali mislim da cu sutra to bolje izvesti. On ima otvorena usta, tako ih drzi i kad inhaliramo inhalatorom, ali mi je rukom odmaknuo masku prerano. Receno mi je da mu mogu dati i dok spava, ali citajuci vase odgovore cini mi se da to ne bi bilo ispravno jer mora udahnuti na usta.

Ukoliko je to alergijska astma, da li ce biti potrebno vidjeti na sto je alergican te da li je za ocekivati da je potrebna terapija trajno, cijeli zivot? Pulmologica mu Flixotide misli ukidati za dva mjeseca.

Hvala vam puno!

MrsV

03.03.2023. 10:55

Evo, pronasla sam podatak, duzina tog Philips babyhalera je 14,2 cm. Tako da mi molim vas preporucite koji da kupim da lijek moze pravilno inhalirati.

Hvala vam

Darko Richter, dr. med.

06.03.2023. 02:30

Nabavite Babyhaler GSK. Evo slike s jednog oglasa: https://www.njuskalo.hr/medicinsk...haler-inhalator-djecu-oglas-10876403

MrsV

06.03.2023. 23:20

Hvala puno, narucila sam na stranicama jerne ljekarne.

Molila bih vas ako stignete komentar vezano za manjak alfa 1 antitripsina. Zanimalo vas je zasto je radjena genetika.
Takodjer, ako biste mi mogli reci da li je u redu planirano ukidanje Flixotidea pa i Melartha za dva mjeseca? Detaljnije pise u ranije postavljenom postu. Da li bismo trebali ponoviti nalaze za alergiju?

I ako je moguce da vam se javim mailom kroz par mjeseci pa da se konzultiramo oko potrebe dolaska na pregled kod vas.

Srdacan pozdrav i hvala

Darko Richter, dr. med.

09.03.2023. 14:35

Dosta je čudno da u dijagnozi stoji A1AT, a da nema fenotipizacije. Koji je fenotip: SS, ZZ, NullNull, ili neka kombinacija. Ja bih po svemu rekao da tu imamo posla sa Z-fenitopom. Postoji rizik kronične jetrene boleti, a vrlo visoki rizik kronične opstruktivne plućne bolesti u odrasloj dobi (u slučaju da je fenotip potpun s dva Z alela, tj. PiZZ).
Što se tiče astme, ako je to astma, a ne izraz A1AT, trebalo bi ponoviti alergol.obradu, prošla je godina dana. Dovoljno je učiniti samo Der pter, pelud trava, brezu, ambroziju i plijesan (Alternaria). Nemam ništa protiv da se pokuša prekinuti terapiju negdj u kasnije proljeće, pa pratiti. Ponavljam vam, treba vidjeti Pi fenotim A1AT i alergološki profil, a treba ga i malo bolje poslušati i pregledati. Katkada su baš tu ključevi dijagnoze, a da se do tadas ništa nije uočavalo.

MrsV

09.03.2023. 23:05

Fenotip je MZ.
Zamolit cu pedijatricu uputnicu za elergolosku obradu. Da li se mora navesti pelud kojih trava?

Ja bih svakako prvom prilikom dosla s njim do vas na pregled, a u slucaju potrebe i prije nego se ukaze prilika.

Hvala vam

Darko Richter, dr. med.

10.03.2023. 11:55

Treba samo navesti pelud trava, ili, ako treba biti spcifičan, napisati "Dactyilis glomerulata".
Možete se javiti u DermaPlus na e-mail ili telefon za naručivanje, ali, kad dobijete termin, javite mi mailom (bibice@live.com), jer moram pogledati sve nove mogućnosti liječenja i prognoze. Fenotip je očito PiMZ, što nije najgore, ali nije niti sasvim dobro.

MrsV

10.03.2023. 15:35

Da, PiMZ. Danas sam primijetila da je dobio gljivice od Flixotidea, to se prosle godine dogadjalo i od Pulmicorta. Isperem mu usta koliko mogu, ali on jos ne zna promuckati, progrgljati, a ni pljunuti svaki put. Operem mu i zube i usta cetkicom i pastom, ali opet je problem ispiranje. Dobio je Rojazol.

Molila bih vas misljenje da li bi drugo dvoje djece trebalo testirati na manjak A1AT? I nas roditelje?

Planiramo doci do vas na pregled kroz mjesec i pol dana, javim kad dobijem termin.

Hvala vam

Darko Richter, dr. med.

10.03.2023. 23:35

Naravno da se svi trabaju testirati, i to: koncentracija A1AT + fenotipizacija Pi.

MrsV

22.03.2023. 11:05

Poštovani,

Dok čekam nalaz za alergije pitala bih vas jos nesto. Sin je promukao od Flixotidea, ta promuklost se razvijala od jedva primjetne do sad bas prave promuklosti. Da li mozemo normalno nastaviti s inhaliranjem?

Hvala puno

Darko Richter, dr. med.

26.03.2023. 13:10

Možet, uz uvjet da Flixotide uzima preko Babyhalera.

MrsV

26.04.2023. 15:50

Poštovani,

Stigli su rezultati genotipizacije dvoje starije djece na manjak A1AT. Djevojčica, 10 godina, je dobila isti rezultat kao najmladji sin, heterozigot PiMZ, a dječak, 7 godina, homozigot PiMM. Suprug i ja se jos nismo testirali. Molila bih mišljenje.

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

27.04.2023. 11:00

PiMM je normalan nalaz, a PiMZ je heterozigotni nalaz za A1AT.
Ali n mogu ja sada kroz ovo dopsiivanje pohvatati tko sve ima koju koncentraciju A1AT, a tko ima PiMM, a tko PiMZ. I tko ima astmu i pumpicu, a tko ne. Zato se dolazi na pregled.
PiMZ nosi rizik kronične opstruktivne plućne bolesti i lezije jetre (hepatitisa).

MrsV

27.04.2023. 14:35

Ako bude sve u redu vidimo se ili 2.5 ili 9.5. Vjerojatnije 9.5..

Darko Richter, dr. med.

28.04.2023. 11:10

O.K.

MrsV

14.08.2023. 08:30

Poštovani,

Buduci da zbog prehlade, ocekivano kad se planira put, nismo uspjeli doci do vas u svibnju, molila bih vas savjet u vezi inhalatora. Naime, ne mogu vise pronaci post u kojem govorite kolika je najveca velicina cestica koja osigurava da lijek dodje gdje treba pa ako mi mozete napisati jer moram kupiti novi inhalator.
Inace, dijete nije skinuto s Flixotidea jer nije doslo do stabilizacije, odnosno imao je dvije ili tri viroze gdje je ipak bilo potrebno i inhalirati Salbutamol i Pulmicort, barem je tako pedijatrica savjetovala.
Plan je napokon doci do vas na pregled nakon ljeta/sezone

Hvala puno

Darko Richter, dr. med.

15.08.2023. 22:40

Medijani maseni dijametar čestica od 3-5 mikrona osigurava odlaganje lijeka u bronhima. Manje od toga uđe u alveole i izađe, a veće od toga deponira se u gornjim dijeloviam bronha i na grkljanu.

MrsV

20.08.2023. 13:30

Hvala puno na odgovoru. Evo, nevjerojatno, ali svi inhalatori “kvalitetnijih” marki reklamiraju inhalatore koji rasprsuju cestice velicine 2.5, 2.65 itd. Znaci, to je beskorisno.

Ja bih vas onda zamolila preporuku inhalatora, ako znate, kao sto ste mi dali za babyhaler s kojim su sve tegobe koje je dijete imalo s Philipsovim nestale.

Srdacan pozdrav