Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 200 | Broj poruka: 1626

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bubamama

06.12.2022. 22:55

Voljela bih odgovor od dokt. Jovanovića ili Richtera. Majka sam djecaka koji je tek napunio 3 godine. Ne znam koliko je bitno - zdrav, ne ide u jaslice, zdravo se hrani, dugo je dojen cak jos uvijek sisa prije spavanja. Zadnjih 12 dana na kozi mu se pojavljuje urtikarija i to mala svega nekoliko urtika koje ga svrbe i brzo nestaju pa nakon nekog vremena iskoče na drugom mjestu. Iskaču iskljucivo na goloj kozi, nikako ispod odjeće. Vec 8 dana pije ujutro 2,5 ml AERIUS sirup. po preporuci pedijatrice. Jucer mu vadili krv, krvna slika super sve u intervalima, kaze pedijatrica nema eozinofila pa nije alergija. Sirup sutra prestaje uzimati. Inace dijete to ne smeta toliko, nekad mu vidim urtike na licu koje ni ne češe i samo nestanu. Nocu mu ne izlaze pa fino spava. Mene samo zanima moze li ovo biti opasno? Posto ne znam od cega dolazi i zasto tako dugo traje. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

07.12.2022. 23:10

Nije opasno. Ali, od čega je, to ne znamo. Ja bih mu za 3-4 tj. učinio alergološko testiranje - prick, na osnovne namirnice (jaje, mlijeko,kikiriki), te glavne aeroalergene (grinju, mačku trave, brezu). Isto se može učiniti i iz krvi - ukupni i specifični IgE na ove alergene. Za prick mora najmanje 5 dana biti bze Aeriusa, a za krv, ne treba.

Bubamama

18.12.2022. 22:50

Poštovani doktore, dijete dakle vec 13 dana ne pije AERIUS (nije mu puno ni pomagao) ali sam ja vodila dnevnik, analizirala… Već sam prošli put napisala - djetetu urtike izlaze samo izvan odjeće. Skinem mu čarape, izbiju na stopalima. Kad ga presvlačim il nakon kupanja izbiju po trupu, jednu večer se upiškio u krevet i onda mu je izbilo najjače kad sam ga skidala i to po cijelim ledjima. Namažem, utoplim ga i sve nestane odmah. Kad su vani minusi više mu izbije, kad su topliji dani onda mu skoro ništa ne izbija. Shvatila sam da mu izlazi od hladnijeg zraka ili od promjene toplo-hladno. Sada ga toplije oblačim i jače grijem stan i stanje se dosta popravilo. Jedino što mi je čudno je da mu vani ne izlazi ništa ali ga jako toplo obučem pa možda zato. Poslušala sam vaš savjet i javila doktorici da bi za koji tjedan išli na testiranje ali sada kada znam od čega mu izbija ne znam ima li smisla dijete maltretirati. Ponavljam, njega ovo previše ne muči jer se pojavljuje malo i rijetko u danu. Ne znam imaju li moji zaključci smisla i može li urtikarija uopće biti takva.

Darko Richter, dr. med.

19.12.2022. 22:45

Ne vidim da je alergološko testiranje maltretiranje, već izravni put do dijagnoze. Urtikarija moće, ali u nrijetkim slučajevima i ne mora biti od alergije na nešto. I to se dobije kao dodatna inforrmacija nakon izvedenog prick testa. Ako nema alergije u podlozi, treba se orijentriati prema kroničnoj idiopatskoj ili kroničnoj autoimunoj urtikariji. Nešto od ovoga što ste opisali spada u tu sliku: npr. osjetljvost na hlkadnoću (u drugim slučajevima na toplinu, na UV zrake, na pritisak, na povlačenje ili potezanje po koži, itd.). Tada mogu biti pridružene i neke autoimune pojav eili nalazi, npr. antitireodina protutijela. Treba vidjeti.

Josipa1409

19.12.2022. 22:45

Poštovani, dijete 2godine i 5mjeseci, dobila u četvrtak temperaturu i proljev, ojela se sva od proljeva. Uspješno smo se riješili i ojeda i temperature do subote navečer. U nedjelju navečer sam primjetila nekoliko crvenih točkica po tjelu, da bi danas (ponedjeljak) ona bila osipana po cijelom tjelu. Odmah smo otišli kod pedijatrice, te je rekla da je to urtikarija i dala nam rinolan sirup 5ml svako jutro.
Međutim, mene zabrinjava njeno spavanje.
Inače dok je bila zdrava, budila se oko 7h ujutro, popodnevno spavanje od 13-15h, te noćno od 21h.
Danas se ustala u 6h ujutro zbog tog osipa jer sam je u 7 vodila kod pedijatrice, tamo je dobila sirup. Zaspala je u 12h, spavala do 14:30h, te nakon 15 min kako se ustala je zaspala na kauču i spavala do 16h. Onda se ustala, nešto malo pojela, igrala se, okupala se i u 19:30h je opet tražila spavati. Dali je normalno da toliko spava od toga?
Rekla je dr da će malo biti pospanija, ali meni je ovo malo previše.
Oprostite zbog možda glupog pitanja, ali zadnjih dana trzam na svaku sitnicu, imam i bebu od 3mj, koji se malo prehladio, te ima problema sa disanjem.. na terapiji smo već tj dana (ventolin 0.15ml + 3ml f.o, svakih 8h) uz to dobiva kortikosteroide. Mala u to vrijeme temperaturu, i sad ovo..više ne znam šta je normalno, a šta nije.

Bubamama

20.12.2022. 15:25

Postovani doktore, zadnjih dana urtika vise nema otkad pazim da je dijete utopljeno ali ste me trznuli. Pripazit cu i primijeniti vaše savjete. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

20.12.2022. 23:10

Za Josipu 1409:
Spava joj se od infekta i od Rinolana. Rinolan slobodno prekinite.

Darko Richter, dr. med.

20.12.2022. 23:10

Dijagnoz akronične urtikarije traži vrijeme: 6 tjedana svakodnevnog vraćanja urtika. Tek tada možemo govoriti o kroničnoj urtikariji.

Dar80123

22.05.2023. 14:15

Htjela sam pitati, ali kako se to točno manifestira kod djeteta ?

Darko Richter, dr. med.

24.05.2023. 21:45

Kronična urtikarja manifestria se kao urtikarijakoja traje najmanje 6 tjedana, i još nekoliko drugih karakteristika.