Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Piskutanje i pucketanje u ležećem položaju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Viridiana

09.02.2015. 20:15

Poštovani,
imam 38 godina. Većinu života imam određene probleme s gornjim dišnim putevima (septum, konstantno začepljen nos, povremeni napadi kašlja, sklonost stvaranju šlajma), a u zadnjih par godina mi se povremeno javlja kratki dah i zadihanost (i u naporu i u mirovanju, nema pravila).
U 11. mjesecu 2014. preboljela sam bronhitis i upalu pluća (sve je počelo upalom sinusa i visokom temperaturom koja je trajala dva tjedna) i od tad gotovo svaku noć kad legnem čujem "fićukanje" u prsima, koje prestane kad se iskašljem, ali se ponovno vrati. Stvara mi se dosta prozirne/žućkaste sluzi. Ponekad u grlu osjetim kao nekakvo pucketanje.
Zadnjih dana zviždanje se povremeno dogodi i danju pri nekom udahu ili izdahu.

Inače, prije nekoliko godina išla sam na detaljnu alergološku obradu i nije mi verificirana nikakva alergija, ali je metakolinski test bio pozitivan. Uvijek reagiram na Ventolin - kad ga udahnem, zviždanje se odmah smiri. No moja doktorica smatrala je da nije potrebno da uzimam terapiju za astmu (?!). Spirometrija uvijek pokazuje isto - smetnje na razini malih dišnih puteva (zadnja spirometrija iz 11. mj. 2014: MEF25 39%, MEF50 54% - ostalo uredno). Na RTG-u u studenome bio mi je naglašen bronhijalni crtež.

Smatrate li da je riječ o astmi ili nečem drugom? Koju biste mi terapiju preporučili?
Napominjem da imam dijete koje ima astmu (alergijsku) i na terapiji je od svoje druge godine (sada ima 9, vodi se kod vas).

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

11.02.2015. 01:00

Naravno da imate astmu, i treba vam inhalacijski kortikostroid. Umjesto metakolinskog testa, ja bih bio najprije napravio Ventolinski test, ali nema štete. Samo bi bilo dobro doznati točne parametre na temelju kojih je netko rekao da je metakolinski test pozitivan, jer, to može promijeniti prvu rečenicu.

Viridiana

11.02.2015. 12:55

Hvala na brzom odgovoru.
Naravno da sam pogrešno napisala - Ventolinski test je pozitivan. Prepisujem iz nalaza:
"Učinjen metakolinski test kojim nije dokazana bronhalna hiperreaktivnost, ali su verificirane tek naznačene opstruktivne smetnje ventilacije izražene na nivou malih dišnih puteva uz pozitivan Ventolin test".
Na temelju toga rekli su mi da to ipak ne znači da imam astmu te nisam dobila nikakve lijekove...to je bilo prije 5 godina. No ovakve smetnje nisam ni imala prije, nadam se da ću sada dobiti odgovarajuću terapiju.

Darko Richter, dr. med.

11.02.2015. 20:20

Nemoguće je imati opstruktivne smetnje, pozitivni Ventolinski test, a ona negativni metakolinski test.

Viridiana

12.02.2015. 08:45

Što to znači? Da je test pogrešno napravljen?
Što mi preporučate - da pokušam uzimati terapiju za astmu pa da vidim poboljšavala li se stanje? Ovo što sam navela prepisala sam iz nalaza. Činjenica jest da mi Ventolin trenutačno pomogne kod simptoma.
Koja je još opcija osim astme?

Darko Richter, dr. med.

13.02.2015. 14:05

Astmu ili imate, ili nemate. Napisao sam vam da je imate. Terapij astme se zna: Ventolin po potrebi, a inhalacijski kortikosteroid stalno. Vama bi vjerojatno dostajale niske doze inhalacijskog steroida, rekao bih, bilo kojeg (od Alvsca, Qvar-a, Flixotide-a, ... itd..). Efekte možete zapaziti najranije 10-ak dana od početka redovitog uzimanja.
Inače, možete mi citirati točni nalaz metakolinskog i Ventolinskog testa, pa da vidimo o čemu se radi. Može biti samo da je pozitivan metakolin, uz negativni Ventolin, ali obrnuto je nemoguće.

Viridiana

10.03.2015. 21:20

Poštovani,
zadnjih 3 tjedna uzimam Flixotide 250 2x1 potisak i simptomi su se skroz smirili (i to već nakon dan-dva).
U ta tri tjedna imala sam dvije epizode blažeg wheezinga, osim toga, cijelo vrijeme je situacija izvrsna, čak mi se ni šlajm gotovo uopće ne stvara.

Trebam li zbog te dvije blaže epizode pojačati dozu?
Pulmologu sam naručena tek za mjesec dana.

Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

12.03.2015. 00:25

Nemojte ništa povisivati, već uzmite Ventolin sprej, 2 udaha na Volumatic. Nadam se da i Flixotide uzimate na Volumatic, ukoliko se radi o inhaleru, a ne o diskusu.