Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronchitis acuta obstructiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Professor

24.02.2015. 22:25

Poštovani,

imam 28 godina i nikada nisam bio ozbiljno bolestan. Prije oko mjesec dana pojavili su mi se bolovi u prsnom košu, otežano disanje i hroptanje prilikom disanja. Mislio sam proći će, međutim simptomi su postajali sve teži i teži. Neki dan odem sa suprugom na hitnu, nešto joj nije bilo dobro i zamolim liječnike da me pregledaju. Imali su što i vidjeti, pritisak 160/100, puls 128 i lijevo plućno krilo disfunkcionalno na prvi pogled. Taj dan sam mislio da ću umrijeti od gušenjam. Hitno me upute na pulmologiju, ovi mi odrade spirometriju i RTG pluća. RTG uredan, ali spirometrija je pokazala da postoje problemi. Nakon inhaliranja ventolinom nekoliko puta, rezultat poslije spirometrijskog testa je bio bolji. Liječnica mi je dala gore navedenu dijagnozu i predložila da uzimam sumamed tablete i inhaliram ventolin po potrebi. Također me je uputila da uradim D dimer iz krvi kako bi otklonila sumnju na plućnu emboliju. Pušio sam 7 godina i prestao prije mjesec dana, točno tada su se pojavili simptomi.

E sad, bilo bi mi drago da mi objasnite koliko je ovo opasno, meni je sada bolje, uzmem povremeno ventolin, sumamed teško podnosim, imam gastrointestinalne poteškoće, ali što se mora, mora se.

S poštovanjem,

Zlatko Nedić

Darko Richter, dr. med.

25.02.2015. 12:25

Najvjerojatnij eimate neku plućnu opstruktivnu bolest, a to može biti astma ili KOPB (kron. opstr. plućna bolest). Najvjerojatnije je u pitanju astma.
Za astmu je bitno uzimati inhalacijski kortikosteroid, a Ventolin samo po potrebi, ako te potrebe uopće bude kada se uspostavi redovito uzimanje inhalacijskog kortikosteroida (iz pumpice, diskusa, autohalera, turbuhalera i sl. napravica).