Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pritisak u prsima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Denyx

17.04.2012. 21:45

Poštovani,

Prije pola godine sam prvi put osjetila pritisak u prsima- stalan i neprolazan par dana. Kao kamen-cigla . Ništa se nije mijenjalo ni pri ležanju i odmaranju. Nakon toga se povremeno javljao po 1 dan. Pri penjanju stepenicama imala sam zaduh i jako lupanje srca. Prije mjesec i pol pritisak je trajao 14 dana čitav dan. Na ultrazvuku srca mi je rečeno da imam na mitralnom zalistku blagi sistolički prolaps PMZ, uz mitralnu regurgitaciju do 1. Terapija -Propranolol 40 1/2 ujutro i pp 1/2 uveče. Ni nakon 3-4 dana uz obe dnevne doze pritisak nije prestao ni minute. Kardiolog savjetuje prekid terapije i uzimanje lexaurina po potrebi.
Kod pulmologa je spirometija uredna, Prick test pozitivan na DP i dlaku mačke , ventolin test -pozitivan na fEvl + 200 mL ( 6%), difuzija bo, dlco 106 %, nema hiperinflacije, FENO 64 ppb Dijagnoza: Asthma allergica persistens, Prolapsus cuspidis ant.v. mitralis, insufr. v. mitralis laenis ( gr. I), Terapija trajno uvesti Alvesco 1x3 udaha, ventolin pp 2 udaha. Ali uz svakodnevni Alvesco pritisak se vratio i ne prestaje čitav dan. Imala sam i bol u donjem dijelu vrata kao osjećaj da ne mogu progutati hranu. Uzela sam i lexaurin ali me uspavao i odmah po buđenju pritisak je tu. Nemam nikad osjećaj gušenja i nemogućnost disanja. Uz pritisak bole mišići prsa sve do pazuha i rebra u središtu grudnog koša.
Mislite li da trebam tražiti promjenu terapije ili obaviti još neke pretrage možda srca ( bicikla ? ) U mom gradu nema privatnog pulmologa a u bolnici se čeka mjesec i pol i nema hitnih pregleda na preporuku liječnika opće prakse. Da li je moguće da se riješim tog pritiska ako je astma u pitanju?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

18.04.2012. 18:25

Ako je pritisak od astme, onda bi on bio i noću, i u naporu, a sigurno bi u roku od 2.3 tjedna bitno pomogao Alvesco, ildrugi inhalacijski kortikosteroid, ako bi se korektno udisao, tako da uđe u pluća, a ne samo u usta.