Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


rhynitis astma i izbocine na rebrima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

m.dragana

09.10.2008. 13:00

Postovani doktore, moja cerka koja ce sada napuniti 13 godina i lagano ulazi u pubertet, ima dijagnozu rhinitis astme. kazu da je od alergija na grinje, prasinu, duvan.... drzali su je godinama na flixotide 50, no sad su mislili preci na hormonsku terapiju i to hortikortiyon 30 dana.. meni je to previse jako.. cerka je od tih terapija znatno sporije rasla i razvijala se, a sada joj desna strana rebara, spreda nekako cudno se izbocila napolje i to je bas vidno. dijagnoza nasih lekara u ovom slucaju je rahitis, iako je dete kao beba uzimalo ad kapi, bivalo na suncu i moru i nije mi jasno kako sad rahitis????? drugo, cerka meni reaguje pojacanom sekrecijom iz nosa samo u kisnim danima.. kada dva tri dana pada kisa ili je povecana vlaznos vazduha, onda reaguje sekrecijom koja se spusta na pluca i krece skripa istih... a sve sto su pokazali alergijski testovi meni deluje kao glupost jer dete ne reaguje na to!! da li vam je poznat ovakav slucaj? koliko sam citala rahitis ipak drugacije izgleda? sta da radim, molim vas? ocajna sam..

Darko Richter, dr. med.

10.10.2008. 11:45

U pubertetu itekako može dobiti rahitis, i to treba vidjeti po nalazima Ca, P i alkalne fosfataze, te 25-OH-D vitamina i PTH u krvi. Ako se sve to ne može napraviti, može se uslikati zapešće da se vidi status mineralizacije. Terapija neke rane faze rahitisa je suplementacija CaCO3 500 mg dnevno i vitamin D 400-1000 jedinica, a ako je rahitis uvjerljivo izražen, onda i više vitamina D, a može se dati i gotovi aktivni vitaminski preparat, Rocaltrol 0,25-0,5 mcg dnevno (sam vitamin-D nije aktivna, dok ne prođe kemijske pretvorbe u jetri i bubregu, a Rocaltrol je odmah spreman za djelovanje).
Hidrokortizon definitivno omea mineralizaciju kostiju i to, u kombinaciji s mogućim rahitisom, nikako nije dobro.
Što se tiče alergije i dišnih pitanja, očito ima alergijsku astmu, i trebala bi, povremeno učiniti alergološku obradu. Npr., ako nije dugo bila retestirana, trebalo bi ponoviti alergol. testove na grinju, dlaku mačke, dlaku psa, pelud trava, pelud korova, pelud ambrozije, pelud breze i pelud lijestke, te plijesni Alternaria i Cladosporium. Tu će se naći 90% svih mogućih senzitizacija. Zatim i prije testiranja, treba uvesti terapiju inhalacijskim kortikosteroidom, ili čak kombiancijsku terapiju. Ako je do sada uzimala Flixotide 50, odmah vam mogu reći da je to za njezinu dob subminimalna doza i nimalo me ne čudi da dobiva škripanje u grudima. A odmah prijeći na hidrokortizon, čini mi se pretjeranim. Treba dati npr. kombinaciju inhalacijskog kortiksoteroida i dugo djelujućeg beta-2 agonista (ako ste bili na Flixotide, onda preporučujem odabrati Seretide 250, 2×1 udah iz diskusa ili iz pumpice - s time da se kod pumpice obavezno koristi spacer za inhalaciju - npr. Volumatic ili Aerochamber). Tehnika udisanja je također bitna, jer, badava vam terapija na papiru, ili u kućnom ormariću, ako je diejte ne zna inhalirati i ona zbog toga ne ulazi u bronhe, već se mulja po ustima ili negdje oko glave).
Ovo što ste opisali kao terapiju malo me intrigira, pa bih volio doznati u kojem ste to dijelu svijeta tj. gdje se astma tako skokovito liječi: od subnimilane doze inhalacijskog kortikosteroida, do peroralnog hidrokortizona, bez međustupnjeva koji bi, po mojem dojmu i znanju, morali dobro funkcionirati u vaše kćerke.

m.dragana

10.10.2008. 17:40

Dragi doktore,
zelim da Vam se zahvalim na iscrpnom odgovoru.. Verujem da je moje pismo bilo mozda i previse haoticno, ali, obzirom da vec 7 godina vucaram dete od lekara do lekara, i da mi svaki doktor da razlicitu dijagnozu i drugaciju terapiju, uz naravno cudjenje " koji vam je idijot ovo prepisao!!! ne, to niposto, vec ovo..." ja vise nisam pametna kome da verujem i sta da radim.. probala sam cak lecenje akupunkturom i homeopatskim lekovima, ali ni to ne pomaze... dete mi trenutno nije ni na kakvoj terapiji, jer ja ne znam kome da verujem i sta da radim.
mozda ce Vam to biti cudno, ali zivim u Beogradu, u samom centru... U poznatoj decijoj klinici u Tirsovoj, su je pregledala tri lekara, i svaki od njih je imao drugacije misljenje, zatim smo isli na privatnu kliniku gde radi jedan od lekara Tirsove, koji je u privatnoj klinici dao drugaciju terapiju od one koju je rekao u drzavnoj bolnici...
da pojasnim, godinu dana dete nije na terapiji... za tih godinu smo isli 20 puta na akupunkturu kod dr. Vesne Vitalis, i davali Mumio tablete za imunitet, sem toga Cinabisin i Polinol... sada se pojavljuje to sa izbocinom na rebrima... joj... ja ne znam, otici cu ponovo kod lekara za rahitis.. kazite mi molim vas, ima li nade da ce joj se ta rebra ispraviti???
jos jednom, najlepse Vam hvala na svemu, ovde kod nas niko nije toliko ljubazan i spreman objasniti neke stvari...
Sve najlepse...

Darko Richter, dr. med.

10.10.2008. 18:40

Rebra će se ispraviti ako se terapija da dovoljno rano, dok još rebra i ostale kosti nisu prestale rastom, tako da se deformacije ublaže ili nestanu daljnjim pravilnim rastom.
Od Mumio i akupunkture nema koristi, ako dijete ima astmu.

Makica_malena

26.04.2010. 01:10

Imam 22 god. i jako izbacena rebra ka napred, zbog toga sam stalno i pogrbljena jer je tada manje uocljivo. Interesuje me da li postoji neki nacin da se rebra barem malo uvuku unutra? Hvala u napred!

Darko Richter, dr. med.

26.04.2010. 09:55

Meni ovo najviše liči na posljedicu rahitisa.
No,ovako ili onako, nema mogućnosti da se to korigira, barem ne prema mojem iskustvu. Upitajte još i ortopeda, zapravo treba učiniti dobar klinički, a možda i radiološki pregleda da se utvrdi da je barem s kralješnicom sve u redu.