Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Rhinoconjuctivitis allergica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

smik

30.04.2010. 15:00

Dijete mi ima 2,5 godine, 15 kg. Porod i trudnoća su protekli dobro. Nema atopije u obitelji niti astme. U dobi od 4 mjeseca je dobio atopijski dermatitis sa ranama samo po licu, koje su trajale do 1 godine. Nakon mora i sunca očistilo se lice i do sada se nije vratio dermatitis u tom obliku. Sa 2 godine je krenuo u vrtić i prvi puta dobio temperaturu, antibiotike i bronhitis. Uslijed tog jednog bronhitisa primijetila sam otežano disanje i doktorica mu je dala terapiju ventolinom i rekla da ima bronhoopstrukciju. Poslala nas je na alergo testiranje i od 27 testova na ruci utvrđena je alergija na brezu (4). Dijagnosticiran mu je Rhinoconjuctivitis allergica i dobio je terapuju Fenistil kapi 2*20 kapi ujutro i navečer i Nisita spray za toaletu nosa. Zbunjuje me to što nisam prije primijetila neke alergijske reakcije za vrijeme cvatnje breza. On se dosta igra vani i tek mu je sada unatrag par dana počeo curiti nos ali iz njega ide žuto i zeleno a ne bijelo i prozirno. Nema nekih drugih znakova alergije osim što mu sada curi nos i zbog tog šlajma po noći teže diše. Prije kojih 2 tjedna i ja sam imala značajno žuto zelini iscjedak iz nosa i nakon dva tjedna mi je prošlo. Ne mogu procijeniti da li se radi o prehladi ili alergiji. Inače dijete zna ponekad reagirati kad pojede neku kombinaciju slatkiša koji sadrže lješnjak. Javi mu se kratkotrajno crvenilo oko usta koje brzo prođe. Nisam imala prije kontakata sa alergijama pa ne znam točno kako se ponašati i što me očekuje u ovom slučaju. Zbog velike gužve kod doktora nisam uspjela bolje upoznati situaciju u kojoj mi se dijete sada nalazi. Moje pitanje je kako se ponašati i što raditi osim davanja lijeka Fenistil? Mogu li biti kakve značajnije nuspojave od tog lijeka i radi li se pauza u davanju lijeka nakon nekog vremena? Gdje se mogu konzultirati o detaljima te bolesti? U što se može ta bolest razviti u kasnijoj dobi i da li postoji šansa u izlječenje od toga. Mogu li testovi biti lažno negativni i lažno pozitivni? Ima li smisla ponoviti testove i tražiti drugo mišljenje?
Zahvaljujem na odgovoru. Čula sam puno pohvala na račun Vas i Vaše stručnosti pa sam se javila u nadi da ču sa vašim savjetima kvalitetnije pomoći svom djetetu.
Lijep pozdrav
smik

Darko Richter, dr. med.

01.05.2010. 05:20

Situacija vašeg djeteta ne ovisi toliko o alergiji na brezu, već o njegovoj kliničkoj slici.
Ili ima alergijski rinitis (rinokonjunktivitis), ili nema. Ili ima astmu, ili nema. Ili ima jedno i drugo, ili možda ne.
A to iz vašeg priče nije jasno.
Danas se djetetu nešto desi, iz vrtića dojave da je djetetu nešto, roditelji dotrče, i porazgovaraju s djetetom od 2-3 godine kao s punoljetnom osobom, zatim ih dijete u nešto uvjeri, sve u roku od oko 15-30 min., i već su kod svojeg pedijatra, te izlaze s uputnicom za alergologa. Kod alergologa mu učine 27 testova, i bilo bi skoro čuda da niti jedan ne ispadne pozitivnim. A ono nešto ostaje cijelo vrijeme tajnom, koja se, kao neka nesporna i istinita činjenica upiše na forum poput ovoga i očekuje se odgovor. Meni nije jasno zbog čega je dijete alergološki obrađeno.
Da sam mu ja bio doktor, obradio bih ga bio alergološki zbog atopijskog dermatitisa, kao prvo.
Sve ovo dalje je nešto u zraku.
Usput jako sumnjam u vjerodostojnost testiranja kojim se kod djeteta od 2,5 g. uspije na ruci istestirati 27 alergena. Tu nešto ne štima. Ja se ne bih miješao u posao, a teško da bih vama mogao biti boljim alergologom, od dotičnoga.