Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Singular ili fliksotide


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vedrana P.

05.08.2013. 07:30

Moj sin vec tri godine redovno koristi Fliksotide. Kad ima napad astme pije i Singular uz to. A ako je napad bas jak, ili ide na inhalacije (pri tome ne koristi Fliksotide) ili dobije injekciju Lemod solu, pa nastavimo Fliksotide. Prijateljica mi kaze da je njoj ljekar rekao suprotno. Da stalno koriste Singular, a kad dijete ima napad uzima Fliksotide. Moze li mi neko pomoci u vezi ove dileme?

Darko Richter, dr. med.

05.08.2013. 15:30

A joj. Tu dileme nema, i ne znam odakle ste to pretvorili u dilemu.
Pretpostavljam da dijete ima alergijsku astmu.
Terapija može biti: Flixotide, ili Singulair, ili Floxitide + Singulair. I jedno, i drugo i treće uzima se trajno tako da napada uopće ne bude, a uopće se ne započinuju u napadu. U napadu se dobiva Ventolin + sistemin kortikosteroid, npr. Lemod Solu. Ako, unatoč trajnoj terapiji (F, S, F+S) napada ipak ima, to znači da nešto nije u redu s trajnom terapijom: ili je doza premala, ili ne zna uzimati (inhalirati Flixotide preko Babyhalera ili Volumatica), ili treba umjesto Singulaira davati Flixotide, ili (rjeđe), umjesto Flixotidea davati Singulair, odnosno, uz Flixotide dodati Singulair.

Vedrana P.

08.08.2013. 11:15

Hvala Vam na odgovoru. Jeste, dijete ima alergijsku astmu a vec preko godinu dana nije imalo ni jedan napad. Da li dijete moze da postane imuno na dozu fliksotidea koju dobija pa da mu vremenom bude potrebna jaca doza? Radjen mu je alergo test i on je pokazao alergiju na duvan, grinje, prasinu, vlagu i maciju dlaku. Da li to znaci da on nikad u zivotu ne smije zapaliti cigaretu ili maziti macku?

Darko Richter, dr. med.

08.08.2013. 19:05

Od svega nabrojenoga, alergičan je samo na grinju i mačju dlaku. Grinje su najveći sastavni dio kućne prašine, a mačje dlake lete posvuda, tako da nije neophodno maziti mačku da se dobiju smetnje. No, nalaz je jedno, a klinika drugo. Netko mora presjeći ima li smetnje samo od grinje, ili i od grinje i od mačke. Za duhan, vlagu i ne znam što sve ne, je ne brinem. Na kutiji piše što će vam se dogoviti ako zapalite, pa, ako im ne vjerujete, zapalite.