Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


tumačenje nalaza za rast d1 ,w1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

predatorica

29.04.2011. 11:30

Molim Vas objašnjenje nalaza kojeg sam dobila za dijete staro 2 godine.

RAST d1 (dermatophagoides pteronyssinus) koncentracija 87,2 H kU/L (referentni interval 0-0,35)
razred +5H

RAST w1 (ambrosia elatior) koncentracija 9.06 H kU/L (referentni interval 0-0,35)
razred +3H

Dijagnosticirana mu je alergijska astma u rujnu 2010. Rođen je sa atopijskim neurodermitisom.
Koristimo terapiju redovito flixotide 2x1, belobazu za kožu po potrebi i fenistil kapi te ventolin u slučaju napada (dosada je imao 2 napada).

Zanima me što znače ovi brojevi: koncentracija i razredi. Odnosno kolika je jačina alergije na grinju a kolika na ambroziju? Šta je kod njega opasnije ambrozija ili grinje po testovima koje vidite?


Strah me je dijete bilo gdje ostaviti prespavati da ne bi dobio napad zbog grinja i jedino se pouzdajem u sebe i supruga. Bojim se dijete ostaviti da prenoći kod baka (ili bilo gdje) jer je tamo dobio oba puta napad (stara posteljina u inače urednoj kući). Ili otići na more ili bilo gdje prespavati.
Koristimo vorwerk usisavač i od tada je stanje u stanu odlično, čak imam i zavjese i tepih i živimo normalno ali problem je kad je potrebno prespavati negdje drugdje.

A strah me je i ambrozije jer je prvi napad bio u periodu kad je ambrozija bila u zamahu. Može li sa vremenom kod njega doći do tolerancije na ove alergije i do prestanka astme?

Darko Richter, dr. med.

29.04.2011. 19:30

Alergičan je na grinju iz kućne prašine i na pelud ambrozije.
Iz visine nalaza ne izvlači se ono što vas brine, već ih kliničkog nalaza. KLINIČKOG. I sami vidite da reagira na grinju, i to upadljivo, dok ne reagira toliko u okolišu u kojem je količina grina pod neklom kontrolom. Osim usisivača, preporučio bih vam, i to prije samog usisivača, antialergijske posteljne navlake za jastuk, jorgan i madrac, te uklanjanje svih predmeta koji nakupljaju grinje/prašinu u sobi odnosno, ako je moguće, u cijeloj kući/stanu (tapecirani namještaj, tepisi, zastori, ukrasni jastuci, plišane igračke, itd.).
Da li je u ranu jesen reagirao na pelud ambrozije, ili na grinju, to je pitanje koje treba razriješiti daljnjim promatranjem i konzultacijom s malo iskusnijim dječjim alergologom.
U svakom slučaju, čudi me da vam terapija za astmu nije niti na kraj pameti, niste o tome spomenuli niti slovce. A dijete bi trebalo nešto uzimati, ja bih preporučio Flixotide 50, 2×2 potiska kroz 3 mj, pa dalje 2×1 ako sve bude u savršenom redu. Kada će i da li astma popustiti, nije moguće reći, ali je moguće očekivati s veiom vjerojatnosti da se tako nešto dogodit u pubertetu, i to, ponovno nepredvidivo točno kada, jer može biti između 11. i 17. godine života. Šansa remisije astme je oko 60%, no, do tada ta astma mora biti pod kontrolom, a usisivač sam, budite u to 100% sigurni, neće biti dovoljan.