Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ukupni IGE i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Brita34

28.01.2019. 10:00

Jeste happy ima terapiju flixotide i singulair.
Hvala puno na odgovorima jos jednom!

Brajkec

15.06.2019. 02:10

Poštovani,
prije 5 godina sam uradio kožni test na alergije, ali zbog dermografije kože je test bio neuspješan. Ispao sam pozitivan na sve alergene. Tada nisam imao nikakvih tegoba što se tiče alergija te nisam radio nikakve daljnje pretrage.
Prije 2 godine sam počeo imati problema sa alergijom,točnije kihanje, curenje iz nosa, oči koje suze. Sluz koju ispuhujem je uvijek prozirna. Kako imam dermografiju, odlučio sam tražiti od obiteljskog doktora krvnu analizu alergena jer sam mislio da se to može. Doktor mi je rekao da se krvnom pretragom mogu ustanoviti samo cca 7 alergena te da mi to ne treba i rekao mi je da odem u privatnu kliniku jer su liste čekanja kod dermatologa (Pula, Rijeka) duge. Nakon Što sam rekao da imam dermografiju, rekao je samo da pretpostavim sve na šta mogu biti alergičan i da izbjegavam to. Dao mi je tablete Nixar i rekao da ih pijem svaki dan.
Isto ako ih pijem svaki dan, ne osječam da mi je u potpunosti bolje, nos mi i dalje povremeno curi te je često začepljen. Prije Nixara sam pio Rinolan i Clarityne koji mi nisu pomogli.
Moje pitanje je:
Zar se stvarno krvnom pretragom mogu testirati samo 7 alergena? Koji su ti alergeni? Stalno čitam po internetu za IgE i Rast, pa me zanima dal se to može obaviti preko HZZO-a?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

16.06.2019. 22:55

U Hrvatskoj se može sve, uključujući i tesitrati specifičnih IgE na desetine alergena, pa čak i na koju stotinu komponentnih alergenski hepitopa. Vama treba testirnja ne uobičajene alergene: grinju iz kućne prašine (Der pter) plijesni (Alternaria), dlaku mačke, pelud trava (Dactylis), pelud stabala (Betula), pelud korova (Artemisia) i pelud ambrozije (Ambrosia). To se moćže na uputnicu A3, naslovljenu na "Medicinska biokemija", s navodom gornjih alergena pod "traži se". Sigurno se može učiniti i u Puli i na Rijeci.
Usput, ako imate dermografizam, vjerojatno imate kroničnu urtikariju, s malim izgledaima da budete pozitivni na alergene. To je pretežito idiopatska ili autoimuna bolest.

Brajkec

23.06.2019. 21:20

Poštovani, hvala na brzom odgovoru. Htio bih Vas pitati još jednu stvar što se tiče krvne pretrage za alergene. Kao što sam naveo, imam problema sa alergijskim rinitisom ali imam i problema sa određenim namirnicama. Npr. nakon što pojedem kivi strašno me počinju svrbiti jezik, nepce, nos, uši, lice..., ponekad me zeludac boli nakon što pijem mlijeko. Pretpostavljam da se radi i ovdje o nekim alergijama ili intolerancijama. Kako nisam nikad uspio izvesti taj alergotest volio bih izvesti kompletni test analizom krvi (ispitati iste alergene kao i kod kožnog testa). Kako se u ovom slučaju treba naznačiti opis u uputnici Medicinske biokemije?
Možda sam naporan sa ovim pitanjima, ali doktor mi je dao nezadovoljavajuće odgovore i moram tražit drugo mišljenje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.06.2019. 19:20

Isto kao ranije: traži se: to,to, to, kivi, kr. mlijeko, itd.

Vekimaja

19.09.2022. 11:00

Poštovani,

Situacija je sljedeća: dijete od 2 godine ima česte bronhitise koji su se javljali svakih 2 mjeseca pa svakih mjesec dana i na kraju svakih 2 tjedna. Obično se javlja intenzivni kašalj bez temperature. Nedavno smo radili testiranje i nalaz je sljedeći:
- ukupni IgE - 311.0 H IU/ml
- (d1) grinje - <0,10 kU/L
- (m3) plijesni - <0,10 kU/L
- G3 trava oštrica - <0,10 kU/L
- (w1) ambrozija - <0,10 kU/L
- (e5) Dlaka psa - 0,145 kU/L
- (e1) Dlka, epitel mačke - <0,10 kU/L
U zadnje vrijeme ga koža svrbi i od češkanja si napravi ranice (zatiljak i iza uha), po licu se pojavljuju par plikova slični ubodu komaraca. Naša doktorica je rekla da ga neće slati na daljnju obradu do 5 godine te nek po potrebi koristimo fenistil kapi i ventolin kod kašlja.
Molim vas savjet.

Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

19.09.2022. 19:35

Ima astmu i atopijski dermatitis, a u alergološkoj obradi ispušteni su kravlje mlijeko, jaje i kikiriki. Toliko.
Ako ste blizu Zagreba, dođite na pregled u Polikliniku DermaPlus da sve posložimo.

17.07.2023. 12:10

Dobar dan, molim vas savjet.Radili smo testiranje preko krvi. Ukupni IgE joj je 501 IU/ml ref.<59.Pedijatar joj nije radio onaj ubodni test na alergene nego je kroz krv samo na par njih napravio.Na hranu također nije nista odrađeno.Danas je došlo rezultat da na kucnu prasinu Mix ima jako visoku alergiju tj. 44.30kU/ml ref.<0.35. Ona stalno kise,trlja oci sto nakon par dana uvijek pređe u kasljanje I potrebe za inhalacijama. Molim vas koja bi najbolja stalna terapija bila da joj se bar ublaze te smetnji.jer npr.prosli mjesec 2 puta je imala napad krene kihanje,curenje nosa,kasalj.onda sljede inhalacije salbut.,atrovent,pulmicort,ponekad I rectodelt cepic ili solumedrol injekciju. Jeli se pod mix kucne prasine takodjer ubraja vlaga na zidovima posto je nazalost ima u sobama? Pedijatar kaze po potrebi nasonex I pulmycort?? Voljela bi cuti Vase mišljenje jer iskreno od naseg pedijatra nisam dobila bas pretjeranu zainteresiranost za pomoc.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2023. 10:30

Ne znam koliko je dijete staro, i ne znam koje su dijagnoze. One ne ovise o nalazu IgE, već o kliničkoj slici: ima li rinokonjunktivitis, ili i astmu? Pretpostavljam da ima i atopijski dermatitis. Po terapiji bih zaključio da ima mnogo više od svega ovoga, lupa se desno i lijevo iz svih oružja i oruđa, osim što još nije dat Melarth (montelukast).

19.07.2023. 10:40

Sad vidim da sam Vam izostavila uopce napisati te podatke.Mala ima 4 ipo godine.Od dijagnoza alergijska astma,alergijski rinitis i atopijski Dermatitis. Trenutno joj stanje bas grozno. Konstantno trljanje I crvenilo ociju, kihanje,navecer kad legne kasalj ju uhvati. Znam da ne mogu prasinu totalno ukloniti kao ni grinje.Jucer sam joj kupila antialergijsku posteljinu,jastuke pa ćemo vidit hoće li biti bar malo bolje. Jeli sa alergijom na kucnu prasinu dolazi I alergija na vlagu? Posto smo podstanari obe spavace sobe imaju vlage. Ima li ista sto bi joj moglo bar malo ublaziti simptome alergije ili je stvarno nasonex i pulmicort po potrebi dovoljan?? njoj ta potrebe ocito stalna jer 2 puta u mjesec dana imati napad astme mi ne uljeva sigurnost da je terapija pogođena.A opet kazem Doktor se ne cini pretjerano zainteresiran za pomoc.Mogu li vam poslati na mail nalaze ako bi ste imali vremena I volje pogledati?? Hvala unaprid

Darko Richter, dr. med.

20.07.2023. 10:40

Treba dobiti Flixotide pumpicu, 2×2 potiska na Babyhaler (GSK; ne pomagalo nekog druog proizvođača - onda je bolje uzeti bocu CocaCole ili sl. od 750 ml do 1 L i na dnu izrezati otvor za pumpicu, a u usta staviti grlić i da preko toga udiše - bitna je dužina promagala od barem 23 cm). Po potrebi Ventolin pumpica, 2 potiska na Babyhlaer (GSK). U nos može Nasonex, ali možete joj dati Aerius ili slični antihistaminik (Dasselta, Escontral i sl.), i to u dozi od 2 žličice dnevno (dvaput više od onoga što vam piše u letku uz lijek). Dijete ima AD, astmu i alergijski rinokonjunktiviits. Ako je dokazana alergija na grinju, onda je to alergološka podloga, a vlaga igra ulogu utoliko što grinja bolje uspijeva u vlažnom, nego suhom ambijentu, i bolej u suterenu, nego na 15. katu. O.K. su i antialergijske posteljne navlake, ali, Flixotide i antihistaminik su najbitniji, bez nijih nećete postići sasvim dobro stanje.

Helenap

31.01.2024. 11:05

Poštovani

Nalaz krvi je ukupni IgE 700. To mi se čini daleko od gornje granice 87. Trebamo li napraviti dodatne preglede? Hvala

Tonka. Niki

02.02.2024. 12:30

Postovani, beba od 6 mjeseci, sa mjesec dana zbog sumnje na alergiju pkm prebacen na hipoalergeno mlijeko( simptomi su bili konstantan plac grcevi i sluzava stolica sa primjesama krvi)
Sa 4 mjeseca prvi brohiolitis, bez temperature, 11.01 u plumologa nalaz opstrukcijski bronhitis, uvedene fliksotide 50 2x1 potisak, uz inhalacije ventolinom, on konstantno kaslje svaki dan uz askulacijski nalaze NAD PLUCIMA svako 2 dana OSTAR SUM DISANJA UZ POKOJI HROPAC I PRODULJEN EKSPIRIJ- ovakav nalaz pluca do danas od pocetka 12 mj, napravljena osnovna obrada na alergije ukupni ige 129, dunger test 470 od specificnih alergena:grinja, Phleum pratense, jaje, mlijeko, brašno i soja
Pokazao se samo na mlijeko 0. 77 kU/L. Nerjetko mu se na licu pojavi po koja sitna flekica urtikarije po celu i obrazima koja sama nestane nakon nekoliko sati. Trenutno jos uvjek samo na novalac allernova.
Mozemo li dobiti nekakav savjet za dalje!? I o cemu se radi.? beba nije u kontaktu sa duhanskim dimom
Mama ima alergijsku astmu!

Darko Richter, dr. med.

04.02.2024. 21:10

Ima alergijsku astmu, a specifičn iIgE od 0,77 na kravloje mlijeko teško da mu pravi smetnje da ne bi mogao konzumirati kravlje mlijeko. Trik u kontroli astme jest u tome da ispravno inhalira pumpicu, a kladim se da imate pogrešno pomagalo za udisanje (spacer). treba vam Babyhaler (GSK), a ne nekakvi Aerochamber, Neubchamber, itd. itd. Sve to je prekratko i premalo, ma kako dijete bilo maleno. Treba mu, da ponovim, Babyhaler (GSK - Glaxo) od 23 cm dužine. Možete me posjetiti u Poliklinici DermaPlus u Zagrebu, jer mi se čini da ga ne liječi neki vrlo spretni alergolog (ako uopće; jer se u alergologiju rado petljaju gastroenterolozi, primarna zaštita itd.).

Tonka. Niki

05.02.2024. 12:00

Da imamo pogresno pomagalo ito preporuceno od strane plumologa u prvatnoj klinici , definitivno cemo doci kod Vas u kliniku jer ovakav nacin lijecenja nevodi nikud, on se jako pati uz kasalj tu su smetnje poput spavanja otvorenih usta hrkanja, apneja.

Darko Richter, dr. med.

05.02.2024. 22:45

Donesite nalaze, pumpicu i spacer koji sada koristite.