Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 198 | Broj poruka: 1592

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ukupni IGE i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Brita34

28.01.2019. 10:00

Jeste happy ima terapiju flixotide i singulair.
Hvala puno na odgovorima jos jednom!

Brajkec

15.06.2019. 02:10

Poštovani,
prije 5 godina sam uradio kožni test na alergije, ali zbog dermografije kože je test bio neuspješan. Ispao sam pozitivan na sve alergene. Tada nisam imao nikakvih tegoba što se tiče alergija te nisam radio nikakve daljnje pretrage.
Prije 2 godine sam počeo imati problema sa alergijom,točnije kihanje, curenje iz nosa, oči koje suze. Sluz koju ispuhujem je uvijek prozirna. Kako imam dermografiju, odlučio sam tražiti od obiteljskog doktora krvnu analizu alergena jer sam mislio da se to može. Doktor mi je rekao da se krvnom pretragom mogu ustanoviti samo cca 7 alergena te da mi to ne treba i rekao mi je da odem u privatnu kliniku jer su liste čekanja kod dermatologa (Pula, Rijeka) duge. Nakon Što sam rekao da imam dermografiju, rekao je samo da pretpostavim sve na šta mogu biti alergičan i da izbjegavam to. Dao mi je tablete Nixar i rekao da ih pijem svaki dan.
Isto ako ih pijem svaki dan, ne osječam da mi je u potpunosti bolje, nos mi i dalje povremeno curi te je često začepljen. Prije Nixara sam pio Rinolan i Clarityne koji mi nisu pomogli.
Moje pitanje je:
Zar se stvarno krvnom pretragom mogu testirati samo 7 alergena? Koji su ti alergeni? Stalno čitam po internetu za IgE i Rast, pa me zanima dal se to može obaviti preko HZZO-a?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

16.06.2019. 22:55

U Hrvatskoj se može sve, uključujući i tesitrati specifičnih IgE na desetine alergena, pa čak i na koju stotinu komponentnih alergenski hepitopa. Vama treba testirnja ne uobičajene alergene: grinju iz kućne prašine (Der pter) plijesni (Alternaria), dlaku mačke, pelud trava (Dactylis), pelud stabala (Betula), pelud korova (Artemisia) i pelud ambrozije (Ambrosia). To se moćže na uputnicu A3, naslovljenu na "Medicinska biokemija", s navodom gornjih alergena pod "traži se". Sigurno se može učiniti i u Puli i na Rijeci.
Usput, ako imate dermografizam, vjerojatno imate kroničnu urtikariju, s malim izgledaima da budete pozitivni na alergene. To je pretežito idiopatska ili autoimuna bolest.

Brajkec

23.06.2019. 21:20

Poštovani, hvala na brzom odgovoru. Htio bih Vas pitati još jednu stvar što se tiče krvne pretrage za alergene. Kao što sam naveo, imam problema sa alergijskim rinitisom ali imam i problema sa određenim namirnicama. Npr. nakon što pojedem kivi strašno me počinju svrbiti jezik, nepce, nos, uši, lice..., ponekad me zeludac boli nakon što pijem mlijeko. Pretpostavljam da se radi i ovdje o nekim alergijama ili intolerancijama. Kako nisam nikad uspio izvesti taj alergotest volio bih izvesti kompletni test analizom krvi (ispitati iste alergene kao i kod kožnog testa). Kako se u ovom slučaju treba naznačiti opis u uputnici Medicinske biokemije?
Možda sam naporan sa ovim pitanjima, ali doktor mi je dao nezadovoljavajuće odgovore i moram tražit drugo mišljenje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.06.2019. 19:20

Isto kao ranije: traži se: to,to, to, kivi, kr. mlijeko, itd.

Vekimaja

19.09.2022. 11:00

Poštovani,

Situacija je sljedeća: dijete od 2 godine ima česte bronhitise koji su se javljali svakih 2 mjeseca pa svakih mjesec dana i na kraju svakih 2 tjedna. Obično se javlja intenzivni kašalj bez temperature. Nedavno smo radili testiranje i nalaz je sljedeći:
- ukupni IgE - 311.0 H IU/ml
- (d1) grinje - <0,10 kU/L
- (m3) plijesni - <0,10 kU/L
- G3 trava oštrica - <0,10 kU/L
- (w1) ambrozija - <0,10 kU/L
- (e5) Dlaka psa - 0,145 kU/L
- (e1) Dlka, epitel mačke - <0,10 kU/L
U zadnje vrijeme ga koža svrbi i od češkanja si napravi ranice (zatiljak i iza uha), po licu se pojavljuju par plikova slični ubodu komaraca. Naša doktorica je rekla da ga neće slati na daljnju obradu do 5 godine te nek po potrebi koristimo fenistil kapi i ventolin kod kašlja.
Molim vas savjet.

Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

19.09.2022. 19:35

Ima astmu i atopijski dermatitis, a u alergološkoj obradi ispušteni su kravlje mlijeko, jaje i kikiriki. Toliko.
Ako ste blizu Zagreba, dođite na pregled u Polikliniku DermaPlus da sve posložimo.