Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


uzimanje flixotide 50


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja30

25.10.2009. 23:45

Poštovani! Naše dijete je staro 2 god. Unatrag više od godinu dana imao je česte virusne infekcije i bio pod terapijom antibiotika. Krajem 6-og mjeseca hospitalizirani smo u bolnici na Srebrnjaku, CRP: 103.0, LEUKOCITI: 24.62 IgA: 1.17, uIgE: 916.00 dijagnoza: Bronchopneumonija, Insuff.resp.ac, Astma in obs., otpušteni iz bolnice nakon 7 dana uz Flixotide 50 i Ventolin po potrebi. Zatim smo nakon mjesec dana bili na alergološkoj obradi (prick test) Histamin: 5, a ostali alergeni: negativna proba, derm.pteronyss., derm.farinale, dlake psa, dlake mačke, pelud, trava, Artemisia vulgaris, Ambrosia elatior, Breza, Lijeska, Alternaria, Cladosporium su negativni. Doktor je rekao da je dijeca obično u toj dobi ne pokazuju na šta su alergična, pa ćemo daljnja testiranja obavljati kada Dino navrši 4 god., a do tada ćemo ga redovito kontrolirati. Nakon 2 mjeseca opet naručeni na kontrolu i tada nam je rečeno da dijete i dalje mora uzimati Flixotide 50, jer po nalazu uIgE: 916.00, dijete ima astmu, samo se nezna dali je ona usljedila nakon čestih virusnih infekcija ili je povezana nekim od alergena. Nastavljamo terapiju i dalje i po potrebi uzimamo Ventolin 1 potisak. Dino neide više u jaslice, jer smo zaključili da je bolje da ga što više udaljimo od dodatnih infekcija. Od kada su došli hladniji dani primjetila sam da se Dino zna dosta zadihati, a i ponekad se budi u kašlju, (neznam uopče dali je to povezano sa hladnočom), pa mu po noći kada ga probudi kašalj dajemo Ventolin na babyhaler. Neki dan sam ga odpeljala kod pedijatrice da ga posluša, jer smo mu davali 3 noći za redom Ventolin, pa sam se bojala da opet nije bolestan. Pluća su čista i grlo bez upale. Pedijatrici sam opisala ove predhodne događaje po noći, no ona je rekla da bi mu rađe uvela terapiju Ventolina 4 dana svakih 8 sati nego da mu ja dajem Ventolin po potrebi, jer tako će terapija biti uspješnija, nego kada mu dajem Ventolin jednom pa opet tek kada dođe do kašlja. Zanima me Vaše mišljenje! Inače idemo kod predivnog doktora na Srebrnjaku, ali smo naručeni na sljedeči pregled u 3 mj iduče godine, pa nemogu njega pitati za savjet. I molim Vas ako mi možete reći dali se od Flixotide 50 dijete može dodatno udebljati, jer jede normalne obroke, a primjetili smo da je u periodu od 4 mjeseca dobio oko 4 kg. Oprostite na dugom uvodu! Hvala Vam na odgovoru!
S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

26.10.2009. 12:25

Najprije na znam koju dozu Flixotide 50 dijete dobiva: je li 1×1, 2×1 ili 2×2? Niti od jedne od ovih doza dijete se ne može udebljati. Dijete se u toj dobi udeblja najčešće zbog gluposti ili neodgovornosti ili nepažnje ili dodvoravanja odraslih, koji, umjesto da djetetu posvete malo više vremena, posvete mu čokoladu, kikiriki ili paštetu. A u ovakvom slučaju više je nego učestalo da se odrasli onda opravdavaju kako je dijete grozno bolesno i kako nipoštno ne smije smršaviti.
Složio bih se s koncepcijom da vjerojanto ima alergijsku astmu.
Međutim, zna se dogoditi da Flixotide, koji je inače pravi lijek za alergijsku astmu, u toj dobi ne djeluje do kraja na sve simptome. Tada treba u terapiji prvo povisiti Flixotide 50 na 2×2, ako je do tada dobivao manje, i nakon oko 3-6 tjedana, ako nema vidljivog poboljšanje, tome dodati Singulair MIni, granule, 1 vrećicu dnevno.
Ventolin se davao, daje, i davat će se po potrebi, i nikako drugačije. Ventolinom se ništa ne može na dugi rok liječiti, već samo ispravljati akutne simptome.
Još jedna važna napomena: Ako djetetu dajete Flixotide na Babyhaler, a ne znate kako se to ispravno radi, od svega nikakve korist. Flixotide mora uću u pluća, a ne u usta, u sobu, ili ostati u pumpici.

Maja30

27.10.2009. 09:50

Hvala Vam na brzom odgovoru! Dino zaista jede malo slatkog i češče manje obroke, dosta povrča, ali imamo problem sa davanjem voća, jer to nikako neće, osim banane i možda koju krišku jabuke. Neki kažu da sam malo prestroga, jer mu nedajem jesti čokolade i bombona, pa takve stvari obično iskoristi kod bake i dede. On nikako ne izgleda kao pretilo dijete, jer je dosta visok za svoje godine, već je nekako više zaokružen u gornjem dijelu tjela, pa su mi zapravo, laici više ukazivali na to da bi to moglo biti povezano uz kortikoseroide.
Dijete dobiva Flixotide 50 1x1 potisak, preko babyhalera i svaki put surađuje, a mi mu govorimo da mora duboko disati, i brojimo da to bude 10-15 udisaja. Pazimo da se doljnji zalizak miče pri udisaju, a gornji pri izdisaju. Kada smo Flixotide 50 počeli koristiti rečeno nam je da to bude 2x1 do prvog pregleda koji je bio nakon mjesec dana po izlasku iz bolnice, a onda nam je doktor smanjio dozu na 1x1. No nakon mjesec i pol Dino je dobio temperaturu i jak kašalj, te u kašlju 2x povratio, pa smo ga odpeljali u pulmološku ambulantu, tamo smo dobili Ventolin 1 potisak i otpušteni doma sa dg: akutna infekcija gornjih dišnih puteva, nespecificirana i bronhitis, nespecificiran kao akutni ili kronični. Prepisan Cefzil sirup 2x5 ml kroz 7 dana Ventolin 3x1 potisak 4-5 dana, dalje po potrebi i Flixotide 50 2x1 potisak tjedan dana, zatim 1x1 potisak. Nakon toga smo opet bili na redovnoj kontroli, i doktor je rekao da nije potrebno povečavati dozu Flixotida nego da ostajemo na dozi 1x1. Sada sam zbunjena, pogotovo jer smo za sljedeči put naručeni na pregled u 3 mjesecu iduče godine, najgore mi je jer neznamo ni odprilike na šta bi Dino mogao biti alergičan. Doktoru sam napomenula da imamo psa u kući ( i zbog toga se kuća svaki dan usisava i obavezno brišu podovi, a pas se kupa jednom mjesečno i iščešljava svaki drugi dan), ali je on rekao da ne vjeruje da je to problem. Sada smo naručili i antialergijski madrac i razmišljamo o kupovini ionizatora zraka. Što vi mislite o tome? Dali hladniji dani mogu biti povezani sa češčim napadajima kašlja? Sada smo trenutno u mirovanju i Dino normalno spava tjedan dana, i nadamo se da će tako i ostati! I još nešto Dino na rukama, najviše na desnoj ima neke sitne prištiče, koji ne nestaju već nekih 3-4 mjeseca, mislili smo da je to od znoja, jer je po ljeti bilo vruče, no i dalje ne prolaze, pa sam i to ukazala pedijatrici, da nas pošalje dermatologu, no ona je rekla da su to žljezdice koje se čiste i da nije potrebno ići na daljnju obradu. Hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

27.10.2009. 17:00

Ja bih mu dao minimalno 2×1 upuh Flixotide 50, pogotovo sada preko zime, do sljedeće kontrole.
Od ostalih mjera ne bih poduzimao ništa, dok ne bih vidio na šće se pokazati na što je alergičan. Nešto če se pokazati, ali pas skoro sigurno to neće biti.

Maja30

27.10.2009. 23:15

Hvala Vam lijepa! Tako ćemo uraditi. Sada još pažljivije dajemo Flixotide 50, nadamo se da Ventolin neće biti potreban i da ćemo u skorijoj budučnosti znati na šta je dijete alergično da to možemo još bolje staviti pod kontrolu!

Darko Richter, dr. med.

28.10.2009. 01:15

Nije toliko bitno na što je alergičan, već prvenstveno da jest alergičan. Jer, to je osnova za dijagnozu alergijske astme. Ona se uvijek isto liječi, bez obzira na što je alergičan, samo ako jest na nešto konkretno.
A tek onda dolazi i ekspozicijska profilaksa, tj. izbjegavanje tog konkretnog alergena, ako je i koliko je moguće.

ina k.

10.04.2011. 19:25

Doktore od srca vam hvala na savjetu :*

Darko Richter, dr. med.

10.04.2011. 20:20

Je li to za ovaj savjet od prije 2 godine?