Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


virusni bronhitisi ili.....


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

keke

28.08.2010. 17:50

Poštovani, željela bih vaš savjet ako je moguće, a situacija je slijedeća: imam djevojčicu od 7 god, koja za par dana kreće u 1.razred. Od 3 god. treće god. otprilike 4 puta godišnje za vrijeme jake prehlade dobija bronhitis. u početku počinje curiti nosić, zatim nakon 2-3 dana slijedi bronhitis (zviždanje u izdisaju,). u početku je koristila samo ventolin, a sa 4 i pol god. smo je odveli privatno kod pulmologa da vidimo o čemu se radi. radili smo krvne testove i kožne(inhalacijske)testove koji su bili negativni. dokt. nam je ordinirala singulair junior 1 tabl. navečer, flixotide (koji smo koristili otprilike 7 mj) i broncho vaxom za jačanje imuniteta. otprilike godinu i pol dana nije imala niti jedan bronhitis. prošle godine je krenula u vrtić (kao predškolac) i od onda je imala 4 bronhitisa, kojima je prethodila viroza (uvijek bi netko u kući dobio isto virozu, ali bez bronhitisa) i vodene kozice koje je bez problema odradila. napominjem da osim tih prehlada koje znaju završiti bronhitisom je zapravo jako dobrog zdravlja,vedra, bez ikakvih zdravstvenih smetnji, oduvijek je punija (sada na sistematskom za školu imala 130 cm i 30 kila). inače kad je zdrava ne kašlje....e sad, prije polaska u školu pedijatrica nas je uputila u bolnicu na još jednu alergološku obradu i mišljenje pulmologa. 2'3 dana prije pregleda se prehladila (pun nos uz povremeni kašalj, bez znakova bronhitisa).on je napravio kožni test koji je bio negativan, i spirometriju: FVC 92% FEV1 85% uz pozitivan test Ventolinom (porst FEV1 za 14%). FENO niskih vrijednosti (12 p.p.b).Moje subjektivno mišljenje je da nije dobro shvatila puhanje taj aparat(koji je puhala jedno 5-6 puta prije nego su ga uzeli na očitavanje). kući imamo peak flow metar koji nekoliko puta u danu (a i taj dan) puhne oko 290-300 (dokt. kaže da je za njenu dob 270).
što me najviše brine,a i razlog zbog kojeg sam sve ovo gore napisala je preporuka doktora: u djevojčice se vrlo vjerojatno ne radi o astmi, iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi. predlažem bolničku obradu.
meni je još dodao kako želi isključiti neke ozbiljnije bolesti, pa je potrebno napraviti rengen pluća, ct pluća, bronhoskopiju i još koji test....
ja sam kao da me kamion zgazio!!! pedijatrica nas je tamo poslala pitajući nas da li bi htjeli napraviti još jednom kožni test da isključimo alergije, a kad se tamo spominje bolnička obrada (bronhoskopija?!? i sl.) djeteta koje je inače sasvim zdravo....dobije virozu kao i svako drugo dijete, jede normalno (i to se na njoj vidi), ima redovitu stolicu (normalnog izgleda) i ne kašlje osim u tim periodima prehlade (čak i kad ima bronhitis - jedini znak je to žviždanje pri karaju izdisaja, nikad da ima problema sa hvatanjem zdravlja i nikad nema uz njega temperaturu).
evo pokušala sam biti što preciznija, molim vas da li vi smatrate da djetetu radim takve zahvate, ili da je jednostavno pustimo na miru, da vidimo kako će biti kad krene u školu, jer kako sam shvatila ako su virusni bronhitisi onda bi se u ovom periodu negdje trebali i povući
unaprijed vam zahvaljujem!!!

Darko Richter, dr. med.

28.08.2010. 19:30

Ni govora o virusnom bronhitisu. Ima ili astmu, ili nešto drugo, što dr. želi istražiti (gastroezofagealni refluks, cistična fibroza, aspiracija stranog tijela, ... itd.).