Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


3 različite promjene, ista dijagnoza...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Toncica007

01.06.2012. 15:10

Poštovani, imam sina koji ima 2 godine i 3 mjeseca, sigurno već jedno punih 5 mjeseci ima flekicu veličine kovanice od 5 kn na desnom gluteusu, promjena je bila crvena, svrbila ga je , nakon češanja bi bila ljuskava i zažarena, vodili smo ga pedijatrici, dobio je neku kortikosteroidnu kremicu i to se zaliječilo, nedavno ga je opet uhvatio svrab i mazali smo Euten masti i prošlo je ali je ostala promjena hrapava na dodir... Kćer mi ima 6 mjeseci, doji i sad već polako jede krutu hranu a prije dva mjeseca joj se na pregibu lakta desne rukice pojavila crvena flekica koju nije češala, mazali smo istom kremom kao i brata ali nije se povlačilo, pedijatrica je rekla da probamo sa Mustela stelatopiom i počelo se povlačiti, preko dana bi bilo malo blijeđe da bi nakon kupanja u čistoj vodi opet pocrvenilo, nakon nekog vremena i to je prošlo ali je ostao crveni prsten koji se malo povukao također nakon Eutena, a danas sam joj na trbuhu uočila malu flekicu malo tamniju od boje kože koja je suha i ljuskava, malo sjajnija od okoline koju također ne češe za sada... za sve te promjene nam je rečeno da je AD, kako to? Kako se može 100% potvrditi dijagnoza Ad-a i postoje li kakvi preparati koje dr. mogu prepisati na recept a da nisu kortikosteroidi?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.06.2012. 02:05

Kod Vaše djece moglo bi se raditi o blažem obliku atopijskog dermatitisa. Opis promjena i privremeno povlačenje nakon kortikosteroidne kreme, te dob Vaše djece govori u prilog tome. Nema pretrage niti metode koja bi s 100%-tnom sigurnošću potvrdila tu dijagnozu. Dijagnozu čine više simptoma i znakova, a kod 1 ili 2 promjene to nije moguće. Preporučio bih da učinite ukupni IgE (pretraga iz krvi) kod starijeg djeteta (povišene vrijednosti govore u prilog AD). Na teret HZZO-a idu samo kortikosteroidne kreme ili razblažene kortikosteroidne kreme, ako ste to mislili pod "prepisivanjem na recept".