Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


A.dermatitis na pelenskom podrucju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

02.11.2005. 09:30

Imam dijete od 22 mjeseca koje prakticki od rodjenja boluje od atopijskog dermatitsa. Alergoloski testovi pokazali su samo blazu alergiju na govedinu, sto smo u potpunosti izbacili iz prehrane. Moram priznati da se dermatits javlja sve rjedje, medjutim primijetila sam da bukne kod promjene vremena. Ima li to ikakvog smisla?
Problem je sto se dermatitis (zadnjih 6 mjeseci) javlja povremeno u pelenskom podrucju, sto dijete dodatno rascese rukicama. Dobili smo triderm kao terapiju uz upozorenje da ga pokusamo koristiti sto manje jer je apsorpcija kortikosteroida velika u pelenskom podrucju.
Molila bih Vas za komentar i bilo kakv savjet
Unaprijed hvala

dr. Krešimir Kostović

04.11.2005. 08:14

Kod određenog broja djece atopijski dermatitis se smiruje nakon druge djece, te se nadamo da će tako biti i kod Vašeg djeteta. U principu promjena vremena nema veze s atopijskim dermatitisom. Atopijski dermatitis često štedi pelenski regiju, tako da je neuobičajeno da je kod Vašeg djeteta baš na tom području najjače izražen. Triderm krema sadrži 3 sastojka: jaki kortikosteroid, antimikotik i antibiotik. Točno je da je apsorbcija kortikosteroida u pelenskom pdručju velika, te gore navedenu kremu treba upotrebljavati što rjeđe i najviše 3-4 dana za redom. Zbog gore navedene lokalizacije promjena isključio bih sekundarnu infekciju Candidom koja je česta u pelenskoj regiji, a kod atopijskog dermatitisa općenito postoji povećana sklonost kožnim infekcijama.