Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


A.D. i ulje nocurka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tonija

14.10.2005. 13:15

Moja dvogodisnja curica od treceg mjeseca zivota ima atopijski dermatitis.Nakon niza kortikosteroida, antibiotika i neutralnih krema, boljih i losijih perioda, zaustavili smo se na kombinaciji dr.Theiss balzama za neurodermitis sa 7% ulja od nocurka kao neutralne njege i razblazenog Elocoma (20%), odnosno Elidela samo za podrucje lica, te MultiSanostol vitaminskog sirupa. Tu kombinaciju prakticiramo vec tri mjeseca i moram reci da joj se stanje znatno popravilo i da Elocom i Elidel koristimo sve rjedje. Trazeci po Internetu procitala sam da puno pomaze piti ulje od nocurka ili ga utrljati po potrebi na zahvacena podrucja, ali i da moze imati blago imunosupresivno djelovanje, pa me zanima sto to moze znaciti za organizam dvogodisnjeg djetea na malo duzi period.
Moje drugo pitanje vezano je za cjepivo: Alergotestovima joj je ustanovljena alergija na bjelanjak (komentar je bio da je alergija blaza ali da ipak treba jaje izbaciti iz prehrane sto smo i ucinili). Trebala bi primiti MoPaRu cjepivo, ali s obzirom da je, kako nam je receno, ono na bazi jajeta, cjepivo bi trebalo primiti u bolnickim uvjetima. Zanima me kakve bi se reakcije mogle ocekivati na cjepivo u tom slucaju s obzirom na dermatitis.
Unaprijed hvala

dr. Krešimir Kostović

15.10.2005. 10:31

Mislim da možete nastaviti s terapijom koju provodite zadnja 3 mjeseca.
Uvijek je bolje da periodi bez aktivne teraoije (kortikosteroidi) traju što duže. Mislim da nema potrebe da Vaše dijete pije ulje od noćurka, bitne koristi od toga ne bi bilo, a dovoljno je da koristite lokalni preparat na jegovoj bazi. S obzirom da Vaše dijete ima 2 godine, već je s godinu dana primilo MO-PA-RU cjepivo, tako da ne bi trebalo biti problema s cjepivom, pogovoto ako se upotrijebi Priorix cjepivo i pogotovo što je pozitivitet na alergološkom testu na jaje bio blaži. Ipak, pošto je cijepljenje u domeni pedijatra, a ne dermatologa, konzultirajte se s njim.