Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


AD i dojenje - još pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

buba

03.06.2006. 10:43

Nastavljam se na prethodne poruke koje sam napisala. Beba je zbog jake kožne reakcije hospitalizirana za vikend do najranije ponedjeljka (a onda ćemo vidjeti ovisno o stanju ide li doma). Doktor je rekao da prelazi na Neocate isključivo jer da je tako lakše (bez dojenja). Citiram "Ima skoro 4 mj i od mame je dobio više manje što mu treba. Mama će kad tad opet pojesti nešto što će izazvati reakciju pa je ovako bolje". Mene je to poprilično pogodilo. Sva moja odricanja od "zločeste" hrane pokazala su se neuspješnima. Čak imam dojam da je bebi počelo biti sve gore i gore odkad sam počela strogo primjenjivati propisana pravila prehrane. Je li moguće da je moje uzrujavanje i stres utjecalo na kvalitetu mlijeka koje je eto izazvalo još jaču alergijsku reakciju kod bebe? Iz navedenog vidite da sam veliki pristaša dojenja ali bojim se da gubim bitku jer je sve manje onih koji me u tomu podržavaju. Znam da nije kraj svijeta ako se beba prebaci na hipoalergenu hranu. Problem je taj što sam naišla na mnoga oprečna mišljenja, nisam liječnik i teško mi se odlučiti. Ima li ikakva smisla inzistirati na dojenju?

dr. Krešimir Kostović

05.06.2006. 10:03

Stres i uzrujavanje nije utjecalo na kvalitetu mlijeka. U svakom slučaju pitanje dojenja morate riješiti s pedijatrima. Opet, nije kraj svijeta i ako prekinete dojenje. Iako, to nije garancija da će se bebi stanje samim tim popraviti.

buba

11.06.2006. 11:40

Nažalost ispostavilo se da ste bili u pravu. Iako mi je takorekuć nasilno prekinuto dojenje i dijete hospitalizirano i prebačeno na Neocate na dan kad je trebalo biti pušteno stvar se ponovila, kožna reakcija, jako crvenilo i osip a u rukama ga nisam imala 7 dana!!! Ovaj put nisu mogli okriviti majku i njezino mlijeko. Dijete je zadržano u bolnici "dok mu se koža ne smiri" što znači još "metil" injekcija i Neocate. Začaran krug.
Molim vaš savjet. Htjela bi dobiti drugo mišljenje. Odn. ako mi dijete već mora biti hospitalizirano onda da to bude u ustanovi gdje je majci omogućen boravak uz dijete (živim na otoku). Beba je u poslijednjih mj dana 17 dana u bolnici (od čega 7 dana nije ni vidjelo mamu) i bojim se kako to utječe na moje i bebino duševno zdravlje. Dakle, tražim vaš savjet gdje bi u Zagrebu mogla doći na dodatne pretrage. Kao što vidite radi se o "kompliciranijem" slučaju, 4-mj starom atopičaru kojemu treba dobar pedijatar, alergolog i dermatolog. Još uvijek se izdajam i nadam da ću ipak smjeti dojiti, na strogoj sam dijeti. Želim razgovarati sa nekim tko je bez obzira na doktorsku titulu u stanju razgovarati sa "običnim" mamama kao razumnim bićima. Ispričavam se na tonu, ali sam ogorčena zbog dosadašnjeg lošeg iskustva.
Moje pitanja: gdje bi bilo najbolje (u Zagrebu) da se obratim za pomoć?
Zahvalna mlada mama

dr. Krešimir Kostović

12.06.2006. 10:05

Najbolje bi bilo da se javite u Dječju ambulantu Klinike za kožne i spolne bolesti na Šalati, u Zagrebu. Tamo rade dermatolozi koji se posebno bave dječjom dermatologijom. Na pregled se morate naručiti.