Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Atopijski dermatitis -nasljedni faktori


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MamaLu

09.07.2012. 12:05

Poštovani,
Imam dijete od 7 mjeseci, može se reći da imamo problema s kožom od rođenja, naime on je napola indijske rase i prije otpuštanja iz bolnice rekli su nam da ima žuticu i primjenili fototerapiju, unatoč svim informacijama o njegovom ocu, tek nakon tog tretmana upoznata sam da je indijskoj rasi dopusteno 3-struko više bilirubina i da fototerapija nije bila potrebna. Prva dva mjeseca imao je problema s tjemenicom i pojavili su se prvi ekcemi po nogama i trbuhu,pedijatar nam je propisao Elocom kremu i na tim mjestima koža je i dalje depigmentirana. Nakon toga s otprilike 4mj starosti dobio je jak pelenski osip za što nam je pedijatar propisao Belogent kremu 2x1 8 dana. Osip se povukao no otpao je sloj kože u cijelom pelenskom području i do danas je kompletno depigmentiran (eritematozan). Tada su uslijedili prvi znaci dermatitisa na pregibima ruku i nogu te vratu i iza ušiju, prva dijagnoza je da su to gljivice i da djetetova koža nije dovoljno posušena nakon kupanja - terapija: topla voda i dobro posušiti nakon toga. Naravnoda to nije bila ispravna dijagnoza i da nam nije pomogla jer smo isto primjenjivali i do tada. Dobili smo i kremu Imazol za pelenski dio od čega mu je koža jako pucala i nije nam znatno pomogla. Sa 6mj počeli smo s uvođenjem hrane (mrkva, banana, jabuka) i u tom razdoblju crvenilo se pojačalo na pregibima, vratu i pojavilo se na licu. Koža je izgledala kao izgorena, crvena i nabubrena, oko usta je pobijelila i popucala. Dijagnoza: atopijski dermatitis, terapija: maxitrol ungt 2x dnevno kroz 5 dana i još 1x dnevno 2 dana, fenistil kapi 3xdnevno, Stelatopia mliječno ulje za kupanje, stelactiv krema za pelensku regiju. Ova terapija nam je vidljivo pomogla, no gotovi smo s njom. Sada se sve vratilo. Koža na kritičnim točkama crvena i nabubrena, lice crveno, koža popucala i ljušti se u slojevima. Zadnji KKS uredan, IgE 37,46, čekamo nalaze RAST na kravlje mlijeko, bjelanjak, kikiriki, ribu, brašno i antiijela na glutene. Nakon terapije nastavili smo sa Mustelinom linijom Stelatopia za kupanje i stelactiv za pelensku regiju,lice mažemo Avene cicalfate kremom 2xdnevno. Vratila sam se isključivo dojenju dok ne dobijemo RAST nalaze i pridržavam se propisane dijete.
Pitanja:
1. Da li je nepotrebna fototerapija mogla pogodovati AD-u?
2. Da li nastaviti s d3 kapima?
3. Ima li veze s liječenjem činjenica da je napola druge rase, jeli potreban neki drugi pristup?
4. postoji li nada da će se koža oštećena Belogentom regenerirati?
5. Ako je koža lica osjetljiva i suha, smijem li ju mazati više puta dnevno Avene cicalfate kremom ili nečim drugim i ako da čime?
6. Jeli štetno nastaviti konstantno pri svakom kupanju koristiti mliječno uljnu kupku?
7. Koliko smije dugo koristiti Fenistil kapi?
8. Smatrate li da možemo još nešto učiniti da mu pomognemo?
Unaprijed hvala na odovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.07.2012. 23:30

1. Ne
2. Da
3. Ne
4. Postoji, ali mala.
5. Bilo bi bolje da koristitite klasične pripravke za njegu atopijske kože (linije od "Mustele", "A-derme", "Avene", ali Trixera, Uriage itd).
6. Ne
7. Možete i dulje vrijeme (npr. više mjeseci)
8. Ne. Izaberite liječnika kojem vjerujete i kontrolirajte se kod njega.