Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopijski dermatitis u 24.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sabina

10.09.2005. 18:37

Imam već 24 godine problema s atopijskim dermatitisom koji mi je dijagnosticiran kada sam imala 6 mjeseci.

Dosada sam liječena svime i svačime od kortikosteroidnih krema do tableta, očajna sam ne znam šta više da poduzmem...

Imam alergiju na 80% hrane (na mlijeko i mliječne proizvode, neka voća, sve konzervanse, kakao, svinjsko meso, orahe ....), a još sam alergična na pelud i prašinu.

Alergija mi je iz godine u godinu manja ... zanima me ima li nade za mene, kakav bi režim njege i tretmana trebala imati?

Unaprijed Hvala!

dr. Krešimir Kostović

12.09.2005. 14:59

Mislim da za Vas ima nade. Prije svega bilo bi koliko je to moguće izbjegavati gore navedene nutritivne i inhalacione alergene. Naravno da to nije moguće uvijek, ali bi barem trebali izbjegavati one alergene kod kojih je kod testiranja bilo utvrđeno 2 ili više pluseva. Osim kortikosteroida i antihistaminika (koje ste koristili) dana postoje i novije metode liječenja kao što su topički imunomodulatori (tacrolimus i pimecrolimus). Također, za najteže slučajeve dolazi u obzir i fototerapija. Terapiju je važno modificirati ovisno o fazi bolesti. Za njegu kože u mirnoj fazi možete probati npr. Exomega kremu ili mlijeko.