Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopijski dermatitis...please help!!!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ANA

09.10.2005. 00:44

EJ!
17 MI JE GODINA...OD 3 MJESECA STAROSTI DIJAGNOSTICIRAN MI JE ATOPIJSKI DERMATITIS+ALERGIJSKA ASTMA KOJU SAM DOBILA SA NEGDJE OKO 10 GOD...KAO MALOJ DERMATITIS MI JE BIO DOSTA IZRAŽEN NO STANJE SE JE JAKO POGORŠALO OD MOJEG 1. RAZREDA SREDNJE ŠKOLE...3 PUTA SAM ZAVRŠILA NA šALATI GDJE MI JE PROVEDENA FOTOTERAPIJA I KORTIKOSTEROIDNA TERAPIJA...OD TADA KONSTANTNO TJEDAN DANA MAŽEM S BELODERMOM,AFLODERMOM ITD.,PA JE TJEDAN DANA SVE OK I ONDA SVE ISPOČETKA...NITKO MI NE ŽELI ILI NEZNA,NEZNAM,REĆI KOJE SU NEGATIVNE STRANE KORTIKOSTEROIDA,DALI SE NJIMA U OVAKO VELKIM KOLIČINAMA MOŽE MAZATI GODINAMA...DAKLE KOJE SU NUSPOJAVE???ZANIMA ME I POSTOJE LI KOJI DRUGI NAČINI LIJEČENJA(PROBALA SAM ALTERNATIVNU MEDICINU,NO NIJE BAŠ DOVELA DO PUNO POMAKA...)
INAČE PREMA PROŠLOGODIŠNJIM NALAZIMA KOD DOKTORA ALTERNATIVNE MEDICINE ALERGIČNA SAM NA DOSTA PREHRAMBENIH SASTOJAKA(pšenica,mlijeko osim sojinoga,jaja,lješnjake itd.)+grinje,prašina,perje+KONZERVANSE...PROBLEM JE NAGLO MRŠAVLJENJE...NAIME VEĆ GODINU DANA NE JEDEM NAVEDENE I JOŠ MNOGE DRUGE SASTOJKE I NAGLO GUBIM KILOGRAME IAKO JEDEM PUNO!!!ŠTO DA RADIM???
UNAPRIJED ZAHVALNA

dr. Krešimir Kostović

10.10.2005. 10:13

Kortikosteridi su danas još uvijek glavni lijek za liječenje atopijskog dermatitisa. Njih je važno pravilno koristiti. Oni se mogu koristiti bez pauze korsititi od 5-6 dana do 2-3 tjedna, ovisno o regiji primjene i jačini kortikosteroida. Npr. na lice, vrat kortikosteroide je dozvoljeno mazati najviše 5-6 dana bez pauze, a na ekstremitete do nekoliko tjedana. Naravno, nakon pauze od nekoliko tjedana, kortikosteroide je moguće ponovo primjenjivati. Posljedice dugotrajne, nekontrolirane primjene tih lijekova su stanjenje kože, pojava proširenih kapilara na koži, pojava akni, pojava pojačane dlakavosti na mjestu primjene, strije itd. U težim slučajevima se može primjeniti (kao kod Vas fototerapija).
Također, danas postoje lijekovi tzv. topički imunomodulatori (Protopic, Elidel) koji se mogu kombinirati s kortikosteroidima (malo jedni, malo drugi), te se izbjegavaju neželjeni učinci kortikosteroida.