Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopijski dermatitis u 28.-oj godini


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tea19tihana

23.12.2012. 22:40

Poštovani,
imam momka koji je AD dobio iza 18.-te godine,tada mu je rečeno da to neće bit moguće izliječiti jer je AD izliječivo prije 18.-te. Liječio se sa ranim kremama(najviše Beloderm),al ništa mu nije trajnije pomoglo. Sve bi to bilo relativno dobro da ne može noćima spavati i dnevno normalno funkionirat od svraba koji se proteže po cijelom tijelu. Koža mu zna biti toliko suha da izgleda kao zmija koja se ljušti; ne može niti glavu okrenuti kako treba koliko ga koža steže.Do prije mjesec dana se obratio travarki koja mu je dala kremu da se s njome maže,ali nije imala nikakvog učinka...njemu kao da je bilo sve gore,oticali su mu kapci,crvenilo se lice,predio podlaktice mu je promjenilo u tamno crvenu boju. Nakon toga je primljen u bolnicu,izvađena mu je krv i rečeno mu je da je IT(ako se ne varam) pri jakoj alergiji 16 000,a da je normalna 400...počeo je primati terapiju i nakon 7 dana se na tijelu sve povuklo,kao da ničega nije ni bilo. Evo,već par dana crvenilo se pojavilo i na potkoljenici,osjeća svrab oko pojasa i lice mu se opet ljušti. Ne zna šta da više napravi...mijenja kreme misleći da će mu svaka slijedeća pomoći...ne zna što bi točno bio uzrok tako jakoj alergiji jer krv ne može odnijeti na analizu dok mu je to pod upalom...ne zna oće li uopće ikad znat razlog alergiji kad mu je ona stalno aktivna.
Bila bi zahvalna kad bi mu dali neki savjet...bar da alergiju drži pod kontrolom.
Unaprijed zahvaljujem na ogdovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.12.2012. 09:40

Atopijski dermatitis se može (vrlo rijetko) javiti i iza 18. godine života. Očito je riječ o težem obliku bolesti, kod kojeg u fazama pogoršanja nije dovoljna samo lokalna terapija (iako je ona uvijek važna). Zbog izrazite suhoće kože, potrebno bi bilo mazati pripravke za atopijski dermatitis (npr. Exomega od A-Derme) više puta dnevno i u fazama poboljšanja. U fazama pogoršanja potrebni su i lokalni kortikosteroidi. Za umanjenje svrbeža neka uzma antihistaminike u većim dozama (npr. Aerius 2x1 tbl). Kada je faza izrazitog pogoršanja vjerojatno će morati se dati kraće vrijeme (3-5 dana) kortikosteroidi u obliku injekcija ili na usta. Ono što bih preporučio (a do sada nije probao) je i UVB fototerapija.