Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


ekcem na laktovima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nikola7

05.03.2007. 01:28

Poštovani,
Mojem djetetu (10godina) se je prije nekoliko mjeseci pojavio ekcem na stražnjoj strani laktova malo iznad zgloba.
počelo je kao mali bijeli bezazleni lišajevi na jednom laktu veličine kovanice od pet kuta a na drugom upola manji.
Nisu pravilni ali su oštro ograničeni. U isto vrijeme se je pojavio jedan manji lišaj na stražnjoj strani vrata duguljastog oblika veličine jednog centimetra. Pedijatrica nam je tada preporučila Afloderm i bilo je blagog poboljšanja a nakon sedam dana je prepotučila A-Derma kremu. Mazali smo tako oko jedan mjesec a na tim mjestima su se počele javljati ljuske i tada nas je uputila dermatologu po sumnjom na psorijazu iako skoro nije bilo nikakvog srvenila ali je koža bila dosta suha. Dermatolog ga je pomno pregledao, pitao za obiteljsku anamnezu koja je negativna na sve kožne bolesti i rekao je da mu taj ekcem ne liči na psorijazu. Dao mu je Beloderm mast da se maže nekoliko dana i nako dva dana nestanu ljuske a ostanu malo svjetlija područja gdje smo ga mazali. Nakon 10-ak dana na tim su se područjima počele pojavljiti male sitne crvene točkice koje su polako zacrvenile cijelo to područje. Opet smo otišli dermatologu(drugom) koji ga je pregledao i rekao isto što i prvi "Na mjestu je koje je karakteristično za psorijazu ali ne liči na nju". Od tada do danas jkoš ga uvijek mažemo A-Dermom i stanje je isto, nekad se povoče, nekad je blago ružičasto a neki dan se opet dosta zacrvenilo. Primjetili smo da kad pije Rinolan sirup sve se povuče u roku dva-tri dana, nismo sigurni ali mislimo da kad jede proizvode u kojima je više rajčice, da se tada pojavi jače crvenilo koje kasnije rezultira ljuskicama. Molim Vas oprostite na dužem postu ali više neznamo što da radimo, strah nas je da se ne proširi. Molim savjet.
Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.03.2007. 15:10

Preko računala nije moguće reći ništa više (samo manje) nego što ste saznali na pregledu kod 2 dermatologa. U svakom slučaju malo je vjerojatno da ste radi o atopijskom dermatitsu. Laktovi jesu jedno od karakterističnih mjesta za psorijazu, ali promjene na laktovima ne znače nužno psorijazu. Mislim da je potrebno pratiti promjene, a možda bi bila potrebna i biopsija kože (ovisno o jačini i izgledu promjena) da se isključi psorijaza.

Nikola7

09.03.2007. 18:00

Poštovanje,
Zahvaljujem na brzom odgovoru, neznam iz kojeg razloga dermatolozi nisu htjeli napraviti biopsiju tkiva iako smo to tražili, odgovor je bio da ne žele s time mučiti dijete, nije nam jasno ni kako kod tih kožnih promjena pomažu antihistaminici, jeli se i psorijaza s njima povlači? Evo baš je preksinoć pojeo jaje i ujutro je bilo žarko crveno, danas polako isčezava i stvaraju se ljuskice, ne postoji nikakav svrab na ekcemima.Naša pedijatrica preporuča i dalje Rinolan, jeli on štetan i koliko se dugo može koristiti? Hvala lijepa i srdačan pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.03.2007. 11:50

Ako se radi o AD, antihistaminici će pomoći da smanje svrbež. Ako se radi o psorijazi, neće pomoći. Inače, Rinolan nije štetan i može se koristiti i duže vrijeme.

Nikola7

12.03.2007. 16:00

Doktore, hvala lijepa na odgovorima, i to nam je puno značilo, dalo nam je smjer kako da idemo dalje.
Pozdrav.

Nikola7

31.03.2007. 20:30

Poštovanje,
Evo jučer smo bili kod dermatologa u Splitu i baš se stanje na laktovima bilo pogoršalo i uz to pojavilo se na licu i iza ušiju u vidu malih bijelih zrnaca, kao zrnca pijeska, koji su se na jednom mjestu počeli crveniti kao da ga je ožarila kopriva, dermatolog je rekao da je to neurodermitis (dermatitis atopica) i dao mu je Belogent kremu kroz 4 dana a kasnije neku mješavinu Elocom-a i Excipial-a u obliku losiona još 10 dana. Isto tako prepisao mu je Claritine tablete kroz 14 dana.
Kolika je štetnost mazanja ovim preparatima po licu? Hvala unaprijed.