Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Korigovati ishranu ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelena Dejan

12.01.2013. 22:00

Postovani doktore,imam bebu od 4 meseca ima ekcem od dvanaestog dana zivota na obrazima,rukama i kolenima,doktor nam je rekao da ce da prodje kad stekne imunitet od 6 meseci do 3 godine,bebu dojim i lepo napreduje,Molim Vas kazite mi da li treba da izbacim neke namirnice iz ishrane u cilju poboljsanja i koje? unapred hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.01.2013. 12:30

Ne znam radi li se kod Vašeg djeteta o atopijskom dermatitisu. Naime, on se najčešće javlja u dobi od 4-6 mjeseca života, a vi navodite od 12. dana života. U svakom slučaju, za sada, ne bih iz Vaše prehrane (napamet) izbacivao pojedine namirnice.

Aliceland

11.06.2013. 00:25

Postovani,
kcerki mi je ustanovljen AD sa 17-18 mjeseci, a sada ima 2 godine. Od kako se pojavio nije bilo niti dana da je koza bila cista. Ono sto mene zanima jeste da li su uredni imunoglobulini (E,M,A,G), negativni prick testovi na inhaatorne i nutritivne alergene, negativna antitijela na celijakliju, te negativni specificni IgE na bjelanjak, zumanjak, mlijeko, soju, kikiriki i brasno ikakva osnova za dijetu jer naime savjetuju mi da joj ipak ne dajem niti jaja niti ribu, mlijeko, spinat, banane, kikiriki, cokoladu, kakao, grah, grasak, buraniju, kupus, bijelo brasno, bijeli secer....Ja sma pokusala i dijete mi je smrsalo i postalo blijedo a napredak smao vidim kod upotrebe kortikosterida nakon cega nastupi pogorsanje.

Voljela bih cuti i vas savjet vezano za jos nesto dodatno: doktori se razilaze u tome da li je (unazad mjesec dana) malena imala varicele ili strofulus. Uglavnom da li radi pudera ili neblagovremenog lijecenja antibioticima to se impetigniziralo i bila je na macropenu 10 dana, no ostala je na ledjima kvrzica koju s nazvali cysta residualis i na koljenu malu čirćič koji se smanjuje. Na tim mjestima su bili malo veci plikovi da varičele ili strofulusa. Neki su govorili mazati belogent jer su tvrdili da nisu varičele pa sma bas na ta dva mjesta cini mi se i stavljala....Nadam se da vas nisam zbunila.

Hvala mnogo na odvojenom vremenu te ako imate neki savjet vezan za odlazak na more sa djetetom koji ima AD i koje je proslo infekciju nečega od navedenog (oziljci i ta cistica su jos tu).

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.06.2013. 09:50

Ako su prick testovi na nutritivne alergene i specifični IgE negativni, ne vidim razloga ga strogu dijetu. Ipak, neke namirnice poput ribe, jaja i kikirikija bi trebalo izbjegavati. Jesu li bile varicelle ili strophulus ne mogu Vam reći. Odlazak na more djetetu s AD bi svakako koristilo. Jedino zbog svježih ožiljaka treba proći najmanje 6 tjedna od varicella prije izlaganja suncu (koliko sam shvatio to je skoro prošlo).

Aliceland

11.06.2013. 14:10

Hvala na odgovoru. Ono sto bi me jos zanimalo jeste da li takvoj djeci davati riblje ulje u kuglicama...cula sam da je djeotvorno kod ad-a ali to sam cula naravno od laika pa bih da provjerim, pogotovu s obzirm da ona bi trebala izbjegavati ribu pa ni sama ne znam kako da joj nadomjestim omegu koje ima manjak, kao i kalcija radi izbjegavanja mlijecnih prozvoda. No planiram vratiti ishranu u normalu do ponavljanja testova.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.06.2013. 15:50

Nema potrebe davati riblje ulje. Ne vidim niti razloga za izbjegavanjem mliječnih proizvoda.

Aliceland

20.06.2013. 23:10

Postovani,
gore sam vec spomenula da je kcerka imala ili varicellu ili strophulus infantum. Ispostavilo se da je to strophulus jer je opet jucer dobila isti osip koji lici na varicelu i to po truu i oko pazuha kao i prosli puta, s tim sto se prosli puta sirilon a noge pa se i impetigniziralo. Mi sutra putujemo na more. Pored ovoga mala ima vec pola godine i AD koji je sada malo snairan kortikotsteroidima (15 dana omg). Zbog tog dugog perioda koristenja istih za strophulus smo dobili floceta gel nakon uboda povremeno rivanol mixtura te posto je kombinovala dugo sa krtikosteroidima antibiotsku mast mazemo malo himalaya antiseptickom kremom. Onaj puta (prije mjesec dana) kada je doslo do impetignizacije pila je Macropen pa smo ga dobili da imamo na putu ukoliko se to prosiri. No, nismo dobili neke savjete za AD, Strophulus i more. Ako imate neku sugestiju na gore navedeno ili savjet kada je u pitanju ova terapija te savjet za more sa strofulusom i AD-om. Bila bih zahvalna kada biste odgovorili do uvecer posto sutra, petak uvecer putujemo za Hr. Hvala.

P.S. Napunila je 2 godine prije par dana i kako djete sa prilicno jakim AD-om zastiti od insekata.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.06.2013. 13:50

More i sunce će koristiti za AD. Važno je da redovito koristite neutralne masnije pripravke za njegu atopijske kože. Za strophulus je važno koristiti sredstva protiv uboda insekata, jer kod njega postoji pojačna reakcija na ubod. Rivanol nema mjesta u liječenju gore navedenih bolesti, te bih ga izbjegavao.