Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Krvna slika kod atopijskog dermatitisa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

karolina9775

03.12.2012. 09:50

Poštovani doktore,
lani u 5. mjesecu su mi se nakon 20 godina života po prvi put pojavile nekakvi čudni plikovi svuda po tijelo. Samom crvenilu i svrbežu prethodila je velika slabost u jutarnjim satima. Nakon mučnine i vrtoglavice, nakon nekoliko sati bila sam potpuno prekrivena crvenim flekama koje su jako svrbila. Dijagnosticirana mi je urtikarija te sam liječena kortikosterodima(SoluMedrol i Dexamethason) te sam dobila i tablete Aerius koje sam pila još 10-ak nekoliko dana nakon samog oboljenja. Sama urtikarija je prošla relativno brzo, crvenilo se povlačila svaki dan sve više. Drugi dan nakon što su mi se plikovi izbacili, natekle su mi i usne te kompletno lice. Doktorica je rekla da nemam zašto raditi alergo test kada očito nisam na neke tipične alergene alergična već na nešto "specijalno" što se svakako standardnim alergo testom neće dokazati. Ostalo je na tome. U krvnoj slici za vrijeme Urtikarije imala sam snižene limfocite na 8,7% kako piše u nalazi te povišene leukocite na 14.03 x 10 e9/L. Eozinofili i bazofili bili su 0,1%
Nakon toga, unazad mjesec dana, u predjelu vrata i ramena izbacili su mi se prstenaste fleke po robu hrapavi (ljuštile su se), bio je prisutan svrbež. Posjetila sam dermatologija koji je rekao da je to atopijski dermatitis. U međuvremenu sam ponovo vadila krv i vrijednosti su bile: leukociti 12,57 x 10e9/L, te limfociti 2,7 x 10e9/L. Iako su se fleke povukle, zanima me koji može biti razlog njihovom izbijanju, jer su mi se ovakve prstenaste fleke javljale vec unazad par godina u prosjeku 1 godišnje neovisno o godišnjem dobu. Isto tako, zanima me jesu li stalno povišeni leukociti jedan od indikatora takvih oboljenja kao što je atopijski dermatitis? I je li normalno da limfociti prilikom primjene kortikosterodia padnu na vrijednost od 8, 7% pa se nakon prestanka primjene vrate na vrijednost unutar referentnog intervala?
Nadam se da Vas nisam previše opteretila s tekstom.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav,

karolina9775

03.12.2012. 10:10

Ja se ispričavam na nekoliko gramatičkih odnosno pravopisnih grešaka(nastale su zbog žurbe u pisanju).

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.12.2012. 13:30

Urtikarija i atopijski dermatitis su alergijske bolesti kožem te nije čudno ako ste imali (urtikarija) ili imate (atopijski dermatitis). Ukupni broj leukocita, kao i broj limfocita nisu indikatori ovih bolesti. Nadalje, oni nemaju veze niti s kortikosteroidnom terapijom. Indikator alergijskih bolesti bi bio povišeni broj eozinofila, ali niti normalni broj ih ne isključuje. Za atopijski dermatitis najbolji pokazatelj iz krvi bi bio ukupni IgE.