Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


zbunjena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elvie

26.04.2012. 16:55

Poštovani, imam sina od 6.5 mjeseci. Isključivo sam ga dojila 5 mjeseci kad sam krenula sa dohranom voćnim i povrtnim kašicama. Nakon mjesec dana dohrane pojavio mu se lišaj na vratu, nisam primjetila da mu stvara nekakav problem pa sam ga mazala neutralnim kremama za guzu. Međutim, lišaj se počeo širiti i crvenjeti, ja to nisam mogla povezati sa nekom namirnicom, jer bi se najviše zacrvenio kad bi sin bio aktivan, a skroz bi se povukao kad bi izašli na zrak. U međuvremenu sam počela raditi pa mu je muž počeo davati flašicu Nana prije spavanja, lišaj je i dalje polako rastao i proširio se i na drugu stranu vrata.Otišli smo kod dermatologa koji nam je hladno rekao da je to AD i preporučio nam je A-Derma proizvode i Afloderm tri dana te da pazim šta sin jede.Lišaj se od Afloderma povukao za 2 dana, ja sam mu 5 dana davala iste namirnice ( jabuka dopodne i griz na Nanu popodne ) i četvrti dan lišaj se opet pojavio, doduše manji, barem zasad. Mi ga uvečer kupamo u A-Derma kupki i mažemo 2 puta na dan Exomega kremom.Zanima me da li je možda kod njega uzrok kontakt sa nečim, imamo psa, ali malac se ne igra s njim i pas ne ide u kuću? Da li je to možda od kravljeg mlijeka iz Nana?Dijete inače lijepo napreduje, vesel je, ima 8 kg i uredne stolice. Molim vas, dajte mi nekakav savjet kako da utvrdim što mu smeta. Sad mu dajem samo jabuku jer me strah dati išta drugo. Unaprijed zahvalna?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.04.2012. 21:55

Atopijski dermatitis se najčešće javlja u dobi od 4-6 mjeseci života, što je upravo dob kada se on javio kod Vašeg sina. Dakle, pojava Ad kod važeg djeteta ne mora nužno biti nužnopovezana s početkom dohrane. Ipak, svakako se savjetuje da određenu hranu koja ima provocirati pogoršanje bolesti izbjegavate prve dvije godine života (bjelanjak jajeta, kikiriki, riba, citrično voće itd). Kravlje mlijeko može pogoršavati AD. Za psa, s obzirom da dijete nije bliskom kontaktu, ne vjerujem da stvara probleme Vašem djetetu. Terapija koju navodite da Vam je propisao dermatolog, čini mi se u potpunosti prikladnom. Ukoliko će se promjene pogoršavati, ne bi bilo loše da se učini ukupni IgE i specifični IgE na najčešće alergene (pretrage iz krvi).

elvie

27.04.2012. 15:40

Puno vam hvala na tako brzom odgovoru. Da li mi još samo možete reći da li da i ja izbacim iz prehrane te visokoalergene namirnice jer sina još uvijek dojim i koliko treba proći vremena između dva nanošenja Afloderm kreme, mi smo mazali tri dana prije pet dana i sad mu je opet jako crveno i vidim da se lagano češka. Da li je moguće da je uzrok njegovog AD nešto u kući, prašina ili grinje, jer kad izađemo u šetnju crvenilo mu se smiri i skoro mu se ništa ni ne vidi na vratu. Još jednom, puno hvala! Lijepi pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.04.2012. 19:35

S obzirom da dojite, bilo bi dobro da i Vi izbacite takve namirnice iz prehrane. Između dva mazanja trebalo bi proći barem dvostruko više vremena nego što ste mazali Afloderm kremu (bilo bi još bolje mažete Afloderm mast). Dakle, ako ste mazali 3 dana, barem 6-7 dana. Prašina i grinje su česti provocirajući čimbenici za pogoršanje atopijskog dermatitisa, te ih treba, koliko je moguće, izbjegavati.