Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


alergija uzrok AD?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barca73

16.04.2012. 18:40

Prije mjesec dana dijagnosticiran mi je atopijski dermatitis Zanima me je li istina da se AD povezuje i s alergijama na neku hranu. Doktorica mi je spomenula da je moja alergija na koštunice i neko voće mogla pokrenuti crvenilo i svrbež ??!!. Trenutno koristim kortikosteroidnu kremu. Možete li mi preporučiti neko blaže sredstvo, ali dovoljno učinkovito da riješim ovaj problem. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.04.2012. 10:20

Vaša liječnica je u pravu. U bolesnika s atopijskim dermatitisom često postoji preosjetljivost (alergija) na određenu hranu koja može potaknuti pogoršanje i/ili pojavu simptoma bolesti. Dakle, AD i alergija na hranu nije isto, ali je česta njihova povezanost. Kortikosteroidni pripravci su ponekad nužni u liječenju ove bolesti. Pokušajte i razne neutralne pripravke namijenjene za njegu kože s atopijskim dermatitisom. S obzirom da imate alergiju na hranu, preporučio bih i korištenje Enterosgela, selektivnog enterosorbenta koji uklanja toksine i potencijalne alergene iz probavnog sustava.

barca73

20.04.2012. 12:05

Hvala na odgovoru. Još me zanima trebam li uz kremu koristiti i nešto protiv alergije? Hoće li mi se crvenilo povući ako držim alergiju pod kontrolom nekim lijekovima? Koliko dugo mogu koristiiti kortikosteroidnu kremu ili odmah da pređem na gel koji ste mi preporučili..Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.04.2012. 13:50

S obzirom na alegiju na hranu, dolazi u obzir i upotreba antihistaminika (npr. Aerius teblete). Uz sve mjere liječenja i crvenilo bi se trebalo smanjiti. Dužina korištenja kortikosteroidne kreme ovisi o površini primjene, jačini kortikosteroida, području primjene itd. Dakle, taj dio prepustite liječniku. Enterosgel možete koristiti i za vrijeme korištenja kortikosteroidnog preparata. Vrijeme korištenja Enterosgela nije limitirano, jer je riječ o potpuno neškodljivom, prirodnom preparatu.