Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi.


Autor Poruka

katarina

25.01.2006. 11:15

Imam 24 god.,imala sam samo 2 napada da sam pala,zadnji u 8 mjesecu 2004 god. Ustanovljena mi je psihomotorna epilepsija,koja se javlja od 2000 god.,ali nitko je nije prepoznao. Napadi su takvi da u trenutku problijedim,u glavi mi je nekakva situacija koja se vec kao desila,al ja je ne prepoznajem i odmah zatim povratim!Prvi EEG je ispao dizritmican i lagano difuzno usporen,CT i MR uredni. Na terapiji sam TEGRETOLOM CR-1,0,1,a sad zadnjih tjedan dana-1,0,0.5.,doktor je odlucio skidati me polako sa lijekova. Zadnji EEG je uredan.Tijekom lijecenja nisam se pridrzavala nacina zivota kojeg sam trebala,izlazila sam dokasna,pila alkohol...sad mi se tu i tmo desavaju ti napadi nocu,danju-to da povratim,pa se odmah uplasim da ne padnem! Zanima me da li sam sa neurednim nacinom zivota produzila lijecenje,da li su tablete imale djelovanje ako sam pila alkohol ili je sve bilo beskorisno...da li se smiju javiti ti napadi-psihomotorni ako sam pod lijekovima,i jesam li mozda se vec mogla skinuti sa lijekova da sam uredno zivjela?Mene je zeznula jedna lijecnica koja je rekla da slobodno smijem casicu alkohola kad sam vani, kao kad sam naspavana,sita,sretna,u dobrom drustvu...da bi mi se vec nesto desilo u trenutku kad popijem i tako sam se ja opustila! Da li cu moci imati djecu,biti bez lijekova...?! hvala!

mr. sc. dr. Davor Sporiš

29.01.2006. 17:02

Katarina,
Vi imate dakle postavljenu dijagnozu psihomotorne epilepsije, tj. parcijalne epilepsije sa kompleksnom simptomatologijom (temporalni režanj), ali očito i sekundarnom generalizacijom (gubitak svijesti i pad). Osnovni, standardni antiepileptik u ovoj dijagnozi je karbamazepin (Tegretol). S obzirom da se napadaji sa padom više ne dešavaju smatram da je preporučeno ostati na jednom lijeku, ali kako navodite s obzirom na povremene atake tijekom dana i noću potrebno bi bilo prekontrolirati koncentraciju lijeka u krvi, redovito uzimati lijek, te po potrebi i povisiti dozu lijeka. 600mg karbamazepina je relativno mala doza, ali može se povisiti u težim slučajevima i do 1600-2000mg. Neuredan način života svakako može pridonjeti slabijoj kontroli napada, kao i konzumacija alkohola, s obzirom da oni umanjuju djelotvornost lijeka. Epilepsija je kronična bolest i napadi se mogu ponavljati i pod terapijom, ali ju je zato potrebno revidirati do optimalne tolerantne doze, a ponekad i uvesti dodatnu terapiju. Iz Vašeg pisma ne vidim jasnog razloga zašto ne bi mogli imati djecu, iako se potrebno konzultirati sa svojim liječnikom, jer je kod osoba s epilepsijom izuzetno bitno planirati trudnoću. Da li će se terapija jednog dana ukinuti ovisi o Vašem kliničkom stanju, EEG-u i svakako je potrebno ispuniti još neke druge uvjete. Nalaz urednog CT i MR mozga čest je slučaj, što otklanja pitanje ev. tm procesa, ali kod temporalnih epilepsija znatno češće se radi o razvojnim poremećajima mozga koje su tako sitne da se ne vide MR-om mozga rezolucije do 2T (to je za sada najjači MR aparat u Hrvatskoj).