Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upit


Autor Poruka

antonija

03.11.2005. 19:26

Dijagnosticirana mi je epilepsija prije otprilike 6 godina, a sada su mi 22 godine.Pila sam Tegretol pola godine nakon čega sam prešla na Rivotril isto tako oko pola godine čiju sam terapiju sama prekinula, jer mi tablete nisu odgovarale, a nalaz EEG-a nije pokazivao nikakve promjene koje su upućivale na to da bih trebala dobiti terapiju.Nisam imala niti jedan napad i unatrag mjesec dana glavobolje su se počele vraćati te sam upućena na EEG koji glasi,"citiram"omgsn.moždana aktivnost je alfa f.8-10 Hz srednje voltaže uz javljanje beta akt.f.20 Hz niže voltaže.interponira se theta akt.f.5-6 Hz srednje voltaže koja se grupira i tendira paroksizmalnom izbijanju.Blokira dobro.Asim.Nema.Na HV analogno.
Nalaz je dif. dizritmičan s paroksizmalnim tendencijama.

Ja se dosta loše osjećam a ne znam da li da opet primim terapiju s obzirom da mi je prošlo iskustvo s tabletama i nije bilo tako dobro?
Isto tako zanima me što mogu očekivati u životu s obzirom da se na epilepsiju kod nas još uvijek gleda kao na bolest koja ti tjera pjenu na usta?
Unaprijed zahvalane,
Tonka i mama

Dr. Hrvoje Hećimović

04.11.2005. 13:08

Epilepsije su česte neurološke kronične bolesti, i lijekovima, antiepilepticima, nastojimo kontrolirati broj epileptičkih napada. Na žalost vi ste lijekove sami prestali uzimati radi neželjenih nuspojava, što je velik problem kod nekih antiepileptika. Radi toga ste se prestali i kontrolirati kod neurologa, a bolest je i dalje prisutna. Također sada ulazite u generativnu dob i neophodno je da se češće kontrolirate i ako je potrebno budete na lijeku koji će Vam kontrolirati napade, a ujedno neće imati nuspojava.
Preporučujem Vam da se ponovo javite svom neurologu / epileptologu, jer nalaz EEG koji ste nedavno napraviti jasno pokazuje da je bolest kod Vas i dalje prisutna.

Glavobolja je nespecifični simptom i ne može jasno govoriti u prilog Vaše bolesti, ali kažete da se općenito loše osjećate, pa tako nisam siguran da u međuvremenu niste imali i nove napade koji nisu prepoznati.
Epilepsija je vrlo česta bolest i samo jedna vrsta napada, od njih 30-tak može izazvati prekomjerno lučenje sline i "pjenu na ustima". Nadam se da oko toga nemate predrasuda, a oni oko Vas koji imaju, malo više ih upoznajte s ovom bolesti koja je česta, a može se dobro kontrolirati lijekovima.

Antonija

04.11.2005. 17:08

Doista Vam hvala na Vašem odgovoru ali je došlo do greške u komunikaciji, jer se ja redovito kontroliram kod svoje neurologinje koja mi je i dijagnosticirala bolest.Kada sam prestala piti lijekove odmah sam se javila neurologinji i u dogovoru sa njom je napravljen EEG na kojem nije bilo odstupanja te je preporučila kontrole jednom godišnje.Svjesna sam da je epilepsija bolest koja se danas uspješno liječi, samo me zanimalo kolika je mogućnost ponovno prisustvo bolesti kod koje, barem što se tiče budnog stanja nije bilo napada jer za vrijeme spavanja ne mogu ništa jamčiti i da li ima veze što je ovaj EEG rađen pod prehladom i uzimanja antibiotika (Klavax) propisanog od obiteljskog liječnika?Isto tako neurologinja mi je preporučila uzimanje Normabel tableta 5mg svaku večer prije novog EEG-a, pa me zanima Vaše cijenjeno mišljenje.

Sa poštovanjem, i hvala Vam još jednom na odgovoru,

Tonka.

Dr. Hrvoje Hećimović

08.11.2005. 09:21

Ukoliko ste stalno bili pod kontrolom svog neurologa, bitno je da tako i nastavite dalje. EEG je bio jasno epileptiformno promijenjen, što ja ne bih povezao s Vašom nahladom, međutim ako niste mali kliničkih napada, najbolje će Vaš neurolog odrediti daljnju potrebu za terapijom. U odluci može odlučivati vrsta posla koju radite, obitelj, vožnja automobilom, sklonost infekcijama i sl. Normabel ne bi trebali uzimati prije novog EEG, on se uzima ili po jasnoj terapijskoj indikaciji ili iz drugog razloga.

antonija

01.12.2005. 12:31

Poštovani doktore,

hvala Vam na svim dosadašnjim odgovorima, dosta su mi toga i pojasnili.Naime na novim pretragama učinjenim ovog mjeseca pojavila se nova dijagnoza moje bolesti.Dijagnoza je "Epilepsia partialis complexa", opis vrs.Kako sam pretraživala internet kako bih se bolje upoznala sa bolesti nisam naišla na definiciju pa bih Vas molila za pojašnjenje.Inače, klasičnih napada nisam imala, ali osjećam u jednom trenutku preznojavanje ruku, pojačano lupanje srca, poremećaj ravnoteže, osjećaj žarenja u zatiljku, te onaj dobro poznati osjećaj "kao da ću pasti u nesvijest".EEG je i dalje dif.disritmički promijenjen tako da mi je moja neurologinja odredila terapiju Arvind tab. 25, 1 drag. kroz 10 dana, svakih 10 dana povisiti za 25, do 2 puta po 50.

Hvala Vam na svemu, u iščekivanju još jednog Vašeg odgovora,

Tonka.

Dr. Hrvoje Hećimović

08.12.2005. 02:01

Cijenjena,
dijagnoza epilepsia partialis complexa je stručan naziv za Vašu vrstu epilepsije. To je i najčešći oblik epilepsije koji je povezan s napadima u kojima dolazi do kraćih gubitaka svijesti, automatizma, tj. nesvrsishodnih pokreta rukama, zagledavanju u prazno, mljackanju ili škrgutanju zubima tokom napada. Žarište epilepsije je u manjem području moždane kore, te ovisno o funkciji tog dijela mozga, takvi će biti simptomi tokom samog napada.
Uvedena Vam je terapija kojom se liječi ta vrsta epilepsije. Slično ovoj vrsti postoje i generalizirani napadi u kojima bolesnici izgube ravnotežu i padnu, imaju pjenu na ustima ili se nekontrolirano pomokre. Kod nekih slučajeva parcijalni napadi se mogu sekundarno generalizirati, te se jave i takvi simptomi.
Mislim da je Internet dobar izvor informacija, a svakoj nedoumici se konzultirajte s Vašim neurologom.

antonija

25.01.2006. 16:21

Cijenjeni doktore Hećimović,

pišem jer Vam se želim zahvaliti, ali i reći koliko su mi značili Vaši odgovori i savjeti.

Moj EEG je sve bolji i bolji zahvaljujući mojoj neurologinji koja je pogodila terapiju koja mi je bila prijeko potrebna, a ja nisam bila pobornik nikakvih antiepileptika, čak niti onih koji se uzimaju u maloj dozi.

Hvala Vam još jednom,

Tonka.