Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsia Partialis elementaria Jackson


Autor Poruka

vanjuka

20.02.2007. 13:20

Pozdrav,
liječim se od epilepsije DG: Epilepsia Partialis elementaria Jackson od svoje 12 godine. Sve skupa sam imala 7 napada u tih 14-15 godina, sve do sada kada imam svaki dan napade nekad u danu i dva puta. Išla sam na kontrolu u 11. mj. 2006 kada mi je nalaz EEG-a bio uredan i do onda sam već dvije godine bila bez terapije. U 11. mj. mi je uvedena terapija Depakin, i sve je bilo OK do 1. mjeseca 2007 godine kad sam osjetila jaku bol u stražnjem djelu glava i onda su krenulu napadi.
Prvo jedan na dan, pa dva na dan i to traje tako više od tri tjedna. Obratila sam se svojoj liječnic (liječim se na Rebru u centru za epilepsiju) koja mi je promjenila terapiju i sada uzimam Tegretol Cr i Lamictal, povremeno Normabel. Niti jedna snimka nakon 11 mjeseca nije napravljena, napravljen je samo EMIT. Sad sam predala uputnicu na Radiologiju i čekam MR. (obzirom da se čeka jako dugo napravit ću ga privatno na Institutu za istraživanje mozga)
Napadi izgledaju kao polovično gubljenje svijesti, ja sve čujem ali nemogu reagirat, izgubim osječaj dodira, nemogu pomaknut ruku, nogu, a prilikom napada ponekad mi se grče lijevi udovi, a ponekad i cijelo tijelo (te grčeve znam osjetit). To traje najviše 5 minuta. Nakon napad ja sam umorna i sve me boli. Prije svakog napada osječam nelagodu u trbuhu, postaje mi vruče, jako sam umorna odjednom i moram leći.
Mene zanima zašto mi je uvedena terapija ako mi je EEG bio uredan i nije bilo napad više od 7 godina? Da li je uobičajeno to raditi ako je sve ok da se daje terapija radi mjere predostrožnosti?
Što mi je dalje činit? Da li je moguće da to uopće nema veze sa epilepsijom? (takvu sam informaciju dobila od jednog neurokirurga)
Unaprijed hvala na odgovorima

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

22.02.2007. 21:45

Točan razlog zašto Vam je uvedena terapija može Vam kazati samo liječnica koja ju je i uvela. U slučaju da vidim njezin cjelokupni nalaz, vjerojatno bih mogao i ja, odnosno neki drugi liječnik. Ovako samo mogu pretpostaviti da je u razgovoru s Vama prilikom pregleda prepoznala javljanje pojedinih epileptičkih napadaja za koje Vi možda i ne smatrate da su epileptički napadaji. Ono što je sigurno, uredan EEG ne znači da terapija nije potrebna, isto kao što ni promijenjen EEG sam po sebi (bez kliničke slike, odnosno adekvatnih bolesnikovih tegoba) ne znači da terapija mora biti uvedena. Da je terapija kod Vas doista bila potrebna, na žalost pokazuje i Vaše sadašnje stanje, sa svakodnevnim napadajima. Ukoliko su napadaji doista toliko česti, bez ikakvog odlaganja javite se sutra Vašoj liječnici, odnosno nekom drugog liječniku u centru za epilepsiju (ukoliko je odsutna), siguran sam da će Vas primiti i pogledati. Moguće je da dio Vaših napadaja nisu epileptički napadaji već tzv. psihogene neepileptičke atake, ali prema podatcima koje ste naveli, za to je mala vjerojatnost. Ipak, na to pitanje se može dati kvalitetniji odgovor tek nakon uvida u Vašu cjelokupnu dosadašnju medicinsku dokumentaciju i nakon razgovora s Vama.