Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsija i menopauza


Autor Poruka

marta57

05.02.2009. 23:05

Moja kćerka stara 42 godine boluje od djetinjstva od epilepsije izazvane traumom glave. Trenutno je na terapiji Keppra 1000 mg ujutro i navečer, lamictal 200 mg ujutro i navečer, frisium 10 mg ujutro i navečer i tegretol 200mg ujutro i navečer. Prije nekiliko dana uveli smo joj u terapiju i neurobion forte 3x1. U zadnjih godinu dana primjetili smo i povezali da ulazi u menopauzu, te nekoliko puta na dan iznenada dobije navalu vrućine i napad epilepsije. Dajemo joj aspirin i čim temperatura padne napadi prestaju. Zanima me, da li imate iskustva u praksi na tom području i liječenju uz antiepileptike dodavanjem neke hormonalne terapije koja se ne bi kosila s postjećom terapijom ili možda uvesti u terapiju neki biljni preparat kao zamjena za ženske hormone koji su sada u disbalansu. Hvala

Jelena Bošnjak, dr. med.

06.03.2009. 19:50

Poštovani, u menopauzi se smanjuje koncentracija hormona ovarija (estrogena i progesterona). Povezanost tih promjena sa epilepsijom je komplicirana činjenicom da estrogen povećava pojavu epi napadaja, a progesteron ju smanjuje. U studijama je pokazano da hormonska nadomjesna terapija (HNT) koja sadrži progestin dovodi do rjeđe pojave epi napadaja nego kod hormonske nadomjesne terapije koja sadrži estrogen. Uzimanje HNT je efikasna u spječavanju simtoma menopauze (vrućina, poremećaj spavanja, suhoća vagine). Ona također služi u prevenciji osteoporoze, ali ima svoje nuspojave te je prepisivanje tih lijekova individualno i isključivo uz preporuku neurologa i ginekologa. S obzirom da Vaša kćerka uzima više lijekova i ima učestale napadaje, savjetovala bih Vam svakako da se što prije javite epileptologu koji ju vodi.