Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Farmakorezistentna epilepsija


Autor Poruka

Nedeljko

02.06.2006. 08:11

Poštovani,molim Vas za pomoć i savjet. Mojoj kćerki je 18 godina, a od rođenja ima epilepsiju. Točna dijagnoza je:Epilepsia partialis complexa(psychomotoria), Farmakorezistentna epilepsija.Napadi počinju serijom parcijalnih kompleksnih ataka s kraćim razmacima ,devijacijom glave u desno, ukočenim pogledom te nakon toga trzajem cijelog tijela. Napadi su svakodnevni, 3-4 put.Isprobala je svu paletu antiepileptičke terapije bez većeg uspjeha, a trenutna terapija je: Depakine chrono 500mg 1+0+2, Tegretol CR 400mg 1+1+1, Lamictal 50mg 1+0+1, Phemiton 200mg na večer. Ovu kombinaciju lijekova uzima već šest mjeseci ali nema nikakvog poboljšanja stanja u odnosu na prije toga.Zanima na me da li bi se video EEG snimanjem mogla utvrditi točna dijagnoza i potrebna terapija te način na koji bi se to snimanje miglo obaviti, te adresa i broj telefon kome se možemo obratiti. Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem.

mr. sc. dr. Davor Sporiš

07.06.2006. 06:26

Vaša kćer ima parcijalnu kompleksnu epilepsiju sa sekundarnom generalizacijom. Ishodište napadaja kod takve dijagnoze može biti u bilo kojem dijelu mozga (frontalni, temporalni, parijetalni ili okcipitalni režanj). Bitno je na osnovu kliničke slike točno odrediti ishodište napadaja, te to potvrditi i EEG, video-EEG snimcima, ali postoje i moderniji EEG programi. Također je bitno učiniti kompletnu neuroradiologijsku obradu sa MR mozga od barem 1.5-2 T. Takav oblik epilepsije često u podlozi ima patomorfološki supstrat koji s obzirom da se radi o bolesti od rođenja može biti da je nastao oštečenjem mozga pre, peri ili postnatalno. Kćer uzima dosta antiepileptika i slažem se da je potrebna hospitalna obrada zbog pokušaja opservacije napadaja, titracije terapije i smanjenja broja napadaja. Prethodno je potrebno obaviti pregled u ambulanti za epilepsiju. Pretrage se mogu učiniti u KBC Rebro ili u nekim od drugih Centara u Zagrebu ili Hrvatskoj.