Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Etosuksimid


Autor Poruka

tajana

02.06.2006. 15:03

Poštovani, mom sinu je u 11. mj. prošle godine (sada ima 4,5 god.) dijagnosticiran Apsans. EEG je registrirao paroksizmalni šiljak. Uveden je Depakin crono 300 mg. na večer. Takav oblik zagledavanja trajao je do 2 mj. o.g. po nekoliko puta na dan, ali i danim bez ijednoga. Zagledavao se, ali rukicama i dalje radio. Od 2. ? 5. mj. bez ijednog napada.
15. 05. pola sata nakon buđenja imao je novi tip napada. Sjedio je na krevetu, odsutnog pogleda, bez kontakta, pokušavao je nešto reći, frfljao je, panično me hvatao za ruke, stiskao, ljubio u trajanju oko 10 min. kasnije se razbudio i nastavio kao da ništa nije bilo. Tada je EEG bio: difuznoparoksizmalno dizritmičan promjenjen, registriraju se paroksizmi šiljak-polišiljak val kompleksa 3Hz s kliničkom manifestacijom (otvara oči). DC povišen je na 450, 300 na večer, 150 ujutro.
29. 05. dva tjedna nakon toga uslijedila su 3 napada slična onima, samo bez elemenata panike. Nakon 5-6 min. smirio se i zaspao. Kod 2. i 3. napada koji su podjednako i trajali i izgledali ponovno zaspi. Opet mu je DC povećan, ovaj puta na 300 mg. ujutro i 300 navečer, jer je konc. valporata u krvi bila i dalje niska. S obzirom na konc. ni EEG nije mogao biti bolji (kaže doktorica; prvi puta konc. 55)
29. 5. EEG- nakon ta 3 napada je: nalaz difuzno paroksizmalno dizritmičan, promjenjen, šiljak-val kompleksa. Konc. valporata 64)
CT. b.o
Ono što me zanima je da li je moguće da u ovakvim slučajevima poput njegovog, epilepsija nestane ili je pak moguće da napadi postanu sve teži i gori (tipa grand mal). I još Vas molim za jednu informaciju. Dr. je spomenula lijek generičkog imena ETOSUKSIMID, koji bi njemu jako pomogao ali ga više Pliva ne proizvodi, pa me zanima postoji li negdje u svijetu taj lijek. Moji poslodavci dosta putuju pa je moguća kupnja i izvan Hrvatske
Unaprijed hvala

mr. sc. dr. Davor Sporiš

07.06.2006. 06:41

Bez da sam osobno vidio i pratio bolesnika teško je govoriti o prognozi, jer svaki je bolesnik ipak zaseban. U svakom slučaju epilepsija kakvu Vi navodite - absence tipa - ukoliko ostane samo takva, ima dobru prognozu. No ukoliko se uz nju pojave i grand mal napadaji ili druge vrste generaliziranih napadaja, to pogoršava prognozu. Jednako tako ova vrsta napadaja evolucijom može kasnije prelaziti i u temporalne pseudoabsence što mijenja terapijski pristup. Etosuksimid je kod Vaše kćerke također lijek izbora i svakako se može nabaviti u drugim zemljama, ali i u Zagrebu uz narudžbu i nažalost bez recepta tj. na osobni trošak. Mislim da Vam vaš dr može u tome pomoći, ukoliko ne, javite se u Centar za epilepsiju KBC Zagreb, tel 2388358 i pitajte za ljekarnu gdje možete nabaviti lijek.