Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Frend sa epilepsijom


Autor Poruka

Belma

07.09.2005. 20:21

Danas sam prvi put svjedocila necemu sto je asociralo na napad epilepsije, no nisam sigurna jer me prijatelj uvjeravao da nema padavicara u porodici niti je imao ikada prije takvo sto. Trajalo je tek nekoliko sekundi, grcila mu se vilica, i okrenuo se sav na lijevu stranu. Poslije je pitao sta se dogodilo. Ne pije ne pusi i ne drogira se, no rekao je da nije spavao cijelu noc. Mozda ga je bilo sramota da kaze, ili je stvarno to prvi put, a zanima me sta treba raditi u tim situacijama? I, ako nije epilepsy, sta onda moze biti? I ako ima, sigurno bi rekao prije, da se ne prepadnemo i kako treba postupiti.....zbunjena sam, molim savjet! Hvala lijepa, srdacan pozdrav, Belma

Dr. Hrvoje Hećimović

13.09.2005. 14:20

Vrlo točno ste opisali trajanje kao i što se događalo tokom samog napada, tj. njegovu kliničku sliku. Po Vašem opisu najvjerojatnije se radilo o epileptičkom napadu grand mal tipa. To je ujedno jedan od najčešćih oblika epileptičnog napada, koji se uspješno može liječiti. Jedan od rizika za provokaciju napada je neprospavana noć, zatim alkohol, opojna sredstva, stres, ozljeda, infekcija mozga i sl.
Sam napad može biti vrlo dramatičan, i treba prvenstveno paziti da se bolesnik tokom napada ne ozlijedi. Nekad se govorilo da bi trebalo tvrdi predmet staviti između zubiju "da se ne pregrize jezik", no to više nije savjet liječnika. Bolesnika treba okrenuti u bočni položaj i čekati da napad prođe. Sam napad najčešće traje 30 sekundi do jedne minute i nakon njega osoba se ne sjeća što se dogodilo, iscrpljena je i pospana.
Epilepsije spadaju u najčešće neurološke bolesti koje se uspješno liječe specifičnim lijekovima, koji se zovu antiepileptici i nema potrebe skrivati ju. Ukoliko se bolest ne liječi teže ju je kasnije kontrolirati lijekovima, a i sami napadi, naročito u obliku koji ste opisali mogu biti opasni po zdravlje. Prema tome, preporučujem odlazak specijalisti neurologu (liječnici koji liječe bolesti mozga i živčanog sistema). Obrada uključuje neurološki pregled i snimanje moždane aktivnosti pomoću encefalograma (EEG), te se na osnovu postavljene dijagnoze dalje indicira terapija.