Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Složeni parcijalni napadaj


Autor Poruka

mkrezic

02.03.2007. 08:50

Poštovani doktore
Prije par dana završili smo sa kćerkom (3 godine) u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci,na odjelu neurologije.
Sve je počelo oko 08.15 sati na putu za Rijeku.Supruzi se učinilo da će kćerka povračati (spavala je) te smo stali.
Imala je neki tupi pogled u desnu stranu i reagirala je sa zakašnjenjem (iz drugog pokušaja mi je pratila prst očima).Putem je bila pospana(legla je u 23.00 sata,a ustala u 05.30 sati)
Tek smo se u 10.15 sati javili u bolnicu gdje smo čekali još 45 minuta,a kćerka mi se žalila da je boli glava na potiljku i čelu .Povratila je oko 11.15 sati.Poslije toga je bila ona razigrana curica.
Još nismo dobili otpusno pismo iz bolnice a ono što znam je da je CT normalan, razgovor sa psihologom je prošao vrlo dobro ali u EEG-u ima promjena.Liječnica joj je prepisala TOPAMAX 25 tablete koje od jučer pije u jutro i navečer s dijagnozom "Složeni parcijalni napadaj ili psihomotorni" i "Parcijalni napadaj koji se sekundarno generaliziraju".Supruga i ja smo u šoku pa vas molimo da nam to malo pojasnite-da li ce se stanje pogoršavati,na što moramo biti spremni itd.
zabrinuti otac

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

09.03.2007. 11:40

Promjene u EEG-u same po sebi ne znače da bolesnik ima epilepsiju, ali po Vašem opisu ipak se vjerojatno radilo o epileptičkom napadaju. Epilepsije, odnosno epileptičke napadaje dijelimo u parcijalne i generalizirane, a svaka od tih dviju grupa ima još čitav niz podgrupa, koje se različito klinički manifestiraju, i različito im je ishodište, odnosno sijelo neurona koji patološki funkcioniraju i izazivaju epileptički napadaj. Složeni parcijalni napadaj ili psihomotorni upućuje da je Vaš liječnik pretpostavio da je uzrok napadaja poremećena funkcija neurona u temporalno režnju, a sekundarna generalizacija znači da se patološko izbijanje te grupe neurona u jednom trenutku tijekom napadaja proširilo i na druge neurone u obje moždane hemisfere. Međutim, mislim da Vam ovim pojednostavljenim opisom nisam puno pomogao. Ono što bi Vam moglo biti utješno je to što je CT mozga uredan (svakako Vam preporučujem i MR mozga u perspektivi), a prognozu o tijeku bolesti najkvalitenije će Vam pružiti liječnik koji je u neposrednom kontaktu s Vama i koji liječi Vaše dijete. Epilepsija je bolest koja se danas uspješno liječi u oko dvije trećine bolesnika, dakle s mogućnošću potpunog izlječenja i tu činjenicu valja uvijek imati na umu, ali tijek liječenja ponekad zahtijeva puno strpljenja i u oboljelih i u njihovih liječnika.