Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Što dalje?


Autor Poruka

Wish

06.03.2007. 00:35

Poštovani gospodine doktore!
Od svoje devete godine do danas (imam 20 godina) isprobala sam sve postojeće antiepileptike, pojedinačno i u kombinacijama, ali bez rezultata. Od prvog dana moji su napadi netipični, uglavom ne sliče jedan drugom. EEG je ponekad u redu, ponekad promijenjen - isto različito. Jednom sam snimala CT i sve je bilo uredno. Tri puta sam snimala MR, svaki put je potvrđena određena promjena, ali su mi doktori objasnili da je to vjerojatno mala urođena greška. Svi liječnici su vjerovali da će moje napade lako staviti pod kontrolu, a zatim bi sve završilo raznim kombinacijama lijekova, ali bez pomaka. Moji su napadi uvijek kratki, ponekad slinim, ponekad žmirkam, ponekad mi se grči desni dio lica, uglavnom osjećam da će mi desna ruka pobjeći pa je pridržavam. Napade znam dobiti 2-3 na dan, a zatim tjedan dana ništa... U listopadu prošle godine sam rekla svom liječniku da želim prekinuti terapiju i vidjeti što će se dogoditi. Rečeno mi je da to radim na osobnu odgovornost, ali da se odmah obratim ako mi se stanje pogorša. Meni je skroz isto. Umorna sam i nesretna zbog tih napada. Molim Vas, pomozite mi savjetom kojim sad putem da krenem, ima li negdje u inozemstvu centar gdje bi mi mogli više pomoći?
Puno hvala,
Lana

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

09.03.2007. 11:40

Poštovana,
na Vaše pitanje doista je teško odgovoriti bez kompletnog uvida u svu dosadašnju medicinsku dokumentaciju, koja bi mi pobliže objasnila mjesto i karakter “promjena”, kao i tijek liječenja, dakle kombinacije lijekova koje ste uzimali i u kojim dozama. Prvo je protrebno jasno razlučiti da li Vi doista imate epilepsiju, ili su to napadaji drugog karaktera, samo nalik epilepsiji. Po opisu moguće je da imate parcijalne epileptičke napadaje frontalnog ishodišta, ali možda i ne. Savjetujem Vam pregled u Referentnom centru za epilepsiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, pri KBC Zagreb, prije odluke o nastavku liječenja van naše zemlje